Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Με τι αντικαθιστούμε τις απαγορευμένες τροφές.

Οι τοπ απαγορευμένες τροφές για τη δίαιτα είναι η ζάχαρη παντός είδους, η μαγιά και το άσπρο αλεύρι. Στις αναρτήσεις για το ψωμί και τα sugar cravings έδωσα εναλλακτικές λύσεις για τα δύο πρώτα.
 Όσον αφορά το άσπρο αλεύρι, τα πράγματα είναι εύκολα, το αντικαθιστούμε με μαύρο δηλ. τρώμε μαύρα μακαρόνια και παρασκευάσματα με μαύρο αλεύρι. Στην αρχή η γεύση τους μπορεί να μην μας αρέσει επειδή έχουμε συνηθίσει την πιο γλυκερή γεύση του άσπρου αλευριού. Καθώς όμως θα περνάει ο καιρός, θα δούμε ότι τελικά είναι πολύ πιο νόστιμα, με πιο γεμάτη γεύση και πιο χορταστικά. Για παράδειγμα εγώ, άσπρα μακαρόνια σκέτα χωρίς σάλτσα ή τυρί δεν μπορώ να τα φάω με τίποτα ενώ τα μαύρα τα τρώω με ευχαρίστηση. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να ισχύσει για τον καθένα, πάντως αξίζει η  προσπάθεια. Όταν αρχίσω να δίνω τις συνταγές (σε αυτό το ιστολόγιο θα τις δώσω μαζεμένες γιατί στο παλιό τις είχα σκόρπιες) θα περιλάβω και διάφορες σάλτσες για ζυμαρικά που επιτρέπονται από τη δίαιτα. Έτσι η σάλτσα θα καλύπτει τη γεύση, σε περίπτωση που σε κάποιον δεν αρέσει το μαύρο μακαρόνι.
Προσοχή! Τα μαύρα (αναποφλοίωτα) τρόφιμα είναι καλύτερο να είναι βιολογικά γιατί εφόσον διατηρούν τη φλούδα, διατηρούν και τα φυτοφάρμακα που πέφτουν στη φλούδα. Τώρα όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ διαθέτουν βιολογικό μαύρο αλεύρι. Τα μακαρόνια, επειδή συνήθως είναι εξωτερικού, τα βρίσκεις περισσότερο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, αλλά οι τιμές τους είναι προσιτές.
Σχετικά με τις άλλες απαγορευμένες τροφές:
-Για τα αλλαντικά δεν υπάρχει εναλλακτική. Εξάλλου δεν είναι μια τροφή απαραίτητη.
-Τα μανιτάρια, δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να υποφέρει αν δεν τα φάει
-To κρασί και η μπύρα, κι αυτά δεν είναι απαραίτητα, εκτός αν είναι κανείς δέσμιος του αλκοόλ, οπότε έχει σοβαρότερο πρόβλημα από την κνίδωση για ν'ασχοληθεί
-Αυτό που είναι όντως πρόβλημα είναι οι έτοιμες τροφές σουπερμάρκετ, κυλικείου κλπ. Είναι μια λύση όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι για ν'ασχοληθούμε με την κουζίνα, όταν βιαζόμαστε κλπ.  Έλα όμως που είναι απαγορευμένες δια ροπάλου από τη δίαιτα. Τώρα για να πούμε την αλήθεια, αν τύχει και φάμε μια τυρόπιτα ή μια σπανακοτυρόπιτα από το κυλικείο αραιά και πού, δεν χαλάμε τη δίαιτα. Όμως τα σάντουιτς με διαφόρων ειδών ψωμιά κι ετοιματζίδικες σάλτσες και μαγιονέζες, τα τοστ, τα κρουασάν, τα κουλούρια κλπ δεν συμβαδίζουν με τη δίαιτα. Υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές για γρήγορα και εύκολα σνακ που θα μας χορτάσουν χωρίς να χαλάσουμε τη δίαιτα:
-ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια κλπ)
-φρυγανίτσες ολικής χωρίς μαγιά ποτισμένες με λίγο λάδι ή με τυρί
-ένα αυγό με τυρί
-γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα

Ολα τα παραπάνω είναι γρήγορα σνακ, δεν χρειάζονται  ιδιαίτερη προετοιμασία ή πλυσίματα και είναι ιδανική λύση για όταν βιαζόμαστε ή είμαστε κουρασμένοι.

8 σχόλια:

  1. Άννα καλησπέρα, για τις φρυγανίες που αναφέρεις, έχω βρει μερικές ολικής άλεσης και με σίκαλη αλλά στα συστατικά που κοίταξα γράφει ότι έχει και αλεύρι σίτου....σίγουρα περιέχει και ζάχαρη μέσα. Κάνουν αυτές; Αλλιώς δεν έχω βρει άλλες που να επιτρέπονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αυτές έτρωγα αλλά όχι συχνά, δυο φορές την εβδομάδα. Μάλιστα έτρωγα τις FORMA που νομίζω δεν έχουν καθόλου ζάχαρη. Αλλά επειδή έχουν μαγιά, τις έτρωγα μόνο δυο φορές την εβδομάδα για πρωινό, κι αυτό αφού είχα καθαρίσει αρκετά, προς το μέσον της δίαιτας.

      Διαγραφή
  2. Επίσης βρώμη σε μορφή quick oats είναι επιτρεπόμενη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ 5 ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΤΟ ΚΝΗΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΝΗΣΜΟ ΑΠΟ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΚΑ...ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΕ.ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ. ΩΣΤΟΣΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΩ ΤΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΟΥ. ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΛΑΤΑ ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ...ΤΡΩΩ ΡΥΖΟΓΚΟΦΡΕΤΕΣ , ΟΜΩΣ ΜΕ ΡΥΖΙ ΟΛΙΚΗΣ,ΦΑΓΟΠΥΡΟ ΚΑΙ ΚΙΝΟΑ. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕΙ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ. ΟΠΟΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΣ ΜΟΥ ΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΠΧ; ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΧΥΜΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.ΠΟΣΑ ΦΡΟΥΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΩΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ.ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΩ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ. ΕΓΩ ΠΑΛΙΑ ΠΗΓΑΙΝΑ 1 ΚΑΘΕ 2-3 ΜΕΡΕΣ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΡΩΤΩ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΑ Ή ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΡΩΤΗΣΕΙ ΑΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΦΥΣΙΚΟ ΧΥΜΟ...ΔΕΝ ΤΡΩΩ , ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΩ ΓΛΥΚΑ, ΟΥΤΕ ΜΕΛΙ, ΟΥΤΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ....ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΟΜΩΣ...;ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩ...ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΝΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι ρυζογκοφρέτες που έχω δει εγώ μου φαίνεται ότι είναι με άσπρο ρύζι και γενικά μου φαίνεται τρόφιμο "πλαστικό'' δεν ξέρω αν ωφελεί ή μήπως και βλάπτει. Ολικής γενικά τρώμε προϊόντα γιατί τα άσπρα τρέφουν το μύκητα. Φρούτα φάε και δύο και τρία και τέσσερα, δεν γίνεται αλλιώς. Κι εγώ με φρούτα την έκανα τη δίαιτα και χυμό σπιτικό έπινα. Χωρίς νερό όμως πώς θα γίνει η αποτοξίνωση; Χρειάζονται 8-10 ποτήρια νερό. Χυμό άντε να πιεις ένα ποτήρι, άντε να πιεις κι ένα δυο ροφήματα π.χ τσάι, χαμομήλι κλπ άσε που αυτά δεν κάνει να πίνεις το ίδιο για πολύν καιρό, με το υπόλοιπο τι θα γίνει; Δοκίμασε νερό εμφιαλωμένο μήπως σ' αρέσει καλύτερα η γεύση του, γιατί της βρύσης όντως και βαρύ είναι και μυρίζει. τώρα είναι χειμώνας, δεν έχει πρόβλημα το εμφιαλωμένο με τη ζέστη και την αποθήκευση.

      Διαγραφή
  4. ΑΝΝΑ ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκόμη και τα εμφιαλωμένα έχουν διάφορες γεύσεις, άλλα είναι πιο βαριά, άλλα πιο ελαφριά κλπ., μερικά γλυκίζουν. Αν γράφει επιτραπέζιο, αυτό είναι βρύσης καθαρισμένο, δεν είναι από πηγή. Δοκίμασε και βρες ποιο νερό σου φαίνεται ελαφρύ και το πίνεις εύκολα. Το μεγάλο μπουκάλι είναι περίπου 7 ποτήρια.

      Διαγραφή