Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΛΕΜΟΝΙ

Το λεμόνι είναι τρόφιμο με αντιμυκητισιακές αλλά και πολλές άλλες ιδιότητες. Είναι γεμάτο βιταμίνη C,  γι'αυτό βοηθά πολύ στα κρυολογήματα/γρίππες και στις μολύνσεις. Είναι αντιοξειδωτικό, μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει τα αιμοφόρα αγγεία, είναι διουρητικό, λιποδιαλυτικό και βοηθητικό του στομάχου (κυρίως λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει). Το λεμόνι εμποδίζει  την προσκόλληση της χοληστερίνης στα αγγεία και το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών. Για το λόγο αυτό όταν τρώμε τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη π.χ κρέατα πρέπει να τους βάζουμε πολύ λεμόνι ή να τρώμε μαζί μια σαλάτα με πολύ λεμόνι.
Το λεμόνι αλκαλοποιεί το ph του οργανισμού και κυρίως του παχέος εντέρου κι έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον  στο οποίο δεν μπορούν να επιβιώσουν τα βλαβερά βακτηρίδια και η κάντιντα. Το ίδιο συμβαίνει και στην ουροδόχο κύστη, καθιστά το περιβάλλον αφιλόξενο για βακτήρια που προκαλούν ουρολοιμώξεις.
Βοηθά στα προβλήματα της δυσκοιλιότητας και στη δυσπεψία. Τονώνει τη λειτουργία του συκωτιού και του παγκρέατος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας και των στοματικών ελκών.
Επίσης έχει αντιγηραντική δράση.
Βάλτε λοιπόν λεμόνι στις σαλάτες και σε όποια φαγητά ταιριάζει και πιείτε το χυμό του (αραιωμένο με νερό αν σας πειράζει στομάχι και εννοείται χωρίς ζάχαρη),
Εκτός από τρόφιμο είναι και καλλυντικό π.χ χρησιμοποιείται στα μαλλιά αντι για λακ, κατά της ακμής, για μαλακά χέρια, για την εξάλειψη των δυσχρωμιών του προσώπου που προκαλούνται από τον ήλιο, για τη λεύκανση του δέρματος.
Επίσης χρησιμοποιείται και στην καθαριότητα του σπιτιού και των αντικειμένων.
Προσοχή, όποιος τρώει το λεμόνι σαν φρούτο, πρέπει μετά να πίνει νερό για να ξεπλένει τα δόντια του, γιατί το κιτρικό οξύ που περιέχει μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου