Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΨΩΜΙ

Το ψωμί στη δίαιτα απαγορεύεται αυστηρά, όπως απαγορεύεται και κάθε τι που έχει μαγιά. Σκεφτείτε: όταν φτιάχνουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε κάπου ζεστά να φουσκώσει, αυτό διπλασιάζεται σε όγκο, λόγω της μαγιάς (δηλ. του μύκητα). Αυτό σας δίνει μια ιδέα πώς υπερεξαπλώνεται ο μύκητας μέσα στο πεπτικό όταν βρίσκει φαγητά που τον τρέφουν και τον αναπτύσσουν. Ένα απ'αυτά είναι και το ψωμί.
Όποιος κάνει τη δίαιτα αυστηρά, όπως την έκανα εγώ, προκειμένου να καθαρίσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δεν πρέπει να τρώει καθόλου ψωμί. Αν τώρα είναι ελαφριά περίπτωση και ακολουθεί τη δίαιτα χαλαρά, όπως την κάνω εγώ, τώρα που έχω καθαρίσει, 2-3 φέτες ψωμί ολικής την ημέρα (κατά προτίμηση μπαγιάτικο) δεν αποτελεί πρόβλημα, τουλάχιστον απ' όσο έχω δει εγώ στον εαυτό μου.
Χωρίς ψωμί όμως υπάρχει πείνα. Άντε τη ζάχαρη την παλεύεις (υπάρχουν και τα φρούτα), τα αλλαντικά και τις μαγιονέζες και τα μανιτάρια και τα έτοιμα σνακ, σκασίλα σου, αλλά το ψωμί; Εγώ τουλάχιστον είχα μεγάλο πρόβλημα με το ψωμί. Υπάρχουν όμως λύσεις:
α) Σε ορισμένα μεγάλα σούπερμάρκετ και καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής υπάρχουν κάτι κράκερς ολικής (δεν είναι αλμυρά), συνήθως από σίκαλη, πλακέ που δεν έχουν μαγιά. Αυτά, εμποτισμένα με λίγο ελαιόλαδο υποκαθιστούν μια χαρά το ψωμί. Είναι όμως λίγο τσιμπημένα στην τιμή
β)Υπάρχουν ψωμιά που δεν έχουν μαγιά. Αυτά συνήθως δεν είναι φουσκωμένα, είναι λίγο σκληρά, εκτός αν τα βρεις φρέσκα, πράγμα σπάνιο και είναι κι αυτά τσιμπημένα στην τιμή. Υπάρχουν στα καταστήματα υγιεινών και βιολογικών  τροφών. Τέτοιο παράδειγμα είναι το ψωμί σόδας, στο οποίο το φούσκωμα γίνεται με τη σόδα και όχι  με μύκητα. Από γεύση, τι να πω, καμία σχέση με το ψωμί που γνωρίζουμε, αλλά τι να κάνεις στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι.
γ) Και πάμε στο καλύτερο. Ψωμάκια πιτάκια που φτιάχνουμε μόνοι μας. Αλεύρι ολικής, νερό, λίγο αλάτι και λίγο λαδάκι, κάνουμε ζυμάρι, το χωρίζουμε μπαλίτσες, το ανοίγουμε με τον πλάστη σαν πιτες σουβλακιού και το ψήνουμε ή σε σάτσι (για όποιον ξέρει αυτό το μαγειρικό σκεύος, μοιάζει με κρεπιέρα) ή σε κρεπιέρα. Τα πιτάκια αυτά, ειδικά ζεστά είναι φανταστικά. Μπορείς να βάλεις στη μέση και φέτα με δυόσμο και να τα κάνεις τυρόπιττες. Μπορείς ν'ανακατέψεις στη ζύμη λίγο πιπέρι ή λίγη ρίγανη για αλλαγή γεύσης. Τα σκέτα κρατάνε 2-3 μέρες, μετά σκληραίνουν, αυτά με το τυρί λίγο περισσότερο. Μ'αυτά τα πιττάκια σώζεται η δίαιτα.
Επίσης μπορούμε να κάνουμε το πιτάκι μας αρκετά μεγάλο σε ποσότητα, να το ανοίξουμε με τον πλάστη και να το κάνουμε ζύμη για πίτσα. Δεν μοιάζει ακριβώς με την κλασική ζύμη αλλά κάνει μια χαρά τη δουλειά της

4 σχόλια:

  1. Αννα τι λες για το ψωμι με προζυμι;Δεν εχει μαγια.Ειναι άλλος μυκητας,οχι αυτος που ευθυνεται για την candida.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, καθόλου ψωμί φουσκωμένο με μύκητα, οιονδήποτε ζυμομύκητα γιατί αυτό τρέφει τον κάντιντα. Μόνο ψωμί φουσκωμένο με σόδα ( κι αυτό ολικής) ή ψωμί ολικής άζυμο (δηλ. πιτάκι ή πίτα αράβικη, όχι του εμπορίου γιατί έχει ζάχαρη, μόνο αν τα φτιάξετε μόνοι σας.

      Διαγραφή
  2. Το αλεύρι δηλαδή επιτρέπεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή