Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ Ή ΤΖΙΝΤΖΕΡ ....

.... ή ζιγγιβέρι
Η ρίζα αυτή  έχει ένα παράξενο σχήμα που μοιάζει με το ανθρώπινο σώμα γι'αυτό και στην Άπω Ανατολή θεωρούνταν πανάκεια για όλες τις αρρώστιες του σώματος. Είναι φυτό ευαίσθητο και η καλλιέργειά του έχει ειδικές απαιτήσεις.  Προέρχεται από την ανατολή αλλά σήμερα η καλύτερη ποιότητα καλλιεργείται στη Τζαμάικα. Η γεύση της είναι  πικάντικη, πιπεράτη. Χρησιμοποιείται είτε φρέσκια είτε αποξηραμένη (σκόνη τζίντζερ).
Το νωπό τζίντερ  υπό τη μορφή αφεψήματος (μαζί με κανέλλα) χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό και εφιδρωτικό σε κρυολογήματα και ψύξεις.
Το αιθέριο έλαιο μπορεί να προστεθεί στο λάδι με το οποίο γίνεται μασάζ για ρευματισμούς, οσφυαλγία και μυικούς πόνους. Επίσης μπορεί να προστεθεί σε ζεστό ποδόλουτρο, προκειμένου να προλάβουμε κρυολογήματα και ιώσεις.
Είναι  αποτοξινωτικό και μάλιστα αποτοξινωτικό του συκωτιού, θερμαντικό, τονωτικό της καρδιάς και της κυκλοφορίας του αίματος.
Ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και καταπολεμά τη ναυτία.
Έχει αντιμυκητιασικές, αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιρευματικές, αντιπυρετικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας
Συντήρηση και καθάρισμα
Με τη φλούδα της  η ρίζα συντηρείται στο ψυγείο 15 μέρες περίπου. Ξεφλουδίζουμε από τη ρίζα με καθαριστήρι ή  μαχαίρι όσο θέλουμε να καταναλώσουμε, το κόβουμε φέτα και μετά μπαστουνάκια και το τρώμε.  Από ασθενή έχω τσεκάρει ότι αυτός ο τρόπος κατανάλωσης τον βοήθησε παρα πολύ στο θέμα της αρθρίτιδας του, τόσο στον πόνο όσο και στην παραμόρφωση.
 Αν το θέλουμε για μαγείρεμα, ψιλοκόβουμε τη ρίζα ή την τρίβουμε στον τρίφτη.

Χυμός για κρυολόγημα και ναυτία
Στον αποχυμωτή μισό μήλο, δύο καρότα και 2 εκατοστά ρίζα τζίντζερ

Η κατανάλωση τζίντζερ πάντως δεν ενδείκνυται για μακροχρόνια χρήση, γιατί έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου