Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

ΣΤΕΒΙΑ (Stevia)

                Τις προάλλες είδα σε μια διαφήμιση στην τηλεόραση ότι μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το φαρμακείο στέβια. Η στέβια είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και είναι φυσικό γλυκαντικό (όχι τεχνητό, όπως ίσως να νομίζουν μερικοί). Θα μου πεις και η ζάχαρη φυσικό γλυκαντικό είναι, από φυτό προέρχεται. Υπάρχει όμως ουσιώδεις διαφορές. Η στέβια δεν περιέχει υδατάνθρακες, δεν δίνει θερμίδες και έχει πολύ γλυκύτερη γεύση από τη ζάχαρη. Στα φαρμακεία διατίθεται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε διαβητικούς. Είναι όμως πολύ χρήσιμη και για τη δική μας δίαιτα.
        Τα μόρια της στέβιας έχουν μια κυκλική δομή (διαφορετική από των υδατανθράκων), η οποία είναι ας το πούμε κλειστή και δεν  επιτρέπει στους μύκητες να γαντζωθούν επάνω και ν'αρχίσουν να τρώνε και να τρέφονται. Έτσι τους είναι άχρηστη ως τροφή, ενώ είναι χρήσιμη στους κνιδωτικούς ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να εισάγουν πια τη γλυκιά γεύση στη δίαιτα και να μην στερούνται πλέον τα γλυκά.
       Όταν έκανα εγώ τη δίαιτα δεν υπήρχε εδώ στέβια, ούτε εισαγωγής, ούτε εγχώρια, ούτε τίποτα. Διάβαζα όμως στα συνταγολόγια της αντι-κάντιντα δίαιτας για γλυκά με στέβια, μη φανταστείτε περίπλοκα γλυκά, κάποια απλά πράγματα για λίγη γλυκιά γεύση π.χ κάποια κουλουράκια ή κάποια σοκολατάκια.
     Η στέβια υπάρχει σε σκόνη (αποξηραμένο και κονιορτοποιημένο φύλλο) ή σε υγρή μορφή (με εκχύλισμα απ' τα φύλλα).
      Μέχρι πρόσφατα η στέβια δεν είχε γίνει αποδεκτή από τους οργανισμούς φαρμάκων του δυτικού κόσμου, πιθανότατα λόγω εμπορικών ανταγωνισμών. Από το 2008 όμως άλλαξε αυτή η τακτική και γίνεται πλέον δεκτή ως γλυκαντικό. Στην Ευρώπη έγινε αποδεκτή από την ΕυρωπαΪκή Επιτροπή πολύ πρόσφατα.
     Σε δοκιμαστικές καλλιέργειες που έγιναν στην Ελλάδα, πήγε πολύ καλά και υποτίθεται ότι από το 2012 θ' αρχίσει να καλλιεργείται και κανονικά.
      Η στέβια είναι λοιπόν χρήσιμη στους διαβητικούς, σε όσους έχουν πρόβλημα με το βάρος, στους κνιδωτικούς και γενικά σε όσους έχουν ( ή πρέπει να έχουν) κακές σχέσεις με τη ζάχαρη. ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως. Όταν αγοράσετε τη στέβια, διαβάστε με προσοχή τα συστατικά. Πρέπει να είναι καθαρή στέβια και να μην περιέχει άμυλα (δηλ. άσπρα άλευρα), μαλτοδεξτρίνη κλπ ζαχαρώδη.
     Σαφώς όταν θα καταναλώσετε στέβια, μην περιμένετε  τη γεύση της ζάχαρης. Είναι απλώς μια λύση, για να υπάρχει και μια γλυκιά νότα στη δίαιτα.
     Στην επόμενη ανάρτηση θα κοιτάξω να μεταφράσω καμιά μπισκοτοσυνταγή με στέβια.

1 σχόλιο:

  1. Αν εχεις χρονο αναρτησε αυτη τη μπισκοτοσυνταγη.
    Πρωινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή