Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΡΙΓΑΝΗ

Η ρίγανη φυτρώνει άφθονη στα ελληνικά βουνά και την εποχή της ανθοφορίας η εικόνα είναι μαγευτική. Την μαζεύουμε από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο (η συλλογή όλων των βοτάνων είναι καλό να γίνεται τις απογευματινές ώρες), την ξεραίνουμε στη σκιά (κρεμάμε τα ματσάκια ανάποδα), την τρίβουμε, τη φυλάμε σε γυάλινο βάζο και τη χρησιμοποιούμε ως τρόφιμο και ως φάρμακο. Εκτός από την άγρια ρίγανη υπάρχει και η ήμερη (καλλιεργημένη) που πωλείται στα καταστήματα, η μυρωδιά όμως και το άρωμα της άγριας δεν συγκρίνεται.
Έχει  ισχυρές αντιοξειδωτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες . Είναι  τονωτικό  ευστόμαχο, ορεκτικό και διεγερτικό.
Αφέψημα ρίγανης σκέτο βοηθά να σταματήσει η ευκοιλιότητα.  Αφέψημα ρίγανης με γλυκάνισο και λίγο μέλι βοηθά στα προβλήματα που προκαλούν τα αέρια του εντέρου.
Μια κούπα αφέψημα ρίγανης ανακουφίζει άμεσα από το άγχος και τη νευρικότητα, συν λίγο μέλι δρα ως ηρεμιστικό κατά της αϋπνίας.
Βοηθά στους ρευματισμούς, στις αρθρίτιδες, στους πόνους των δοντιών (με γαργάρες ή με μάσημα των φύλλων). Είναι ισχυρό αντισηπτικό του αναπνευστικού συστήματος και αποχρεμπτικό. Γι' αυτό το λόγο βοηθά στο βήχα, τη βρογχίτιδα ακόμη και στο άσθμα.
Το αιθέριο έλαιο της άγριας ρίγανης (oregano oil) είναι ισχυρό μυκητοκτόνο, είναι ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση της κάντιντα στις αμερικάνικες θεραπείες. Αλλά επειδή εγώ δεν ξέρω πως χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα (πρέπει να σου τα πει ειδικός), ας αρκεστούμε στο να τρώμε τη ρίγανη και να πίνουμε αφεψήματα.
Μ'αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τον οργανισμό να καθαρίσει.
Να σημειώσουμε ότι η ελληνική άγρια ρίγανη είναι η πιο περιεκτική σε αιθέρια έλαια και χρήσιμα συστατικά από όλες τις ρίγανες των άλλων χωρών στις οποίες φύεται. Και μάλιστα οι έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και από τα φυτά της χώρας μας η πιο πλούσια ρίγανη φύεται στην Κρήτη, στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και στο Άγιον Όρος.
Τώρα οι τρόποι που χρησιμοποιούμε τη ρίγανη στην κουζίνα είναι λιγο πολύ γνωστοί. Κλασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, όπως επίσης και της μαρινάτας του κρέατος. Είναι ωραίο να ρίχνουμε και ρίγανη ωμή στο πιάτο μας πάνω από τα όσπρια μας.
Με ρίγανη μπορούμε ν' αρωματίσουμε και το λάδι. Αυτό γίνεται ως εξής: Γεμίζουμε ένα μπουκάλι (που το έχουμε βράσει ένα πεντάλεπτο για αποστείρωση) με λάδι, ρίχνουμε μέσα και τη ρίγανη (ή όποιο άλλο βότανο προτιμάμε ή συνδυασμό βοτάνων) και τ'αφήνουμε 15-20 μέρες. Μετά αφαιρούμε τα βότανα και έχει μείνει το λάδι μας αρωματισμένο.
Η γεύση της λαδορίγανης ή ριγανάδας (δηλ. λάδι, ρίγανη και αλάτι) είναι κλασική νοστιμιά. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, πήγαινα στο σουβλατζίδικο, αγόραζα σουβλάκι καλαμάκι βουτηγμένο σε μπόλικη λαδορίγανη μαζί με ψωμί, άλειφα τα σουβλάκια στο ψωμί για να ρουφήξει τη λαδορίγανη με τη μυρωδιά του κρέατος, έτρωγα το ψωμί και άφηνα τα σουβλάκια.
Δυστυχώς η δίαιτα απαγορεύει το ψωμί, μπορούμε όμως να φάμε σκέτη τη λαδορίγανη πάνω σε ντοματούλες με την πιτούλα μας δίπλα (οι πιτούλες μας δεν απορροφούν το λάδι δυστυχώς).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου