Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Ο κουρκουμάς ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ (είναι μια παρόμοια ρίζα που από μεσα είναι κατακίτρινη). Κλασικό μπαχαρικό της ανατολής και ειδικά των Ινδιών, αποτελεί και ένα από τα συστατικά του κάρυ. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι το κίτρινο χρώμα του γι'αυτό χρησιμοποιείται για να χρωματίζει διάφορα τρόφιμα (στην Ασία φτιάχνουν και βαφές μαλλιών ή βάφουν και υφάσματα). Ο συνδυασμός του δε με μαύρο πιπέρι, ενισχύει κατά πολύ τις ιδιότητές του.
Είναι αποτοξινωτικό, ειδικά του συκωτιού, ισχυρό αντιοξειδωτικό και ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό. Βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία του κρυολογήματος. Δρα εναντίον των πόνων - ειδικά των αρθριτικών και των ρευματικών. Είναι ήπιο αντισηπτικό.
Ανακουφίζει όλες τις αλλεργίες είτε του δέρματος είτε του αναπνευστικού. Παλαιότερα συνήθιζαν να βάζουν επάνω στα αλλεργικά εξανθήματα  γιαούρτι ανακατεμένο με κουρκουμά.
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι είναι ισχυρό μυκητοκτόνο. Κατά τα πειράματα αποδείχθηκε ότι εμπόδιζε την κάντιντα να εγκατατασταθεί στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος δηλ. του κύριου τόπου εγκατάστασής της.
 Πάντως όσοι έχουν έλκος ή πέτρες δεν πρέπει να  καταναλώνουν  κουρκουμά συχνά.
Τον κουρκουμά τον βρίσκουμε εύκολα σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα. Ξεκινάμε απλά στη μαγειρική μας προσθέτοντας τον στο ρύζι μας, στα όσπρια, στις σούπες. Από κει και πέρα υπάρχουν στο διαδίκτυο άπειρες συνταγές πιο εξειδικευμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου