Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Πώς καταπολεμάμε τα sugar cravings τον καιρό της δίαιτας

Όταν αρχίζουμε τη δίαιτα κατά της κνίδωσης ανά διαστήματα θα μας πιάνουν τα λεγόμενα sugar cravings, δηλ. μια μεγάλη λαχτάρα για γλυκό, πολύ μεγαλύτερη από τη φυσιολογική, η οποία θα ζητεί άμεσα ικανοποίηση δηλ. θα θέλεις οπωσδήποτε να φας κάτι γλυκό και θα ψάχνεις σαν μανιακός μέσα στο σπίτι. Καμιά φορά θα είναι τόσο έντονο το φαινόμενο που θα θέλεις αμέσως να ντυθείς και να πας στο πιο κοντινό ζαχαροπλαστείο να πάρεις κάτι, μπορεί να μη θέλεις καν να ντυθείς αλλά να θέλεις να πας με τις παντόφλες να πάρεις ένα τσουρέκι ή μία πάστα.
Αυτό είναι ένα φαινόμενο που η αυστηρή anti candida diet δεν έχει τρόπο να αντιμετωπίσει, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν είναι εφαρμόσιμη. Ενώ η προσαρμοσμένη δίαιτα δίνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες  είναι:
-Μία μεγάλη μπανάνα ή ένα μεγάλο γλυκό μήλο με κανελλα. Παίρνουμε ένα γιαούρτι, κόβουμε μέσα τη μπανάνα ή το μήλο, λίγες νιφάδες σίκαλης, λίγα αμύγδαλα και τρώμε. Είναι αρκετό για να μας περάσει το sugar craving.
Tα sugar cravings συμβαίνουν συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ. Το πρωί, επειδή τρώμε τα δημητριακά με το γάλα, που έχουν γλυκιά γεύση, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα. Το απόγευμα όμως ή το βραδάκι, επειδή έχουμε μείνει πολλές ώρες χωρίς γλυκό, είναι πιθανόν να μας συμβεί.
Επίσης ένας τρόπος να τα καταπολεμήσουμε είναι ένα αφέψημα π.χ μέντα με κανέλλα ή ένα ποτήρι γάλα, τα οποία θα πίνουμε με αργές γουλιές.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ικανοποιήσετε τα sugar cravings με ένα μικρό κομματάκι γλυκό. Είναι παγίδα. Σύντομα θ' αρχίσετε να τρώτε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια και τελικά  θα εγκαταλείψετε τη δίαιτα και την ελπίδα για θεραπεία, είναι τσεκαρισμένο. Έχετε εφεδρεία τη μπανάνα, το μήλο κλπ.
Να εξηγήσω και λίγο τι συμβαίνει με τα sugar cravings:
Όταν ξεκινάμε τη δίαιτα, ο μύκητας αρχίζει να πεινάει και σιγά σιγά να λιμοκτονεί. Τι να του κάνουν τα λίγα φυσικά σακχαράκια που παίρνουμε από τα φρούτα, αυτά δεν του φτάνουν ούτε για ορεκτικό. Η πείνα λοιπόν τον εξαγριώνει, ζητάει ζάχαρη και μαγιά για να φάει και να πολλαπλασιαστεί. Σταδιακά καθώς ο μύκητας θα ψοφάει, τα sugar cravings θα υποχωρούν.
Κατά το τέλος της δίαιτας πια, όταν έχουμε καθαρίσει, δυο μπουκιές από γλυκό ζαχαροπλαστείου, θα μας φέρνουν εμετό, τόσο γλυκό θα μας φαίνεται. Εκεί είναι και το κλειδί της επιτυχίας. Αν δεν ξανακυλήσεις στα γλυκά και ικανοποιείς τη φυσιολογική διάθεση για γλυκιά γεύση με γλυκό σταφύλι, γλυκοπατάτα, φρυγανιά με μέλι, αποξηραμένα φρούτα δηλ. σταφίδες, σύκα, βερίκοκα κλπ, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Θα είσαι σε θέση να ακολουθείς τη δίαιτα αρκετά χαλαρά δηλ. να συμπεριλάβεις και ψωμί, να τρως σε κάποια έξοδο άσπρα μακαρόνια ή σε μια καφετέρια ένα μιλκ σέικ. Αν όμως αρχίσεις τα γλυκά, η ιστορία θ' αρχίσει πάλι απ' την αρχή. Στους οργανισμούς που έχουν προδιάθεση για κνίδωση, ο μύκητας (που υπάρχει σε μικρή ποσότητα φυσιολογικά στο σώμα) παραφυλάει για ν' αρχίσει την υπερεξάπλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου