Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Ο κουρκουμάς ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ (είναι μια παρόμοια ρίζα που από μεσα είναι κατακίτρινη). Κλασικό μπαχαρικό της ανατολής και ειδικά των Ινδιών, αποτελεί και ένα από τα συστατικά του κάρυ. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι το κίτρινο χρώμα του γι'αυτό χρησιμοποιείται για να χρωματίζει διάφορα τρόφιμα (στην Ασία φτιάχνουν και βαφές μαλλιών ή βάφουν και υφάσματα). Ο συνδυασμός του δε με μαύρο πιπέρι, ενισχύει κατά πολύ τις ιδιότητές του.
Είναι αποτοξινωτικό, ειδικά του συκωτιού, ισχυρό αντιοξειδωτικό και ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό. Βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία του κρυολογήματος. Δρα εναντίον των πόνων - ειδικά των αρθριτικών και των ρευματικών. Είναι ήπιο αντισηπτικό.
Ανακουφίζει όλες τις αλλεργίες είτε του δέρματος είτε του αναπνευστικού. Παλαιότερα συνήθιζαν να βάζουν επάνω στα αλλεργικά εξανθήματα  γιαούρτι ανακατεμένο με κουρκουμά.
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι είναι ισχυρό μυκητοκτόνο. Κατά τα πειράματα αποδείχθηκε ότι εμπόδιζε την κάντιντα να εγκατατασταθεί στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος δηλ. του κύριου τόπου εγκατάστασής της.
 Πάντως όσοι έχουν έλκος ή πέτρες δεν πρέπει να  καταναλώνουν  κουρκουμά συχνά.
Τον κουρκουμά τον βρίσκουμε εύκολα σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα. Ξεκινάμε απλά στη μαγειρική μας προσθέτοντας τον στο ρύζι μας, στα όσπρια, στις σούπες. Από κει και πέρα υπάρχουν στο διαδίκτυο άπειρες συνταγές πιο εξειδικευμένες.

9 σχόλια:

  1. ναι αλλα οποιος εχει πετρες η ελκος μπορει να πινει το χλιαρο λεμονονερο καθε πρωι με αδειο στομαχι και νομιζω οτι θα θεραπευτει και απ τα δυο. Α) ειχα προβλημα με το στομαχι μου ολη μου την ζωη απ οσο θυμαμαι..κ πριν την αλλαγη στη διατροφη καθε Μαρτιο με επιανε για τα καλα και την εβγαζα για καναδυο μηνες βογκοντας απ τον πονο κ τρωγωντας πουρε και ζαντακ.. μεχρι που αρχισα το λεμονονερο! περασαν 2 χρονια τωρα? ουτε 1 μερα δεν με ενοχλησε το στομαχι μου πια! Β)παει μια θεια στο νοσοκομειο κανει εξετασεις εχει πετρες κανονιζει για αφαιρεση. της λεει ο γιατρος της για εναμιση μηνα να πινει λεμονι με νερο καθε πρωι και μετα να ξαναπαει να τσεκαρουν μηπως και γλυτωσει την εγχειρηση. και οντως την γλυτωσε! πανε οι πετρες! οποτε κουρκουμα μετα το λεμονονερο ελευθερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ρωτήσω και κάτι άλλο, απέξω, είσαι safe να παραγγείλω μια σαλάτα και τζατζίκι; Σε περιπτώσεις που αναγκαστώ να βγω έξω για φαγητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tζατζίκι αν μπορείς να τρως και κάθε μέρα (μυρίζει βέβαια) είναι τοπ τροφή για τη δίαιτα (αρκεί να μην έχει μέσα έτοιμες μαγιονέζες, να είναι σκέτο γιαούρτι,) Σαλάτα μια χαρά, απλώς επειδή έξω δεν ξέρουμε αν πλένουν καλά τα φυλλώδη λαχανικά πάρε καλύτερα βραστή σαλάτα (π.χ βραστά λαχανικά ή χόρτα), αλλιώς αν θέλεις οπωσδήποτε φυλλώδη λαχανικά πάρα καλύτερα λάχανο παρά μαρούλι, γιατί το λάχανο καθαρίζει με λιγότερο πλύσιμο.

      Διαγραφή
    2. και να φανταστώ ψωμί απο μάυρο αλεύρι χωρίς μαγιά επιτρέπεται έτσι;

      Διαγραφή
    3. επειδή ειναι τρομερά δύσκολο να αποφεύγεται το ψωμί , τα περισσότερα έχουν μαγιά

      Διαγραφή
    4. Nαι επιτρέπεται. Εγώ την έβγαλα με πιτάκια άζυμα που έφτιαχνα μόνη μου. Δες τη συνταγή στην ανάρτηση με τίτλο ΨΩΜΙ. Για δεκατιανό πιτάκι λάδι, τυρί, ντομάτα, τα έκανα βάση για πίτσες, τους έβαζα μέσα φέτα λιωμένη με ρίγανη και τα δίπλωνα (τυρόπιτα) κλπ ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας. Είναι σαν πιτα για σουβλάκι, πιο λεπτά, μαύρα και άζυμα, εγώ τα έβρισκα νόστιμα. άλλη λύση είναι το ψωμί σόδας, υπάρχουν συνταγές στο διαδίκτυο. Εγώ δεν μπόρεσα να το φάω, αλλά σε άλλους αρέσει.

      Διαγραφή