Το σπανάκι περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου, ωστόσο αυτές δεν απορροφούνται άμεσα από τον οργανισμό, γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες οξαλικού οξέος, το οποίο δεσμεύει τα μέταλλα και έτσι αυτά αποβάλλονται ως αδιάλυτα άλατα. Έτσι η περίπτωση Ποπάυ μάλλον δεν ισχύει. Ωστόσο όταν τρώμε σπανάκι, προκειμένου να βοηθήσουμε να απορροφηθεί όσος σίδηρος είναι δυνατόν πρέπει να λαμβάνουμε συγχρόνως τρόφιμο με βιταμίνη C, δηλ. είτε να ρίξουμε λεμόνι στο σπανάκι μας ή να φάμε μαζί και πιπεριές.
Αντίθετα η μεγάλη χρησιμότητά του έγκειται στο ότι είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη και φυλλικό οξύ μεγάλης απορροφητικότητας. Είναι λοιπόν ιδανικό για ασθενείς με αναιμία και χρόνια πνευματική κόπωση όπως επίσης και για τις έγκυες και όσες προγραμματίζουν εγκυμοσύνη. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε καροτενοειδή, περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ακόμη και από τα καρότα. Έτσι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι καπνιστές πρέπει να τρώνε πολύ σπανάκι.
Το σπανάκι συμβάλλει επίσης στην καλή όραση. Προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που συμβαίνει καθώς γερνάει ο άνθρωπος ( με την ουσία λουτεϊνη που περιέχει. Η απορροφητικότητα της λουτεϊνης αυξάνεται αν στο σπανάκι βάλουμε λάδι). Επίσης μπορεί να καθυστερήσει την εκφύλιση των νευρικών κυττάρων που επέρχεται με τα γηρατειά. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά.
Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην οξυγόνωση του οργανισμού.
Ωστόσο άτομα με ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να αποφεύγουν το σπανάκι γιατί περιέχει σημαντική ποσότητα ουρικού οξέος.
Τρώγεται συνήθως μαγειρεμένο και πιο σπάνια ωμό ανακατεμένο σε πράσινες σαλάτες. Εάν μαγειρευτεί πρέπει να καταναλώνεται επι τόπου ή να τρώγεται κρύο. Δεν επιτρέπεται να ξαναζεσταθεί γιατί σχηματίζει τοξικές ενώσεις. Φτιάξτε λοιπόν σπανακόρυζο μόνο για μια φορά και τη σπανακόπιτα μην την ξαναζεσταίνετε, τρώγεται ευχάριστα και κρύα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου