Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Kνίδωση και στοματική υγεία

Μία διαδικτυακή φίλη ασθενής, με την οποία μιλάμε, μου έγραψε πώς ενώ έκανε 3 μήνες τη δίαιτα και είχε καθαρίσει ικανοποιητικά, όταν δημιουργήθηκε μια ιστορία μ' ένα χαλασμένο δόντι, η κνίδωση επανέκαμψε. Της απάντησα να τελειώσει οπωσδήποτε και γρήγορα με τα δόντια και να το παρακολουθήσει να δει πώς θα πάει η κνίδωση. Πράγματι, αφού τελείωσε τις οδοντικές εργασίες και ηρέμησε ο οργανισμός, η κνίδωση μπήκε ξανά σε ύφεση. Υποσχέθηκα κι εγώ να κάνω μια ανάρτηση για τη στοματική υγεία.
Δεν μπορώ ακριβώς να συσχετίσω τη στοματική υγεία με την κνίδωση. Σιγουρότατα υπάρχει σχέση, αλλά δεν μπορώ να την περιγράψω λεπτομερώς, γιατί δεν το έχω μελετήσει στον εαυτό μου. Σκέφτομαι όμως, εφόσον οι μύκητες βασικά διαβιούν στο πεπτικό σύστημα (κυρίως στο έντερο), όπου και κάποια στιγμή για κάποιες αιτίες γίνονται παθογόνοι, προφανώς έχουν σχέση και με το στόμα, που είναι το πρώτο πρώτο μέρος του πεπτικού. Θα γράψω λοιπόν ό,τι ξέρω για τη στοματική υγεία, και αυτά που έχω δοκιμάσει στον εαυτό μου αλλά και άλλα.
Έχω ξαναγράψει ότι ξεκινώντας τη θεραπεία, είναι πολύ σημαντικό να ξεφορτωθούμε από το στόμα μας τα σφραγίσματα υδραργύρου (μαύρα). Εκτός απ' το ότι είναι πανάσχημα, ο υδράργυρος, όπως είναι πλέον γνωστό, είναι από τα χειρότερα τοξικά. Γεμίζει το αίμα με τοξίνες του χειρίστου είδους δηλαδή δηλητηριώδεις, το κάνει δε πολύ εύκολα, αφού είναι σφηνωμένος μέρα νύχτα στο στόμα μας. Τα άσπρα σφραγίσματα είναι πιο ακριβά και πιο εύθραυστα, αλλά  ο υδράργυρος απαγορεύεται εντελώς και βέβαια όχι μόνο για την κνίδωση.
Κατόπιν, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε πρόληψη στη στοματική υγεία, δηλ. να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο μια δυο φορές το χρόνο για να μας κάνει έλεγχο κι έναν καθαρισμό κι ότι άλλο χρειάζεται. Αν φτάσουμε στο σημείο των ενοχλήσεων (που θα φτάσουμε οπωσδήποτε, αν παραμελούμε τις προληπτικές επισκέψεις) θα ταλαιπωρηθούμε, θα πονέσουμε, θ'αποδυναμώσουμε τον οργανισμό, θα πληρώσουμε διπλά λεφτά, πιθανόν να χρειαστούμε αντιβίωση ( η οποία επιβαρύνει την κνίδωση) κλπ. Οι οδοντικές εργασίες είναι ακριβές αλλά άκρως απαραίτητες.
Ένα πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η κακοσμία του στόματος. Στην πιο απλή περίπτωση προέρχεται από πείνα, οπότε κοιτάμε να φάμε κάτι. Κατόπιν μπορεί να προέρχεται από κάποιο προβληματικό δόντι ή από τα ούλα. Πρέπει να πάμε στον οδοντίατρο να διορθώσουμε ό,τι διορθώνεται και να μας συστήσει και προϊόντα στοματικής υγιεινής. Προσπαθούμε να επιλέγουμε αυτά με τα λιγότερα χημικά.
Αν δεν υπάρχει πρόβλημα με το δόντια και τα ούλα, είναι πιθανόν η κακοσμία να προέρχεται από τη μύτη. Αυτό είναι δύσκολο να το υποψιαστούμε, ωστόσο μια μύτη φραγμένη με στάσιμες βλέννες, ιγμορίτιδα κλπ δημιουργεί κακοσμία. Εγώ ως παιδί, είχα σοβαρό πρόβλημα με την ιγμορίτιδα. Από την τρίτη δημοτικού ως την πρώτη γυμνασίου έπαιρνα αντιβίωση (σημειωση: η ιγμορίτιδα δεν θεραπευόταν, ανακουφίζονταν προσωρινά τα συμπτώματα και μετά ξανεμφανιζόταν και άρχιζα πάλι αντιβίωση). Πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι η μακρόχρονη αντιβίωση που πήρα ως παιδί μπορεί να ήταν μια αιτία που διαταράχθηκε η ισορροπία του οργανισμού, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος ώστε να εμφανιστεί η κνίδωση. Τελικά η ιγμορίτιδα πέρασε με ρουφήγματα αλατόνερου από τη μύτη. Διαλύεις ένα κοφτά κουταλάκι αλάτι σε ένα ποτηράκι χλιαρό νερό (όχι κρύο, γιατί σου πετάγονται τα μάτια έξω απ' το τσούξιμο) και ρουφάς από τη μύτη όσο αντέχεις. Είναι δυσάρεστο αλλά οδηγεί σε θεραπεία.
Αν δεν συμβαίνει τίποτα με τη μύτη, η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από έναν ερεθισμένο λαιμό, οπότε κοιτάμε να τον θεραπεύσουμε ανάλογα με την αιτία. Συνήθως αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια ιώσεων, οπότε μόλις περάσει η ίωση, υποχωρεί και το σύμπτωμα.
Αν δεν συμβαίνει κάτι με το λαιμό, η κακοσμία πιθανόν να προέρχεται από το στομάχι (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού - υπάρχουν ειδικά τεστ ανίχνευσης και ειδική θεραπεία. Το ελικοβακτηρίδιο έχει συσχετιστεί με την κνίδωση. Εγώ έκανα εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου, αλλά αποτέλεσμα στην κνίδωση δεν είδα). Το ελικοβακτηρίδιο υπάρχει φυσιολογικά στη χλωρίδα του στομάχου. Όταν ξεφύγει από τα όρια γίνεται παθογόνο.
Κακοσμία στόματος μπορεί επίσης να προκαλούν και παράσιτα στο έντερο. Η απομάκρυνσή τους είναι απλή, γρήγορη και εύκολη, με ειδικά χαπάκια.
 
Πηγαίνω λοιπόν πίσω στη στοματική υγεία. Όπως μου έχει πει ένας οδοντίατρος οι οδοντόκρεμες λίγο πολύ είναι όλες το ίδιο ( σε αποτέλεσμα), σημασία έχει το βούρτσισμα. Ωστόσο εγώ η ίδια έχω διαπιστώσει ότι κάποιες οδοντόκρεμες είναι αποτελεσματικότερες από άλλες, ως είθισται βέβαια είναι και οι ακριβότερες. Καλό είναι να επιλέγουμε μία με λίγα χημικά. Ρώτησα την οδοντίατρο αν επιτρέπεται  να αντικαταστήσουμε τις χημικές οδοντόκρεμες με μαγειρική σόδα ή αλάτι. Μου είπε ότι δεν  γίνεται, γιατί η καθημερινή χρήση σόδας ή αλατιού καταστρέφει το σμάλτο του δοντιού. Ωστόσο που και που ενδείκνυται να τρίβουμε τα δόντια και τα ούλα με σόδα (η οποία απολυμαίνει και ασπρίζει κιόλας τα δόντια) ή αλάτι. Επίσης μπορούμε να κάνουμε μπουκώματα με αλατόνερο ή σοδόνερο.
Οι άφθες (ή άφτρες) είναι αυτές οι άσπρες πληγούλες στο στόμα,  οι οποίες πονάνε πολύ, κυρίως όταν προσπαθείς να φας. Προκαλούνται από το γνωστό μας μύκητα  candida albicans, το μύκητα της κνίδωσης. Τρίψιμο με μαγειρική σόδα πάνω στην άφτρα, σταματάει σύντομα τον πόνο και σιγά σιγά την εξαφανίζει.
 
Επίσης προσοχή στο λεμόνι. Είναι πολύ διαβρωτικό για το σμάλτο των δοντιών. Όταν πίνουμε χυμό λεμόνι (εννοείται στιμμένο, γιατί τα αναψυκτικά απαγορεύονται δια ροπάλου στη δίαιτα) ή νερό με λεμόνι πρέπει να πλένουμε μετά τα δόντια μας, Γι' αυτό είναι καλύτερο να τον πίνουμε με καλαμάκι ώστε να μην ακουμπάει καθόλου στα δόντια.
 
Για να συντηρούμε την φυσιολογική χλωρίδα του στόματος πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, ώστε και το στόμα μας να είναι ενυδατωμένο. Η δίαιτα μας βοηθάει λοιπόν και σ'αυτό. Όσον αφορά τα στοματικά διαλύματα, θεωρώ ότι πρέπει να τα χρησιμοποιούμε μόνο αν μας το συστήσει ο γιατρός στο πλαίσιο κάποιας θεραπείας, γιατί γενικά διαταράσσουν την ισορροπία του στόματος, ενώ το αλκοόλ που περιέχουν ξηραίνει τη στοματική κοιλότητα (δηλ. το αντίθετο από την ενυδάτωση που θέλουμε). Όσον δε αφορά την κακοσμία, τα αποτελέσματά τους είναι πολύ επιφανειακά και πολύ προσωρινά. Καλύτερα να κάνουμε πλύσεις με αφέψημα μέντας ή γλυκάνισου, που είναι φυσικό και αφήνει μια ωραία γεύση στο στόμα, αντί για χημικίλα.
 
Τροφή που ωφελεί στην αποκατάσταση της ισορροπίας της χλωρίδας του στόματος είναι το γιαούρτι (εννοείται το παραδοσιακό γιαούρτι βλ. ανάρτηση γιαούρτι). Βοηθά στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, της τερηδόνας, της οδοντικής πλάκας και γενικότερα των παθογόνων μικροοργανισμών ενώ αποικίζει το στόμα με ωφέλιμους μικροοργανισμούς (τα ίδια δηλαδή με το στομάχι). Έχουμε στο νου μας, όταν παίρνουμε αντιβίωση ( η οποία μπορεί να προκαλέσει και στοματίτιδα) να τρώμε, αν μπορούμε και 3 γιαούρτια την ημέρα δηλ.πρωι, μεσημέρι, βράδυ, για να προφυλάξουμε το στόμα, το στομάχι και το έντερο και να μην επιτραπεί η εξάπλωση της κάντιντα.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Μυστικά που διώχνουν τις τοξίνες νο 3

Νο 32: Φάτε ένα μήλο την ημέρα
Το γιατρό τον κάνει πέρα, όπως λέει η παροιμία, και υπάρχει αρκετή αλήθεια σ'αυτό. Τα μήλα περιέχουν πολλή πηκτίνη, μια ίνα που καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες, τη χοληστερόλη, τα βαρέα μέταλλα και άλλα ρυπογόνα (σημείωση: τα τραβάει δηλ. μαζί της προς την τουαλέτα). Τα μήλα πρέπει να είναι από τοπικές αγορές και όχι τα κερωμένα μήλα μακρινών χωρών που έχουν μαζευτεί πριν από πολλούς μήνες

Νο 33: Αερίστε το καινούριο σας αυτοκίνητο
Μπορεί να σας αρέσει η μυρωδιά της καινουργίλας, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο παρά εισπνεόμενες τοξίνες. Τους πρώτους μήνες μετά την αγορά του αυτοκινήτου διατηρείτε τα παράθυρα ανοιχτά, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Νο 34: Βάλτε λάδι καρύδας στο πρόσωπο, αντί για κρέμα νυκτός
Θα δείτε πόσο ενυδατωμένο αφήνει το πρόσωπο. Είναι τελείως φυσικό, οικονομικό και πολύ καλύτερο από τις πανάκριβες και γεμάτες χημικά κρέμες προσώπου. Επειδή με το κρύο στερεοποιείται, το χειμώνα χρειάζεται να το ζεσταίνετε ανάμεσα στα χέρια σας.
Σημείωση: Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ λάδι αβοκάντο, το οποίο ούτε πήζει και έχει και ωραία μυρωδιά (της καρύδας είναι λίγο έντονη). Άριστο είναι βέβαια το ελαιόλαδο, αλλά έχει πολύ λιπαρή υφή για να κοιμηθείς μ'αυτό. Υπάρχει επίσης και το λάδι τζοτζόμπα που είναι άοσμο και απορροφιέται αμέσως. Οι τιμές τους σε σχέση με τις κρέμες είναι πάμφθηνες π.χ ένα μπουκάλι λάδι τζοτζόμπα σαν αυτά των αρωμάτων μεγάλου μεγέθους κάνει 15 Ευρώ και κρατάει πάρα πολύ δεδομένου ότι χρειάζονται λίγες σταγόνες για ν'αλειφθεί το πρόσωπο και ο λαιμός. Τα λάδια είναι απολύτως φυσικά, τρέφουν, προστατεύουν και επουλώνουν το δέρμα και περιέχουν αντιγηραντικά στοιχεία που επιβραδύνουν την εμφάνιση των ρυτίδων ή καλυτερεύουν την όψη αυτών που υπάρχουν ήδη. Γενικά ένας καλός κανόνας είναι ''βάζουμε στο πρόσωπό μας μόνο ότι τρώγεται''. Εγώ, τώρα το χειμώνα, πριν βγω έξω τις κρύες μέρες, βάζω και το πρωί λάδι τζοτζόμπα στο πρόσωπο και στα χείλη και δεν σκάνε καθόλου από το κρύο. Ό,τι λάδι και να βάλεις στο πρόσωπο είναι ωφέλιμο, το θέμα είναι να μην είναι ενοχλητική η λιπαρότητα.

Νο 35: Προσοχή στο αποσμητικό
Αποφύγετε τα αποσμητικά που περιέχουν αλουμίνιο (δηλ. τη συντριπτική πλειοψηφία - διαβάστε τη σύνθεση) και προτιμήστε κάποιο χωρίς αυτό το στοιχείο, το οποίο έχει συνδεθεί με τη νόσο Αλτζχάιμερ και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Σημείωση: Τα αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο είναι λιγότερο ισχυρά στο θέμα της κακοσμίας, οπότε πρέπει να κάνετε δοκιμές και πιθανότατα θα χρειάζεται να πλένεστε συχνότερα. Επίσης μία άλλη λεπτομέρεια σημαντική: Το αποσμητικό δεν πρέπει να γράφει anti-perspirant  αλλά μόνο  deodorant, να είναι δηλ. καθαρά αποσμητικό και όχι εμποδιστικό του ιδρώτα, γιατί σ'αυτήν την τελευταία περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία της περιοχής, μιας και ο ιδρώτας που μεταφέρει τοξίνες κι άλλα άχρηστα έξω από το σώμα, θα εμποδίζεται να βγει μαζί με το βλαπτικό φορτίο του.

Νο 36:Μασήστε καλά
Έτσι ξεκουράζετε το πεπτικό σας και του δίνετε τον απαραίτητο χρόνο για να σπάσει τις τοξίνες, αντί να προσπαθεί να χωνέψει τα αμάσητα φαγητά.

Νο 37:Τρώτε τρόφιμα ολικής άλεσης
Σημείωση: το θέμα το έχουμε αναλύσει εκτενώς

Νο 38: Όπου μπορείτε να πάτε με τα πόδια, μην παίρνετε αυτοκίνητο.

Νο 39: Όταν μπορείτε, φάτε τα λαχανικά ωμά (εννοείται καλά πλυμένα) παρά μαγειρεμένα.

Νο 40: Αερίζετε τα ρούχα όταν τα πάρετε πίσω από το καθαριστήριο.
Τα περισσότερα καθαριστήρια χρησιμοποιούν τοξικά καθαριστικά, μέρος των οποίων παραμένει στα ρούχα και αφού τα πάρετε πίσω. Αερίστε τα για 2 ημέρες πριν τα φορέσετε.

Νο 41: Πριν καταφύγετε σε αντικαταθλιπτικά, ελέγξτε μήπως ο οργανισμός σας έχει έλλειψη από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία  ή Ω3 λιπαρά.
Πολύ συχνά οι διατροφικές ελλείψεις αποτελούν αιτία κατάθλιψης.

Νο 42: Αποφύγετε τα αρώματα του εμπορίου
Το 95% περιέχουν στα συστατικά τους καρκινογόνα παράγωγα πετρελαίου. Διαλέξτε ένα φυσικό άρωμα.
Σημείωση: Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας άρωμα, διαλύοντας μέσα σε βάση ελαίου, σταγόνες από αιθέρια έλαια της προτίμησής σας π.χ μέσα σε αμυγδαλέλαιο ελάχιστες σταγόνες από αιθέριο έλαιο περγαμόντο ή  και μανταρίνι

Νο 43: Προσοχή στα συνθετικά κεριά
Τα περισσότερα φτιάχνονται με παράγωγα πετρελαίου, τα οποία απελευθερώνονται με το άναμμα. Χρησιμοποιείστε κεριά από κερί μέλισσας (σημ. όπως είναι αυτά της εκκλησίας).

Νο 44:Κολυμπήστε στη θάλασσα και όχι σε χλωριωμένες πισίνες

Νο 45:Τρώτε αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής

Νο 46: Αντικαταστήστε τα σφραγίσματα δοντιών από μόλυβδο
(σημ. το έχουμε αναλύσει εκτενώς)

Νο 47:Προσοχή στα σαπούνια
Τα αντιβακτηριακά σαπούνια περιέχουν triclosan  και triclocarbon, δύο τοξικά συστατικά που παρεμβαίνουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αντικαταστήστε τα με φυσικά σαπούνια.

Νο 48: Πιείτε περισσότερο νερό

Νο 49: Μη χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο και αλουμινοταψάκια για να μαγειρέψετε.
Απελευθερώνουν χημικά με την υψηλή θερμοκρασία. Επίσης μην αποθηκεύετε ζεστά ή όξινα (π.χ ντομάτες) τρόφιμα σε αλουμινόχαρτο ή αλουμινοταψάκια.



 

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Μυστικά που διώχνουν τις τοξίνες νο 2

Νο 9: Πιείτε νερό με λεμόνι μόλις ξυπνήσετε το πρωί
Ένα ποτήρι νερό με μισό λεμόνι στιμμένο κάθε πρωί μπορεί να βελτιώσει το πεπτικό, τη λειτουργία του συκωτιού και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό. Επειδή το λεμόνι είναι πολύ όξινο και βλάπτει το σμάλτο των δοντιών, πιείτε το με καλαμάκι και περίπου σε μισή ώρα πλύντε τα δόντια σας. Το καλύτερο είναι να το πίνετε πρωι, ωστόσο αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μπορείτε να το πιείτε και οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.
 
Νο 10: Κάντε μασάζ
Η πίεση που ασκείται με το μασάζ βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την αποβολή των τοξινών. Αμέσως μετά το μασάζ πιείτε αρκετό νερό.λ
Σημείωση δική μου: Είναι εύκολο να κάνει κάποιος μόνος του πεντάλεπτα μασάζ στα πόδια, τον αυχένα και τα χέρια του, ακόμη και στη μέση του ή στο στήθος. Εάν γίνεται τακτικά μασάζ, εκτός από την ανακούφιση που προσφέρει στους καταπονημένους μυες και τη διευκόλυνση της αποβολής των τοξινών, το μασάζ δεν αφήνει να μαζεύονται παθογόνα κύτταρα σε ομάδες.
 
Νο 11: Τρώτε μικρά γεύματα
Σας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να βαραίνουν τον οργανισμό. Τα μεγάλα, βαριά γεύματα κουράζουν και απασχολούν επι μακρόν το πεπτικό και το συκώτι και δεν τα αφήνουν να σπάσουν τις τοξίνες όπως πρέπει.
Σημείωση: Έτσι τα όργανα αυτά αναγκάζονται να τις αποθηκεύσουν κάπου (π.χ στο δέρμα όπως σε εμάς) με τα γνωστά αποτελέσματα.
 
Νο 12: Αερίστε το χώρο
Για να είναι ο αέρας στο χώρο σας υγιεινός, ανά διαστήματα ανοίγετε τα παράθυρα για 10 λεπτά.
 
Νο 13: Φάτε αγκινάρες
Οι αγκινάρες περιέχουν ένα ισχυρό συστατικό, την κιναρίνη, η οποία επιδιορθώνει και ανανεώνει το συκώτι. Επίσης περιέχει ισχυρότατα αντιοξειδωτικά που κατεβάζουν την κακή χοληστερίνη. Βοηθούν οποιαδήποτε αποτοξινωτική δίαιτα
 
Νο 14: Πάρτε μια βαθιά αναπνοή
Οι βαθιές αναπνοές οξυγονώνουν τα κύτταρα και διευκολύνουν τη λέμφο στην αποβολή των άχρηστων ουσιών που υπάρχουν στο σώμα. Μειώνουν το στρες και βοηθούν στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Βάλτε στόχο να κάνετε κάθε μέρα μερικές βαθιές αναπνοές για ένα λεπτό.
Σημείωση: Είναι ωραίο να παίρνει κανείς βαθιές αναπνοές στον καθαρό αέρα εκτός πόλεως. Όμως, οργανισμοί που έχουν συνηθίσει στο καυσαέριο, πρέπει να κινούνται προσεχτικά γιατί αν κάνουν απότομα βαθιές εισπνοές στον καθαρό αέρα ή άσκηση στον καθαρό αέρα, μπορεί να ζαλιστούν ή να νιώσουν εξάντληση. Θέλει σιγά-σιγά.
 
Νο 15: Πάρτε λίγο ήλιο
Σημείωση: Η συμβουλή αυτή είναι περιττή για τη δική μας χώρα, όπου θα πάρεις ήλιο θες δε θες. Να σημειώσω ότι ένας περίπατος στον ήλιο για 15 λεπτά ( ήπιος ήλιος, όχι να σε βαράει στο κεφάλι, δηλ. το καλοκαίρι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και το χειμώνα το απομεσήμερο) λειτουργεί σαν αντικαταθλιπτικό χάπι. Επίσης λειτουργεί και σαν υπογλώσσιο καρδιολογικό χάπι.
 
Νο 16: Βουρτσίστε το δέρμα σας πριν το μπάνιο
Με μια βούρτσα με μακρύ χερούλι και φυσική τρίχα, βουρτσίστε το δέρμα σας πριν κάνετε μπάνιο. Έτσι τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και ανοίγουν οι πόροι, με αποτέλεσμα την πιο εύκολη αποβολή των τοξινών. Το βούρτσισμα γίνεται στις πατούσες, στα πόδια, στα χέρια, στους ώμους, στο στομάχι  και στο στήθος, με κυκλικές κινήσεις.  Στα πόδια η κατεύθυνση της κυκλικής κίνησης είναι προς τα πάνω, στους ώμους προς τα κάτω, στο στομάχι και το στήθος κατά τη φορά του ρολογιού, (δηλ. η κίνηση κατευθύνεται προς την καρδιά).
Η βούρτσα πλένεται με νερό και σαπούνι.
Σημείωση:Όποιος είναι με πετάλες, εννοείται ότι δεν μπορεί ν'ακολουθήσει αυτή τη συμβουλή. Ας καθαρίσει και τρίβεται μετά.
 
Νο 17:Αποφύγετε το ψήσιμο στα κάρβουνα
Κατά τη διάρκειά του εκλύονται πολύ επικίνδυνα και πολύ βλαπτικά για την υγεία αέρια και επικάθονται στο τρόφιμο. Προτιμήστε άλλους τρόπους μαγειρέματος. Τώρα αν ντε και καλά επιμένετε στα κάρβουνα, κρατήστε το κρέας όσο μπορείτε πιο μακριά απ' τη φωτιά, καθαρίζετε πολύ καλά τις σχάρες και μην παραψήνετε το τρόφιμο, τουλάχιστον να μειώσετε λίγο τα επικίνδυνα αέρια.
 
Νο 18:Κόψτε το κάπνισμα
Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Αλλά αν θέλετε πραγματικά ν'αποτοξινωθείτε, πρέπει να κόψετε το κάπνισμα. Το τσιγάρο περιέχει φορμαλδεϋδη, αμμωνία και αρσενικό, ανάμεσα σε πολλές άλλες τοξικές ουσίες.
 
Νο 19:Χρησιμοποιείστε ανοξείδωτα σκεύη μαγειρέματος
Τα αντικολλητικά σκεύη με τεφλόν είναι βολικά και εύχρηστα, όμως απελευθερώνουν τοξικά στις υψηλές θερμοκρασίες
Σημείωση: Ειδικά όταν χαράσσονται από μαχαίρια κλπ  πρέπει να πετιούνται. Αν τα χρησιμοποιείτε, χρησιμοποιείστε και τα ειδικά κουτάλια κλπ που δεν τα χαράζουν.
 
Νο 20: Μην παίρνετε συνέχεια φάρμακα για απλά πράγματα
όπως είναι τα κρυώματα. Δοκιμάστε πρώτα όλες τις φυσικές λύσεις π.χ ροφήματα, αναπνοές σε ατμούς, ξεκούραση κλπ πριν καταφύγετε στα φάρμακα.
 
Νο 21: Κόψτε ή έστω περιορίστε το αλκοόλ
Το αλκοόλ παραφορτώνει το συκώτι και εξασθενεί το ανοσοποιητικό (σημείωση: επίσης δεν αφήνει το ουρικό οξύ να διαλυθεί και δημιουργεί πέτρες). Καλύτερα το αλκοόλ σας (τη φορά που θα θελήσετε να πιείτε) να είναι 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί, που κάνει καλό στην καρδιά.
 
Νο 22: Τρώτε φρέσκο κρέας και όχι επεξεργασμένο
Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως κονσέρβες, αλλαντικά κλπ συντηρούνται με νιτρώδη συντηρητικά, που είναι καρκινογόνα και περιέχουν και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Προτιμήστε να αγοράζετε φρέσκο (δηλ. φρεσκοκαταψυγμένο) κρέας από το χασάπη.
 
Νο 24:Βγείτε στη φύση!
Η ωφέλεια δεν είναι μόνο ψυχολογική. Ο καθαρός αέρας και η άσκηση τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην αποβολή  των τοξινών. Βάλτε στόχο να βγαίνετε μια φορά την εβδομάδα εκτός πόλεως για περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο και το καλοκαίρι για κολύμπι.
Σημείωση: Εγώ προτείνω μια άλλη φοβερή δραστηριότητα στη φύση. Το να μαζέψεις χόρτα. Έτσι παίρνεις καθαρό αέρα, ασκείσαι (σκαρφαλώνοντας στις ραχούλες για καλά χόρτα) και στο τέλος μαγειρεύεις και τα χόρτα και πίνεις και το ζουμί. Η αποτοξίνωση είναι πλήρης και δωρεάν.
 
Νο 25:Φάτε καλό πρωινό
Αλλιώς μέχρι την ώρα του γεύματος τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού θα έχουν πέσει πολύ και θα έχουν αρχίσει τα sugar cravings δηλ. η τρελή αναζήτηση ζάχαρης. Ένα πλήρες πρωινό παρέχει στον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά και βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους.
 
Νο 26: Μειώστε την καφεϊνη και κόψτε τελείως τ'αναψυκτικά
Ρίξτε το στα παντός είδους  φυτικά ροφήματα (χαμομήλι, μέντα κλπ κλπ)
Σημείωση; Ούτως ή άλλως τ'αναψυκτικά απαγορεύονται δια ροπάλου στη δίαιτα.
 
Νο 27:Τρώτε κάθε μέρα πράσινα λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, ουσία που εξουδετερώνει τα βαρέα μέταλλα και άλλα ρυπαντικά που υπάρχουν στις τροφές.
 
Νο 28:Βάλτε κουρκουμά στα φαγητά
Σημείωση: έχουμε κάνει ήδη ολόκληρη ανάρτηση
 
Νο 29: Περιορίστε τη χρήση του κινητού
Προτιμήστε το σταθερό όταν έχετε τη δυνατότητα, κρατήστε τη συσκευή όσο πιο μακριά γίνεται από το σώμα σας και μην την έχετε δίπλα σας κατά τον ύπνο.
 
Νο 30:Κοιμηθείτε ένα οκτάωρο τη νύχτα
Ο ύπνος βοηθά το σώμα ν'αναπλαστεί, να επιδιορθώσει τις καθημερινές ζημίες και ν'αποβάλλει τα άχρηστα. Πριν την έλευση του ηλεκτρισμού ο μέσος όρος ύπνου ήταν 9 ώρες. Στοχέψτε το 8ωρο
Σημείωση: έστω το 7ωρο.
 
Νο 31:Μην χρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια νερού και τάπερ φαγητού που περιέχουν ΒΡΑ
Η τοξική ουσία εισχωρεί στο νερό και στα τρόφιμα ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Αναζητήστε σκεύη χωρίς ΒΡΑ ή ακόμη καλύτερα γυάλινα.
Σημείωση: Μεγάλη προσοχή θέλουν τα σκεύη που παίρνουν τα παιδάκια στο σχολείο για το νερό και το σάντουιτς τους. Τα περισσότερα απ' αυτά, παρά τα ωραία σχέδια και χρώματα είναι ανθυγιεινές βόμβες. Κάντε ένα τεστ, βάλτε στο πλαστικό ποτηράκι ή μπουκαλάκια νερό κι αφήστε το κανα δυο ώρες, πιείτε μετά να δείτε αν μυρίζει πλαστικίλα, οπότε θα καταλάβετε τι έχει εισχωρήσει στο νερό.
 
Η συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση.
 
 
 

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Mυστικά που διώχνουν τις τοξίνες

    Καλή κι ευλογημένη χρονιά
    Κι όσοι νοσούν ακόμη, εύχομαι μέσα στο 2013 να βρουν τη θεραπεία τους.
   Από τα διάφορα σάιτ για την κνίδωση και τις αντι-κάντιντα δίαιτες που παρακολουθώ και τα οποία είναι κυρίως στα αγγλικά, μου στέλνουν ανά διαστήματα διάφορες ενημερώσεις, μαγειρικές προτάσεις, συμβουλές κλπ. Όσα απ' αυτά θεωρώ χρήσιμα, μερικές φορές τα μεταφράζω και τα συμπεριλαμβάνω στο ιστολόγιο, όπως για παράδειγμα τον αποτοξινωτικό χυμό λαχανικών. Αυτές τις μέρες ήρθε ένα πολύ χρήσιμο μήνυμα με τίτλο ''101 συμβουλές για ένα αποτοξινωμένο 2013''.  Μερικές απ' αυτές τις συμβουλές υπάρχουν διάσπαρτες σε παλαιότερες αναρτήσεις, άλλες είναι καινούριες, άλλες είναι μη εφαρμόσιμες ή αποτελούνται από υλικά άγνωστα σ'εμάς. Επιλέγω λοιπόν απ' αυτές όσες νομίζω ότι θα βοηθήσουν, τις μεταφράζω, σας τις παρουσιάζω και ελπίζω κάποιον σε κάτι να βοηθήσουν. Ξεκινάμε λοιπόν.
 
Νο 1: Προτιμήστε τα τοπικά σας φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά του τόπου σας είναι πληρέστερα σε θρεπτικές ουσίες από αυτά που έχουν μεταφερθεί από μακριά. Φρούτα και λαχανικά από μακρινές περιοχές του κόσμου, συνήθως μαζεύονται πριν ωριμάσουν και μένουν για μακρό χρονικό διάστημα σε αποθήκες και μέσα μεταφοράς, οπότε χάνουν σημαντικό μέρος από τις θρεπτικές τους ουσίες.

Νο 2: Φορέστε ρούχα από φυσικές ίνες
Τα ρούχα από συνθετικές ίνες όπως το νάυλον, το πολυέστερ,  το ακρυλικό, περιέχουν πολλά βλαπτικά χημικά και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας καθώς και να υποβαθμίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μαλλί, το βαμβάκι, το λινό είναι πολύ πιο ασφαλείς επιλογές, αν θέλετε να μειώσετε το τοξικό φορτίο του οργανισμού
Σημείωση δική μου: Επειδή η συμβουλή αυτή είναι δύσκολα εφαρμόσιμη μιας και στην αγορά (τουλάχιστον στα ρούχα των ενηλίκων) κυκλοφορούν πολλά συνθετικά για το λόγο ότι είναι εισαγόμενα, φτηνά, ευκολοφόρετα (δηλ. στεγνώνουν εύκολα, δεν χρειάζονται σιδέρωμα κλπ), έχουν εύκολη εφαρμογή- εξάλλου η ελληνική παραγωγή σε ρούχα έχει πια, με την παρούσα κατάσταση, σχεδόν εκμηδενιστεί- νομίζω η λύση είναι η εξής:
Κατάσαρκα να φοράμε ρούχα από φυσική ίνα π.χ βαμβακερά φανελάκια, εσώρουχα, κάλτσες, πυτζάμες και από πάνω ό,τι αντέχει η τσέπη μας, αποφεύγοντας όσο μπορούμε συνθετικά που βρωμάνε πετρέλαιο (φαίνεται ή μάλλον μυρίζει στο σιδέρωμα).

Νο 3: Κοιμηθείτε στο σκοτάδι
Το τεχνητό φως, εκτός του ότι εμποδίζει τον ύπνο, έχει συνδεθεί και με διάφορες ασθένειες. Δώστε στο σώμα σας την ευκαιρία να συνέλθει με το να κοιμάστε το βράδυ στο σκοτάδι.
Σημείωση δική μου: Όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή ηλικιωμένοι, η συμβουλή είναι ανεφάρμοστη. Μπορούμε ωστόσο το φωτάκι να μην το τοποθετούμε μέσα στο υπνοδωμάτιο, αλλά στο διάδρομο, αν είναι εφικτό.

Νο 4:Αφήστε τα παπούτσια έξω απ' το σπίτι
Ειδικά αν έχετε παιδιά που μπουσουλάνε ή παίζουν στο πάτωμα
Σημείωση δική μου: Αυτό βέβαια δεν είναι εφικτό, όταν μένεις σε πολυκατοικία. Ωστόσο είναι καλό να συνηθίσουμε να βγάζουμε τα παπούτσια αμέσως μόλις μπούμε στο σπίτι και να μην κυκλοφορούμε με αυτά.

Νο 5:Διαλέξτε συσκευασίες από γυαλί ή χαρτόνι, αντί τενεκεδάκια αλουμινίου
Τα περισσότερα τενεκεδάκια από κονσέρβες, αναψυκτικά κλπ περιέχουν BPA ένα χημικό που παρεμβαίνει στη λειτουργία των ορμονών και έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια, η υπογονιμότητα και ο διαβήτης. Τα όξινα κονσερβαρισμένα τρόφιμα όπως οι ντομάτες είναι τα χειρότερα, γιατί απορροφούν μεγάλη ποσότητα BPA. Προτιμήστε λοιπόν, εάν είναι δυνατόν, συσκευασίες όπως γυάλινα βάζα ή χαρτόνια τροφίμων.

Νο 6: Χρησιμοποιείστε φυτικές βαφές μαλλιών
Οι συνηθισμένες βαφές είναι γεμάτες τοξικά συστατικά που απορροφούνται κατευθείαν από το δέρμα της κεφαλής
Σημείωση δική μου: Επειδή και οι φυτικές βαφές κάποιες φορές προκαλούν αλλεργίες, μάλλον η καλύτερη λύση είναι να μην βάφει κανείς καθόλου τα μαλλιά του.

Νο 7:Κάντε ένα αποτοξινωτικό μπάνιο
Γεμίστε τη μπανιέρα ζεστό νερό, ένα φλυτζάνι άλατα Έπσομ και ένα φλυτζάνι μαγειρική σόδα για 20 λεπτά. Ο συνδυασμός των τριών θα αποτοξινώσει το δέρμα σας και θα ενισχύσει τις αποθήκες μαγνησίου του οργανισμού σας. Πολλοί από μας έχουμε έλλειψη σε μαγνήσιο λόγω της κακής διατροφής ''δυτικού'' τύπου.
Σημείωση δική μου: Αυτή η συμβουλή δεν ξέρω αν είναι εφαρμόσιμη στη χώρα μας, με τη λειψυδρία που έχουμε και αν σκεφτεί κανείς ότι σε άλλες χώρες δεν έχουνε νερό να πιούνε. Ωστόσο μπορούμε να κάνουμε αυτό που έκαναν οι παλιοί: ποδόλουτρο με σόδα ή χοντρό αλάτι, που ξεκουράζει και απολυμαίνει τα πόδια.

Νο 8: Τρώτε βιολογικά φρούτα και λαχανικά
Αν δεν μπορείτε να διαθέσετε την αλμυρή τιμή τους, φροντίστε τα συμβατικά που παίρνετε να τα πλένετε καλά ή και να τα ξεφλουδίζετε. Ακόμα καλύτερα αρχίστε το δικό σας λαχανόκηπο, όσο μπορείτε.

Θα συνεχίσουμε στην επόμενη ανάρτηση.