Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Αρχίζω λοιπόν με τα μυκητοκτόνα τρόφιμα και πρώτα με το κρεμμύδι μιας και γι'αυτό το λαχανικό μου έχει μείνει το υλικό από το παλιό ιστολόγιο
Το κρεμμύδι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και είναι κι αυτό γεμάτο ιδιότητες, γνωστές από τους αρχαίους πολιτισμούς.
Περιέχει την ουσία αλινάση, η οποία απελευθερώνεται με το κόψιμο του κρεμμυδιού. Σ'αυτήν οφείλεται η χαρακτηριστική γεύση και τα δάκρυα που προκαλεί.
Τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C.
Σε μια έρευνα που έγινε στην Αγγλία διαπιστώθηκε ότι  όποιος συνόδευε τις παραδοσιακές εγγλέζικες πρωινες λιπαρίλες δηλ. το μπέικον με τα αυγά, με κρεμμύδια (έστω και τηγανητά), είχε μειωμένο κίνδυνο θρομβώσεων απ'αυτόν που έτρωγε τις λιπαρίλες σκέτες. Επίσης σε μια έρευνα που έγινε στις Ινδίες, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού ταυτόχρονα με βαριά, λιπαρά γεύματα, μείωνε το κύμα χοληστερίνης που γεμίζουν τον οργανισμό αυτά τα φαγητά.
Το κρεμμύδι είναι διουρητικό,  βοηθά στη διάλυση και την αποβολή της ουρίας. Για το λόγο αυτό συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρθρίτιδων και των ρευματισμών. Επίσης είναι τονωτικό του αναπνευστικού.
Καθαρίζει το αίμα και ρίχνει τη γλυκόζη του, είναι ισχυρό αποτοξινωτικό και αντιφλεγμονώδες. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Βοηθά στην αντιμετώπιση του  κρυώματος και των ιώσεων του αναπνευστικού (όπως όλα τα τρόφιμα που καίνε).
Διεγείρει το πεπτικό, καθαρίζει τα έντερα και το δέρμα, ηρεμεί τα νεύρα, καταπολεμά την αϋπνία και την αρτηριοσκλήρωση (περιέχει μια ουσία που  κάνει τα θρομβοκύτταρα του αίματος γλιστερά και δεν μπορούν να κολλήσουν μεταξύ τους και να κάνουν θρόμβους).
Έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Καταστέλλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και των ΜΥΚΗΤΩΝ.

Tips:
1.Ποτέ δεν τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Παράγονται πολλές τοξίνες. Απλώς το γυαλίζουμε όταν μαγειρεύουμε.
2.Για το στραμπούληγμα (διάστρεμμα) βάζουμε ωμό κρεμμύδι κομμένο κομμάτια πάνω στο στραμπούληγμα, το δένουμε με επίδεσμο (όχι σφιχτά, όσο να μην πέφτει το κρεμμύδι) και  κοιμόμαστε με αυτό όλη νύχτα. Αν δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη μυρωδιά υπάρχει και άλλη εναλλακτική . Φτιάχνουμε ένα ζυμάρι με αλεύρι, νερό και πολύ πολύ αλάτι, το λαδώνουμε (για να μην κολλήσει στο δέρμα), το βάζουμε πάνω στο στραμπούληγμα με επίδεσμο (όχι σφιχτά, όσο να μην πέφτει το ζυμάρι) και κοιμόμαστε όλη νύχτα. Θαυματουργά αποτελέσματα.
3.Για όποιον κλαίει πολύ όταν καθαρίζει κρεμμύδι: Μπορούμε να το αφήσουμε να παγώσει στο ψυγείο πριν το καθαρίσουμε. Είναι καλή λύση να καθαρίσουμε 4-5 κρεμμύδια μαζί, για να μην καθαρίζουμε κάθε μέρα, να τα πλύνουμε και να τα σκουπίσουμε καλά και να τα φυλάξουμε τυλιγμένα στο ψυγείο έως 4-5 μέρες. Διατηρούνται μια χαρά
4.Για τη μυρωδιά, μασάμε μετά μαϊντανό, όπως και στο σκόρδο.
5.Όσο πιο ζωηρόχρωμο το κρεμμύδι, τόσο πιο ωφέλιμο (βέβαια και τόσο πιο πολύ καίει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου