Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Αρχίζω λοιπόν με τα μυκητοκτόνα τρόφιμα και πρώτα με το κρεμμύδι μιας και γι'αυτό το λαχανικό μου έχει μείνει το υλικό από το παλιό ιστολόγιο
Το κρεμμύδι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και είναι κι αυτό γεμάτο ιδιότητες, γνωστές από τους αρχαίους πολιτισμούς.
Περιέχει την ουσία αλινάση, η οποία απελευθερώνεται με το κόψιμο του κρεμμυδιού. Σ'αυτήν οφείλεται η χαρακτηριστική γεύση και τα δάκρυα που προκαλεί.
Τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C.
Σε μια έρευνα που έγινε στην Αγγλία διαπιστώθηκε ότι  όποιος συνόδευε τις παραδοσιακές εγγλέζικες πρωινες λιπαρίλες δηλ. το μπέικον με τα αυγά, με κρεμμύδια (έστω και τηγανητά), είχε μειωμένο κίνδυνο θρομβώσεων απ'αυτόν που έτρωγε τις λιπαρίλες σκέτες. Επίσης σε μια έρευνα που έγινε στις Ινδίες, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού ταυτόχρονα με βαριά, λιπαρά γεύματα, μείωνε το κύμα χοληστερίνης που γεμίζουν τον οργανισμό αυτά τα φαγητά.
Το κρεμμύδι είναι διουρητικό,  βοηθά στη διάλυση και την αποβολή της ουρίας. Για το λόγο αυτό συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρθρίτιδων και των ρευματισμών. Επίσης είναι τονωτικό του αναπνευστικού.
Καθαρίζει το αίμα και ρίχνει τη γλυκόζη του, είναι ισχυρό αποτοξινωτικό και αντιφλεγμονώδες. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Βοηθά στην αντιμετώπιση του  κρυώματος και των ιώσεων του αναπνευστικού (όπως όλα τα τρόφιμα που καίνε).
Διεγείρει το πεπτικό, καθαρίζει τα έντερα και το δέρμα, ηρεμεί τα νεύρα, καταπολεμά την αϋπνία και την αρτηριοσκλήρωση (περιέχει μια ουσία που  κάνει τα θρομβοκύτταρα του αίματος γλιστερά και δεν μπορούν να κολλήσουν μεταξύ τους και να κάνουν θρόμβους).
Έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Καταστέλλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και των ΜΥΚΗΤΩΝ.

Tips:
1.Ποτέ δεν τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Παράγονται πολλές τοξίνες. Απλώς το γυαλίζουμε όταν μαγειρεύουμε.
2.Για το στραμπούληγμα (διάστρεμμα) βάζουμε ωμό κρεμμύδι κομμένο κομμάτια πάνω στο στραμπούληγμα, το δένουμε με επίδεσμο (όχι σφιχτά, όσο να μην πέφτει το κρεμμύδι) και  κοιμόμαστε με αυτό όλη νύχτα. Αν δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη μυρωδιά υπάρχει και άλλη εναλλακτική . Φτιάχνουμε ένα ζυμάρι με αλεύρι, νερό και πολύ πολύ αλάτι, το λαδώνουμε (για να μην κολλήσει στο δέρμα), το βάζουμε πάνω στο στραμπούληγμα με επίδεσμο (όχι σφιχτά, όσο να μην πέφτει το ζυμάρι) και κοιμόμαστε όλη νύχτα. Θαυματουργά αποτελέσματα.
3.Για όποιον κλαίει πολύ όταν καθαρίζει κρεμμύδι: Μπορούμε να το αφήσουμε να παγώσει στο ψυγείο πριν το καθαρίσουμε. Είναι καλή λύση να καθαρίσουμε 4-5 κρεμμύδια μαζί, για να μην καθαρίζουμε κάθε μέρα, να τα πλύνουμε και να τα σκουπίσουμε καλά και να τα φυλάξουμε τυλιγμένα στο ψυγείο έως 4-5 μέρες. Διατηρούνται μια χαρά
4.Για τη μυρωδιά, μασάμε μετά μαϊντανό, όπως και στο σκόρδο.
5.Όσο πιο ζωηρόχρωμο το κρεμμύδι, τόσο πιο ωφέλιμο (βέβαια και τόσο πιο πολύ καίει).

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Σούπερ τροφές στον πόλεμο κατά της candida

Αφού εξαλείψουμε από τη διατροφή μας, τις τροφές που βοηθούν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του μύκητα για να τον κάνουμε να λιμοκτονήσει, το επόμενο βήμα είναι να παράσχουμε στον οργανισμό μας τρόφιμα με αποδεδειγμένη αντιμυκητισιακή δράση.
Στα διάφορα σάιτ για τη διατροφή αντι-κάντιντα υπάρχουν πολλές τέτοιες τροφές, ωστόσο τροφές σαν το λάδι καρύδας και τα φύκια δεν τα έχω δοκιμάσει.
Παραθέτω λοιπόν έναν κατάλογο από τροφές που καταπολεμούν τους μύκητες, τις οποίες γνωρίζω και σίγουρα γνωρίζετε και εσείς γιατί είναι πασίγνωστες και πανεύκολες να τις βρεις.

1. ΣΚΟΡΔΟ (δικαιωματικά το νούμερο ένα)

2. ΛΕΜΟΝΙ

3. ΚΡΕΜΜΥΔΙ

4. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

5. ΤΖΙΝΤΖΕΡ

6. ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΘΡΟΥΜΠΙ

7. ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

8.ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

9.ΚΑΝΕΛΛΑ
 
Στις επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθώ σε κάθε μία από τις τροφές αυτές χωριστά.

Με τι αντικαθιστούμε τις απαγορευμένες τροφές.

Οι τοπ απαγορευμένες τροφές για τη δίαιτα είναι η ζάχαρη παντός είδους, η μαγιά και το άσπρο αλεύρι. Στις αναρτήσεις για το ψωμί και τα sugar cravings έδωσα εναλλακτικές λύσεις για τα δύο πρώτα.
 Όσον αφορά το άσπρο αλεύρι, τα πράγματα είναι εύκολα, το αντικαθιστούμε με μαύρο δηλ. τρώμε μαύρα μακαρόνια και παρασκευάσματα με μαύρο αλεύρι. Στην αρχή η γεύση τους μπορεί να μην μας αρέσει επειδή έχουμε συνηθίσει την πιο γλυκερή γεύση του άσπρου αλευριού. Καθώς όμως θα περνάει ο καιρός, θα δούμε ότι τελικά είναι πολύ πιο νόστιμα, με πιο γεμάτη γεύση και πιο χορταστικά. Για παράδειγμα εγώ, άσπρα μακαρόνια σκέτα χωρίς σάλτσα ή τυρί δεν μπορώ να τα φάω με τίποτα ενώ τα μαύρα τα τρώω με ευχαρίστηση. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να ισχύσει για τον καθένα, πάντως αξίζει η  προσπάθεια. Όταν αρχίσω να δίνω τις συνταγές (σε αυτό το ιστολόγιο θα τις δώσω μαζεμένες γιατί στο παλιό τις είχα σκόρπιες) θα περιλάβω και διάφορες σάλτσες για ζυμαρικά που επιτρέπονται από τη δίαιτα. Έτσι η σάλτσα θα καλύπτει τη γεύση, σε περίπτωση που σε κάποιον δεν αρέσει το μαύρο μακαρόνι.
Προσοχή! Τα μαύρα (αναποφλοίωτα) τρόφιμα είναι καλύτερο να είναι βιολογικά γιατί εφόσον διατηρούν τη φλούδα, διατηρούν και τα φυτοφάρμακα που πέφτουν στη φλούδα. Τώρα όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ διαθέτουν βιολογικό μαύρο αλεύρι. Τα μακαρόνια, επειδή συνήθως είναι εξωτερικού, τα βρίσκεις περισσότερο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, αλλά οι τιμές τους είναι προσιτές.
Σχετικά με τις άλλες απαγορευμένες τροφές:
-Για τα αλλαντικά δεν υπάρχει εναλλακτική. Εξάλλου δεν είναι μια τροφή απαραίτητη.
-Τα μανιτάρια, δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να υποφέρει αν δεν τα φάει
-To κρασί και η μπύρα, κι αυτά δεν είναι απαραίτητα, εκτός αν είναι κανείς δέσμιος του αλκοόλ, οπότε έχει σοβαρότερο πρόβλημα από την κνίδωση για ν'ασχοληθεί
-Αυτό που είναι όντως πρόβλημα είναι οι έτοιμες τροφές σουπερμάρκετ, κυλικείου κλπ. Είναι μια λύση όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι για ν'ασχοληθούμε με την κουζίνα, όταν βιαζόμαστε κλπ.  Έλα όμως που είναι απαγορευμένες δια ροπάλου από τη δίαιτα. Τώρα για να πούμε την αλήθεια, αν τύχει και φάμε μια τυρόπιτα ή μια σπανακοτυρόπιτα από το κυλικείο αραιά και πού, δεν χαλάμε τη δίαιτα. Όμως τα σάντουιτς με διαφόρων ειδών ψωμιά κι ετοιματζίδικες σάλτσες και μαγιονέζες, τα τοστ, τα κρουασάν, τα κουλούρια κλπ δεν συμβαδίζουν με τη δίαιτα. Υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές για γρήγορα και εύκολα σνακ που θα μας χορτάσουν χωρίς να χαλάσουμε τη δίαιτα:
-ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια κλπ)
-φρυγανίτσες ολικής χωρίς μαγιά ποτισμένες με λίγο λάδι ή με τυρί
-ένα αυγό με τυρί
-γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα

Ολα τα παραπάνω είναι γρήγορα σνακ, δεν χρειάζονται  ιδιαίτερη προετοιμασία ή πλυσίματα και είναι ιδανική λύση για όταν βιαζόμαστε ή είμαστε κουρασμένοι.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Έξοδος για φαγητό και ποτό. Τι τρώμε όταν κάνουμε τη δίαιτα;

Στην αρχή που ξεκινάς τη δίαιτα νομίζεις ότι δεν μπορείς να φας τίποτα έξω. Υπάρχουν προτάσεις.

Στην καφετέρια, ουζερί, σνακ-μπαρ
-φυσικό χυμό πορτοκάλι
-μεταλλικό νερό
-ομελέτα χωρίς αλλαντικά
-καφέ χωρίς ζάχαρη
-λίγο ούζο με την ποικιλία του (ό,τι επιτρέπεται από τη δίαιτα π.χ ψαράκι, ντομάτα κλπ)

Στην ταβέρνα
-κρέας ψητό με πολύ λεμόνι ή μαγειρευτό (κατά προτίμηση κοτόπουλο ή μοσχάρι). Προσοχή στις σάλτσες, καλύτερα να είναι σκέτο γιατί δεν ξέρουμε τι έχουν βάλει μέσα π.χ έτοιμα κέτσαπ κλπ
-τζατζίκι (τοπ τροφή της δίαιτας)
- πατάτες τηγανητές με μέτρο
-σαλάτα (αν και έξω δεν ξέρουμε αν τις πλένουν καλά, οπότε καλύτερα να είναι βραστή π.χ χόρτα, κολοκυθάκια κλπ)
-τυροσαλάτα ελάχιστη γιατί συνήθως βάζουν μέσα μαγιονέζα του εμπορίου.
-Ψάρι
-Θαλασσινά με μέτρο
-κροκέτες, άντε μία για τη γεύση, γιατί έχουν άσπρο αλεύρι
-πίττες, 1κομμάτι  μόνο γιατί έχουν το φύλλο από άσπρο αλεύρι με μαγιά, αλλά ας μην γινόμαστε και υστερικοί
-μελιτζανοσαλάτα ή μελιτζάνες με τυρί

Στην πιτσαρία
Καλύτερα να μην πάμε γιατί και τα μακαρόνια θα είναι άσπρα και η πίτσα με μαγιά. Καλύτερα να φτιάξουμε πίτσα σπίτι μας.

Στο κυριλλέ εστιατόριο
Θέλει προσοχή. Επειδή οι ονομασίες μπορεί να είναι παράξενες, να ρωτάμε τι έχει μέσα το φαγητό.

Στο σουβλατζίδικο.
Καλύτερα να πάρουμε καλαμάκια με σαλάτα. Αλλά εγώ να πω την αλήθεια 1-2 φορές το μήνα έτρωγα μια πίτα. Δεν ενόχλησε τη δίαιτα.

Πώς καταπολεμάμε τα sugar cravings τον καιρό της δίαιτας

Όταν αρχίζουμε τη δίαιτα κατά της κνίδωσης ανά διαστήματα θα μας πιάνουν τα λεγόμενα sugar cravings, δηλ. μια μεγάλη λαχτάρα για γλυκό, πολύ μεγαλύτερη από τη φυσιολογική, η οποία θα ζητεί άμεσα ικανοποίηση δηλ. θα θέλεις οπωσδήποτε να φας κάτι γλυκό και θα ψάχνεις σαν μανιακός μέσα στο σπίτι. Καμιά φορά θα είναι τόσο έντονο το φαινόμενο που θα θέλεις αμέσως να ντυθείς και να πας στο πιο κοντινό ζαχαροπλαστείο να πάρεις κάτι, μπορεί να μη θέλεις καν να ντυθείς αλλά να θέλεις να πας με τις παντόφλες να πάρεις ένα τσουρέκι ή μία πάστα.
Αυτό είναι ένα φαινόμενο που η αυστηρή anti candida diet δεν έχει τρόπο να αντιμετωπίσει, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν είναι εφαρμόσιμη. Ενώ η προσαρμοσμένη δίαιτα δίνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες  είναι:
-Μία μεγάλη μπανάνα ή ένα μεγάλο γλυκό μήλο με κανελλα. Παίρνουμε ένα γιαούρτι, κόβουμε μέσα τη μπανάνα ή το μήλο, λίγες νιφάδες σίκαλης, λίγα αμύγδαλα και τρώμε. Είναι αρκετό για να μας περάσει το sugar craving.
Tα sugar cravings συμβαίνουν συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ. Το πρωί, επειδή τρώμε τα δημητριακά με το γάλα, που έχουν γλυκιά γεύση, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα. Το απόγευμα όμως ή το βραδάκι, επειδή έχουμε μείνει πολλές ώρες χωρίς γλυκό, είναι πιθανόν να μας συμβεί.
Επίσης ένας τρόπος να τα καταπολεμήσουμε είναι ένα αφέψημα π.χ μέντα με κανέλλα ή ένα ποτήρι γάλα, τα οποία θα πίνουμε με αργές γουλιές.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ικανοποιήσετε τα sugar cravings με ένα μικρό κομματάκι γλυκό. Είναι παγίδα. Σύντομα θ' αρχίσετε να τρώτε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια και τελικά  θα εγκαταλείψετε τη δίαιτα και την ελπίδα για θεραπεία, είναι τσεκαρισμένο. Έχετε εφεδρεία τη μπανάνα, το μήλο κλπ.
Να εξηγήσω και λίγο τι συμβαίνει με τα sugar cravings:
Όταν ξεκινάμε τη δίαιτα, ο μύκητας αρχίζει να πεινάει και σιγά σιγά να λιμοκτονεί. Τι να του κάνουν τα λίγα φυσικά σακχαράκια που παίρνουμε από τα φρούτα, αυτά δεν του φτάνουν ούτε για ορεκτικό. Η πείνα λοιπόν τον εξαγριώνει, ζητάει ζάχαρη και μαγιά για να φάει και να πολλαπλασιαστεί. Σταδιακά καθώς ο μύκητας θα ψοφάει, τα sugar cravings θα υποχωρούν.
Κατά το τέλος της δίαιτας πια, όταν έχουμε καθαρίσει, δυο μπουκιές από γλυκό ζαχαροπλαστείου, θα μας φέρνουν εμετό, τόσο γλυκό θα μας φαίνεται. Εκεί είναι και το κλειδί της επιτυχίας. Αν δεν ξανακυλήσεις στα γλυκά και ικανοποιείς τη φυσιολογική διάθεση για γλυκιά γεύση με γλυκό σταφύλι, γλυκοπατάτα, φρυγανιά με μέλι, αποξηραμένα φρούτα δηλ. σταφίδες, σύκα, βερίκοκα κλπ, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Θα είσαι σε θέση να ακολουθείς τη δίαιτα αρκετά χαλαρά δηλ. να συμπεριλάβεις και ψωμί, να τρως σε κάποια έξοδο άσπρα μακαρόνια ή σε μια καφετέρια ένα μιλκ σέικ. Αν όμως αρχίσεις τα γλυκά, η ιστορία θ' αρχίσει πάλι απ' την αρχή. Στους οργανισμούς που έχουν προδιάθεση για κνίδωση, ο μύκητας (που υπάρχει σε μικρή ποσότητα φυσιολογικά στο σώμα) παραφυλάει για ν' αρχίσει την υπερεξάπλωση.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ενδεικτικό μενού για τη δίαιτα κατά της κνίδωσης


Nα σημειώσω ότι κάποια στιγμή θα επαναλάβω την ανάρτηση για τους συνδυασμούς τροφίμων δηλ. ποια τρόφιμα μπορούν να τρώγονται μαζί ή πρέπει να τρώγονται χωριστά, ώστε να παίρνουμε τη μέγιστη ωφέλεια και να μην τα αχρηστεύουμε καθιστώντας τα παραγωγούς τοξινών.

ΠΡΩΙΝΟ
-Δημητριακά ολικής άλεσης τύπου  all bran μαζί με άλλες νιφάδες (βρώμη, σίκαλη, ό,τι αρέσει στον καθένα) με γάλα (προσέχουμε το γάλα να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Τα δημητριακά μοιραία περιέχουν λίγη, τι να κάνουμε. Όσα δημητριακά τέτοιου τύπου χωρίς ζάχαρη έχω δοκιμάσει  από καταστήματα  υγιεινής διατροφής, δεν μπορούσα ν΄ ανεχτώ τη γεύση τους. Αρκετά απ'αυτά έχουν πολύ αλάτι. Τώρα αν κάποιος έχει χρήματα να τ'αγοράσει (είναι ακριβά) και μπορεί και να τα φάει και δεν έχει και πρόβλημα με το αλάτι, μπορεί να τα προτιμήσει)
Το πρωινό αυτό σου εξασφαλίζει ότι θα πας σίγουρα τουαλέτα και σε κρατάει χορτάτο πολλές ώρες.

-Για αλλαγή αραιά και που (εγώ το έκανα 1 φορά την εβδομάδα και αργότερα που είχα καθαρίσει αρκετά, 2 φορές την εβδομάδα συνήθως Τετάρτη και Παρασκευή) 3-4 φρυγανιές ολικής ή σίκαλης χωρίς ζάχαρη (έχουν λίγη μαγιά αλλά τι να κάνουμε) αλειμένες με το λιγότερο δυνατό μέλι.  Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με κάποιο αφέψημα.
Κανονικά το μέλι απαγορεύεται από τη δίαιτα, έχει όμως τόσα θρεπτικά συστατικά που είναι καλό να καταναλώνεται αραιά και που. Εννοείται μέλι αγνό, που έχουμε προμηθευτεία από σίγουρη πηγή και όχι νοθευμένο με γλυκόζη, ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά. Το πιο θρεπτικό μέλι και το πιο άγλυκο (είναι μάλιστα και λίγο πικρό) είναι των κωνοφόρων (πεύκο, έλατο κλπ) σαν αυτό που φτιάχνουν στο Άγιο Όρος.  Βέβαια μακράν το πιο νόστιμο και το πιο αρωματικό είναι το θυμαρίσιο. Όταν καθαρίσουμε μπορούμε να το τρώμε σε λογικές ποσότητες. Έτσι δεν θα μπούμε στον πειρασμό να τρώμε μαρμελάδες.

(1 ώρα πριν από το πρωινό-(όταν το πρωινό περιέχει γάλα) ή μία ώρα μετά): Χυμό πορτοκάλι φρεσκοστιμμένο, αραιωμένο με λίγο νερό για να μη μας πειράξει στο στομάχι.

Το ιδανικό είναι ν'αρχίζει κανείς τη μέρα του με ένα ποτήρι νερό (με λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι μέσα, αν δεν τον αηδιάζει), προκειμένου να καθαρίσει το πεπτικό από τα υπολείμματα της προηγούμενης ημέρας. Επειδή όμως ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πιει όλο αυτό το νερό και μετά να μπει στα λεωφορεία για να πάει στη δουλειά ( γιατί θα θέλει τουαλέτα και δεν θα μπορεί να πάει), αυτό δεν είναι εφικτό. Μία λύση είναι αν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, να πιει αυτό το νερό. Καλύτερα να του 'ρθει να πάει τουαλέτα όντας στο κρεβάτι του, παρά μέσα στο τρένο.


ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
-Πιτούλα απ'αυτές που έχουμε φτιάξει χωρίς μαγιά με τυρί, μια ντοματούλα, μια μικρή πιπεριά, ένα αυγό
-Φρούτα
-Γιαούρτι
-Μια χούφτα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς
Για αλλαγή που και που ένα κομμάτι σπιτική πίτα πχ σπανακόπιτα, πρασόπιτα κλπ ό,τι  μας αρέσει. Το καλύτερο θα είναι να έχουμε ανοίξει  μόνοι μας το φύλλο με μαύρο αλεύρι, αλλά ας μην γινόμαστε και υστερικοί.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Δίπλα στο μεσημεριανό μας πρέπει να έχουμε πάντα σαλάτα με ελαιόλαδο και όπου ταιριάζει λεμόνι (το ξύδι το αποφεύγουμε γιατί προέρχεται από ζύμωση όπως το κρασί, σε κάποια συνταγή μπορούμε να βάλουμε λίγο μηλόξυδο)
Το ιδανικό είναι σαλάτα πέντε χρώματα δηλ. η σαλάτα μας να έχει λαχανικά πέντε διαφορετικών χρωμάτων π.χ άσπρο λάχανο, κόκκινο λάχανο, μαϊντανός, καρότο, κίτρινη πιπεριά  ή ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, ρίγανη. Αραιά και που για αλλαγή μπορούμε να φάμε σαλάτα ντάκο ή σαλάτα με πληγούρι (κάποια στιγμή θα ξαναδώσω τη συνταγή). Έτοιμες σάλτσες σαλάτας και μαγιονέζες του σουπερμάρκετ απαγορεύονται. Μόνο ό, τι φτιάχνετε μόνοι σας.

Απο κει και πέρα διαλέγουμε από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
-Όσπρια (το λάδι το βάζουμε ωμό από πάνω)
-Λαχανικά εποχής μόνα τους ή με κρέας (κατά προτίμηση άσπρο εκτός αν υπάρχει θέμα αναιμίας). Ο αρακάς και οι πατάτες με μέτρο
-Μακαρόνια ολικής μαγειρεμένα όπως θέλουμε (χωρίς αλλαντικά και κρέμες γάλακτος σουπερμάρκετ)
-Πίτσα, πάνω στην ειδική πιτούλα μας
-Ομελέτα (χωρίς αλλαντικά)
-Συνοδευτικά: τζατζίκι (τοπ τροφή για τη δίαιτα)
τυροσαλάτα (σπιτική γιατί οι άλλες συνήθως έχουν έτοιμη μαγιονέζα μέσα)
-Σούπες διαφόρων ειδών
-Ψάρι
-Ρύζι αναποφλοίωτο σε διάφορες συνταγές με επιτρεπόμενα υλικά (θα δώσω μερικές συνταγές κάποια στιγμή)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
-Φρούτα
-Γιαούρτι
-Ξηροί καρποί
-Πιτούλα με τυρί

ΒΡΑΔΙΝΟ
Τα ίδια με το μεσημεριανό ή όποιος δεν τρώει το βράδυ κανονικό φαγητό, τα του απογεύματος.

Δίαιτες anti candida

Η δίαιτα που περιγράφω είναι βασισμένη στις anti candida δίαιτες που υπάρχουν σε πάρα πολλά αμερικάνικα σάιτ. Όποιος γνωρίζει καλά αγγλικά μπορεί να ανατρέξει εκεί. Οι δίαιτες αυτές συνήθως έχουν τρία στάδια περίπου 3-4 εβδομάδες το καθένα. Το πρώτο στάδιο είναι πολύ αυστηρό, ουσιαστικά τρέφεσαι μόνο με κρέας και λαχανικά. Στο δεύτερο στάδιο εισάγουν κάποια λίγα φρούτα και στο τρίτο στάδιο εισάγουν τις περισσότερες από τις υπόλοιπες επιτρεπόμενες τροφές.
Τις δίαιτες αυτές εγώ (που επιπλέον βλέπω κρέας και στρίβω στη γωνία) τις βρήκα μη εφαρμόσιμες. Ειδικά το πρώτο στάδιο, χωρίς κανένα φρούτο, χωρίς ψωμί, χωρίς τυρί και με κρεατοφαγία το βλέπω πολύ χλωμό να επιτυγχάνεται. Από τις συζητήσεις των κνιδωτικών στο διαδίκτυο συμπεραίνω ότι γενικά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Άλλος λέει δεν άντεξα και έφαγα ψωμί, άλλος πείνασα και έφαγα τυρί, άλλος έφαγα φρούτα κλπ.
Επίσης δεν ξέρω κατά πόσον μια τόσο μικρή διάρκεια δίαιτας μπορεί να έχει αποτέλεσμα, ειδικά αν η τοξίνωση είναι πολλών ετών.
Εν πάση περιπτώσει τη δίαιτα που προτείνω την ανακάλυψα στην ιστοσελίδα ενός Αμερικανού παθολόγου, ο οποίος πρότεινε μια πιο ήπια  anti candida δίαιτα δηλ. η δίαιτα του περιείχε και μερικά φρούτα και γαλακτοκομικά σε μέτριες ποσότητες. Άρχισα λοιπόν να την εφαρμόζω στον εαυτό μου και να κάνω δοκιμές. Είδα δηλ. για παράδειγμα ότι μπορούσα να φάω δυο κουταλιές μέλι την εβδομάδα, ή δυο φορές την εβδομάδα φρυγανιές χωρίς ζάχαρη χωρίς ν' ανατρέψω την ωφέλεια της δίαιτας. Η δίαιτα λοιπόν που προτείνω είναι εφαρμοσμένη στον εαυτό μου. Στην επόμενη ανάρτηση θα δώσω και ενδεικτικό μενού.
Θέλω να σημειώσω ότι ένα άτομο με γενετική προδιάθεση για κνίδωση πρέπει ν' ακολουθεί τη δίαιτα για πάντα έστω και χαλαρά. Ακόμη και αν καθαρίσει κάποιος, η κνίδωση παραμονεύει πάντα. Αν ξαναρχίσεις τη σαβουροφαγία (και κυρίως  τα γλυκά) θα επιστρέψει. Πρέπει λοιπόν πάντα να τρως πολύ γιαούρτι, να πίνεις πολύ νερό κλπ, ν' αποφεύγεις τα γλυκά γενικά (ακόμη κι αν τρως πού και πού) και να μην το παρακάνεις με τα ψωμιά. Έτσι ακόμη κι αν δεις να ξαναεμφανίζεται η κνίδωση, θα είναι πολύ εύκολο να την ξαναδιώξεις ξαναρχίζοντας τη δίαιτα λίγο πιο αυστηρά.