Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Κνίδωση και σύγχυση

       Από αυτά που μου γράφουν μερικοί ασθενείς με κνίδωση, ιδίως όταν είναι στον πρώτο καιρό (κι όταν λέω πρώτος καιρός μπορεί να είναι και τα δυο πρώτα χρόνια), φαίνεται ότι βρίσκονται σε σύγχυση και παραζάλη, σχετικά με το τι τους συμβαίνει. Θα μου πεις, τους άλλους περίμενες να σου το πουν, δεν το είχες καταλάβει από μόνη σου; Η αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από τότε που εμφανίστηκε πρώτη φορά η κνίδωση (σχεδόν 23) και από τότε έχω κάνει τόσο ψάξιμο για το θέμα, που έχω ξεχάσει πώς είναι να είσαι σε σύγχυση. Το αίσθημα της απελπισίας το θυμάμαι καλά, τη σύγχυση όμως όχι. Προσπάθησα όμως να  θυμηθώ για να γράψω μερικά πράγματα. Η αλήθεια είναι πώς όταν ξυπνάς μια μέρα ξαφνικά με την κνίδωση, το μυαλό πάει αμέσως στην οξεία μορφή. Αμέσως θεωρείς ότι κάτι σε πείραξε κι αρχίζεις να ψάχνεσαι. Ότι πρόκειται για κνίδωση δηλ. νόσημα αλλεργικό ή ψευδοαλλεργικό, το καταλαβαίνεις από τη φαγούρα, αυτή σε οδηγεί, μιας και είναι και το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα. Συνήθως το πρώτο που σκέφτεσαι είναι ότι κάτι σε τσίμπησε, κάτι έφαγες, κάποιο καθαριστικό ή καλλυντικό σε πείραξε, από κάποιες σκόνες πέρασες, τίποτα μπογιές και νέφτι χρησιμοποίησες κλπ. Πηγαίνεις στον αλλεργιολόγο, κάνεις τα σχετικά. Μέχρι εκεί το ελέγχεις. Η σύγχυση αρχίζει όταν βλέπεις ότι δεν περνάει. Ο συνδυασμός της ενοχλητικής αυτής ασθένειας με τα έντονα συμπτώματα που δεν σε αφήνει ούτε να σκεφτείς ούτε να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, οι γύρες στους γιατρούς, οι εξετάσεις, οι δοκιμές που πρέπει να κάνεις μόνος σου, η κακή ψυχολογία και το ανύπαρκτο αποτέλεσμα μαζί με την άγνωστη αιτιολογία σου βουλιάζουν το μυαλό. Άλλος αναρωτιέται συνέχεια τι τον πειράζει και κάνει ατέλειωτες δοκιμές, άλλος υποψιάζεται ότι του συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό που δεν μπορούν να το βρουν οι γιατροί,  άλλος πάει σαν μεθυσμένος από δω κι από κει γυρεύοντας λύση. Περνάει ο καιρός και μερικοί δεν ξέρουν ακριβώς από τι πάσχουν. Σ'αυτό συντελεί και η στάση πολλών γιατρών που μάλλον σε θεωρούν ηλίθιο και δεν σου εξηγούν ακριβώς τι συμβαίνει. Δεν είπαμε να μας δώσουν θεραπεία ντε και καλά αφού δεν μπορούν, αλλά τουλάχιστον να μας εξηγήσουν τι συμβαίνει. Έχεις αυτό κι αυτό, αυτό γίνεται στον οργανισμό σου, αυτά είναι τα φάρμακα που πρέπει να πάρεις, δρουν έτσι, δεν ξέρουμε την αιτία γι'αυτό και δεν μπορώ να σου δώσω οριστική θεραπεία. Ας ανοίξουν επιτέλους το στόμα τους να μιλήσουν. Ο ασθενής δεν είναι χαζός. Για την ακρίβεια ξέρει καλύτερα από το γιατρό τι του συμβαίνει, αλλά δεν ξέρει γιατί του συμβαίνει και πώς ακριβώς του συμβαίνει. Αυτά περιμένει ν'ακούσει απ' το γιατρό.
Θα ήθελα να συμβουλέψω τον ασθενή που είναι στον πρώτο καιρό της κνίδωσης κάποια πράγματα που θα τον βοηθήσουν ν'αποφύγει τη σύγχυση και το άγχος που αυτή προκαλεί.
-Από τη στιγμή που μπαίνεις στο χορό της κνίδωσης, πρέπει να έχεις υπομονή. Η υπομονή είναι το κλειδί. Δεν ξέρεις αν είναι μια αλλεργία των δύο εβδομάδων ή μια κνίδωση πολλών ετών. Ελπίζουμε βέβαια πάντα για το καλύτερο. Η τάση όλων μας είναι να θέλουμε να γίνουμε αμέσως καλά. Τι πιο φυσιολογικό. Ωστόσο, μιας και αυτό δεν γίνεται, πάρτο αλλιώς. Με υπομονή και σχεδιασμένα βήματα. Ούτως ή άλλως με την κνίδωση κάνεις τρομερή εξάσκηση στην υπομονή. Αυτό είναι όφελος γιατί όλα στη ζωή και μάλιστα τα καλύτερα πράγματα θέλουν υπομονή. Θυμήσου ότι τον καιρό που θα κάνεις υπομονή δεν θα είσαι πάντα χάλια. Θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα που θα είσαι πολύ καλά, άλλα μέτρια κι άλλα χάλια. Το ζητούμενο είναι να περάσεις μέσα απ' όλα αυτά και να οδηγηθείς στη λύση. Η λύση θα έρθει, μα αργά, μα πιο γρήγορα, σίγουρα θα έρθει.
-Η διαδικασία με τους γύρους στους γιατρούς είναι απαραίτητη. Δεν γίνεται αλλιώς. Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Δες την σαν αναπόφευκτο κακό. Κουράστηκες; Κάνε ένα διάλειμμα όπου δεν θα πατήσεις καθόλου σε γιατρούς. Μετά θα σου έρθει οπωσδήποτε η διάθεση να ξαναπάς. Μα γρήγορα, μα πιο αργά, θα τελειώσεις με όλο τον κύκλο των εξετάσεων που είναι απαραίτητες. Είναι σημαντικό να βρεις γιατρούς που σου ταιριάζουν. Συνήθως θα καταλάβεις αν σου ταιριάζει ο γιατρός αμέσως μόλις ανοίξει το στόμα του. Μη διστάζεις να τον παρατήσεις και να πας αλλού, αν δεις ότι δεν κάνει για σένα. Το ζητούμενο είναι να ολοκληρώσεις τις ιατρικές διαδικασίες και να πάρεις επιτέλους τη διάγνωσή σου, τι ακριβώς έχεις.  Όχι στο περίπου, ακριβώς πώς χαρακτηρίζεται η περίπτωσή σου. Είναι πολύ σημαντικό.
-Είναι πολύ πολύ σημαντικό να παρατηρείς πολύ προσεκτικά τον εαυτό σου και γιατί όχι να κρατάς σημειώσεις, σαν ένα ημερολόγιο της κνίδωσης. Αυτό θα βοηθήσει και τους γιατρούς αλλά και εσένα τον ίδιο όταν θα αρχίσεις να την ψάχνεις από μόνος σου. Η παρατήρηση είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία (δεν το λέω εγώ, το έλεγε ο Ιπποκράτης) και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Με πολύ προσεχτική παρατήρηση θα επιτύχεις μεγάλα πράγματα.
-Από τη στιγμή που θα κριθείς ως ιδιοπαθής κνίδωση άγνωστης αιτίας (φυσική, χολινεργική κλπ, πρέπει να το ξέρεις κι αυτό), είσαι πλέον μόνος σου (όσον αφορά τους ανθρώπους βέβαια, γιατί ο Θεός είναι πάντα κοντά μας). Ένα θετικό είναι ότι θα σταματήσεις τις ατελείωτες δοκιμές για το τι σε πειράζει, μιας και δεν πρόκειται να βρεις τίποτα. Αυτό θα σε ξεκουράσει πολύ. Από κει και πέρα, συνεχίζοντας πάντα την αυτοπαρατήρηση, θα ψάξεις να βρεις τι σου συμβαίνει. Πολύ βοηθητικό είναι να βρεις ασθενείς με το ίδιο πρόβλημα και να δεις αυτοί πώς το αντιμετωπίζουν. Στον καιρό μου αυτό ήταν πολύ δύσκολο, γιατί και η κνίδωση δεν ήταν τόσο συνηθισμένη όπως σήμερα αλλά και γιατί δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Είχα βρει μόνο μια κοπέλα σ' ένα λεωφορείο και μια γριούλα σ' ένα νησί. Είχα όμως πάντα τα μάτια μου ανοιχτά για περιπτώσεις. Τώρα με το ίντερνετ είναι πιο εύκολο να συναντήσεις ομοιοπαθείς και να δεις τις δικές τους εμπειρίες και τρόπους αντιμετώπισης. Φρόντισε όμως να κάνεις σωστή αξιολόγηση σ' αυτά που θ' ακούσεις. Ένας κύκλος ομοιοπαθών είναι ένα καλό support  group (ομάδα υποστήριξης από ανθρώπους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με σένα), το οποίο τόσο πολύ χρειάζεσαι. Στα αμερικάνικα σάιτ, το support group είναι ισχυρό. Ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις δίαιτες που κάνουν, για τα φάρμακα που παίρνουν, για τα πάντα σχετικά με την κνίδωσή τους και υποστηρίζουν ψυχολογικά ο ένας τον άλλον. Εδώ δεν υπάρχει αυτό, τουλάχιστον για την κνίδωση. Ενώ π.χ στο χώρο της αναπηρίας ή των νευρολογικών παθήσεων (γράφω αυτό το παράδειγμα γιατί το γνωρίζω), τα  διαδικτυακά support group είναι υπαρκτά, έντονα και αποτελεσματικά, με την κνίδωση δεν συμβαίνει το ίδιο. Εγώ, δουλεύοντας με το μπλογκ στην πορεία, ήθελα να γίνει  support group, αλλά δεν έκατσε. Εν πάση περιπτώσει, ίσως γίνει κάποτε.
Να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και μάλιστα άγνωστης αιτιολογίας, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, ψάχνοντας την πολυπόθητη θεραπεία, γίνονται θύματα διάφορων επιτηδείων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη θεραπεία ως πρόφαση για άλλους σκοπούς, με πρώτο την απόσπαση χρημάτων. Να πω ένα απλό παράδειγμα, κάποιος για μια χρόνια πάθηση άγνωστης αιτίας στους γιατρούς (όχι κνίδωση) καταφεύγει σε κάποια είδη εναλλακτικής θεραπείας. Η πάθησή του δεν θεραπεύεται, ούτε καλυτερεύει, αλλά συνεχίζει να πηγαίνει. Τελικά αποδεικνύεται ότι ο θεραπευτής τον έχει πείσει ότι αν δεν κάνει τις θεραπείες αυτές η πάθησή του θα χειροτερέψει ενώ τώρα μένει στα ίδια. Του αποσπά βέβαια χρηματικά ποσά. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεχτικοί.

5 σχόλια:

  1. καλησπέρα,
    επαθα κνίδωση πριν 1,5 χρόνο από το σκιαστικό αξονικής εξέτεασης, μου πήρε 4,5 μήνες θεραπείας - παραδοσιακή ιατρική και δίαιτα πείνας.
    Νόμισα ότι τελείωσε και το ξέχασα.
    Εκανε όμως ξανά την εμφάνισή της, αυτήν την φορά από το augmentin ή από μία παιδική ασπιρίνη. Οι γιατροί μαλλώνουν τι ειναι αυτό που την προκάλεσε, Η ουσία όμως είναι ότι ξαναήλθε στην ζωή μου αυτό το φριχτό αίσθημα ότι κατι σε περπατάει, τα σημάδια σε ολο το σώμα, η ελλειπής διατροφή και τα νεύρα.
    Κάνω υπομονή και ψαχουλεύω στο blog σου, κάτι ψάνχω για να κρατηθώ σε ισορροπία.
    Δεν ήλθε το τέλος του κόσμου, δεν έχω την επάρρατο νόσο το ξέρω, βαρέθηκα να τα ακουω αυτά απο τους φίλους μου, αλλά εγώ νοιώθω ότι η ζωή μου έχει αλλάξει, δεν μπορώ να κάνω ότι θέλω, δεν μπορώ να κάνω σχέδια για μία εκδρομή - ποτέ δεν ξέρω τι θα μου βγει την επόμενη μέρα.
    Ελπίζω σε καλύτερες μέρες και το εύχομαι για όλους που είναι στην ίδια κατάσταση με εμένα - με εμάς,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήθελα να σε ρωτήσω, όταν λες δίαιτα πείνας και ελλιπής διατροφή, τι είδους διατροφή εννοείς; Μου κάνει εντύπωση γιατί η φαρμακευτική αλλεργία συνήθως υποχωρεί αμέσως με τη διακοπή του φαρμάκου. και όχι μετά από μήνες. Εγώ για να σου δώσω μια σύνοψη του μπλογκ, υπέφερα από χρονία ιδιοπαθή κνίδωση, η οποία οφειλόταν σε τοξίνωση του οργανισμού από το μύκητα κάντιντα άλμπικανς και έκανα διατροφή καταπολέμησης του μύκητα. Εσύ τι είδους δίαιτα ακολουθείς και τι επιδιώκουν οι γιατροί με αυτήν;

      Διαγραφή
    2. Νεροοοοοο και πάλι νερό!!!! Μια φίλη έπαθε οξεία κνίδωση και της είπε γιατρός οτι χρειάζεται το δέρμα ενυδάτωση για να περάσει, όχι εντελώς δυστυχώς, αλλά σταμάτησε να την ενοχλεί. Της είπε: 3 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ για μια εβδομάδα! Κάντε το δεν έχετε να χάσετε τίποτα! Το είχα πάθει κι εγώ το καλοκαίρι, απ το άγχος, δεν ήξερα όμως και πήρα φάρμακα.. κάτι έγινε αλλά με τον χρόνο απλά ελαττώθηκε. Αν ήξερα τότε για το νερό ίσως δεν τραβιόμουν 2 μήνες που μου κράτησε!

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς το ίδιο έπαθα και εγώ από το καλοκαίρι. Παίρνω 3 Bilargeen την ημέρα. Τώρα ο γιατρός μου έγραψε υποδοριες ενέσεις 2 τον μηνα φοβάμαι ομως να τις κανω .Έχει κάνει κανείς; Έχει αποτελεσματα;Εχω αγχωθεί πολύ. Ζητησε και υπέρηχο ανω και κατω κοιλιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mην αγχώνεσαι παραπάνω απ' όσο πρέπει. Αυτές οι υποδόριες ενέσεις 2 φορές το μήνα τι ακριβώς είναι; Είναι η υδροκορτιζόνη βραδείας αποδέσμευσης ή κάτι άλλο; Έχει σημασία, γιατί στις χρονίες κνιδώσεις (σκέτες κνιδώσεις όχι αναπνευστικές αλλεργίες) η κορτιζόνη περισσότερο προβλήματα δημιουργεί παρά βοηθάει. Αν είναι τέτοιες εγώ έχω κάνει και μπορώ να σου πω. Ρώτησε τον γιατρό τι ακριβώς είναι. Όσο για το υπέρηχο, να τον ρωτήσεις τι θέλει να δει, επιτέλους να ξέρεις τι σου γίνεται.

      Διαγραφή