Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Διατήρηση του βάρους τον καιρό της δίαιτας

Είπαμε λοιπόν στην προηγούμενη ανάρτηση ότι πολλοί ασθενείς, που είναι ήδη λεπτοί, αρχίζοντας τη δίαιτα, χάνουν πολλά κιλά. Αυτό οφείλεται στο ότι κόβουν τη ζάχαρη και καταδεικνύει ότι η προηγούμενη διατροφή τους βασιζόταν κυρίως στη ζάχαρη, οπότε όταν λείψει η ζάχαρη λιμοκτονούν, γιατί δεν έχουν τι να φάνε. Γράφουμε λοιπόν μερικούς τρόπους να διατηρηθεί το βάρος ή τουλάχιστον να μην υπάρχει μεγάλη απώλεια κιλών:
 
α)Είναι πολύ σημαντικό να μη χάνεται κανένα από τα 5 γεύματα δηλ. πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδυνό. Έχουμε πει ότι βοηθάμε πολύ τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά και να σπάει τις τοξίνες, όταν τρώμε 5 πιο μικρά και ελαφριά γεύματα παρά 3 μεγάλα και βαριά.
Για πολλούς και διάφορους λόγους π.χ έχουμε μικρά παιδιά, φεύγουμε πολύ νωρίς για τη δουλειά μας, δουλεύουμε πολλές ώρες, δεν προλαβαίνουμε να ψωνίσουμε, είναι σύνηθες να χάνουμε γεύματα και να τ'αναπληρώνουμε με έτοιμα σνακ, κάτι που επιβαρύνει και την κνίδωση. Πρέπει όμως να κάτσουμε να καταστρώσουμε ένα πλάνο διαίτης, ώστε να μη χάνουμε κανένα γεύμα και να μην νιώθουμε ποτέ το στομάχι μας τελείως άδειο. Τον καιρό που έκανα τη δίαιτα, οι απαιτήσεις της εργασίας μου ήταν να σηκώνομαι στις έξι παρα τέταρτο το πρωι, να γυρίζω τρεις ώρες την ημέρα με τα μέσα συγκοινωνίας και να φτάνω στο σπίτι γύρω στις πέντε με πεντέμισυ το απόγευμα. Και όμως επειδή δεν είχα άλλη επιλογή από το να καθαρίσω, είχα βάλει πρόγραμμα να μη χάνω κανένα γεύμα, να είναι το γεύμα μου υγιεινό και αντικνιδωτικό και φτιαγμένο από μένα. Βέβαια το μόνο που έκανα εκείνο τον καιρό ήταν να δουλεύω, να ψωνίζω τα υλικά και να μαγειρεύω, αλλά φυσικά άξιζε τον κόπο.
Όταν αρχίζουμε και χάνουμε γεύματα, συνήθως μας γίνεται συνήθεια. Οι άνθρωποι που χάνουν εύκολα βάρος, το χάνουν αμέσως. Δηλ. 1-2 μέρες να μη φάνε καλά, αν ανεβούν στη ζυγαριά θα δουν ότι έχουν χάσει ένα κιλό. Πρέπει λοιπόν να τηρούμε με ευλάβεια τα 5 γεύματα δηλ. να τρώμε κάτι κι ας είναι πολύ απλό π.χ ένα μήλο κι ένα γιαούρτι, αρκεί να μη μένει το στομάχι άδειο.
 
β)Εφόσον κόβουμε τη ζάχαρη, που είναι το νο 1 παχυντικό τρόφιμο, μας μένει μόνο το λάδι, το οποίο είναι επίσης γεμάτο θερμίδες ( 2 κουταλιές λάδι δίνουν περίπου 240 θερμίδες). Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα λαδιού που τρώμε, αλλά να έχουμε στο νου μας αυτό: Τα περισσότερα λάδια π.χ το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε λιπαρά ω-6. Μέσα στον οργανισμό όμως τα λιπαρά ω-6 και τα λιπαρά ω-3 πρέπει να είναι σε ισορροπία και να μην υπερτερούν κατά πολύ τα ω-6, όπως γίνεται συνήθως. Αν αυξήσουμε λοιπόν το λάδι καλό είναι ν'αυξήσουμε και τα τρόφιμα με ω-3 (λιπαρά ψάρια δηλαδή σαρδέλα και γαύρο - τα άλλα αφήστε τα, είναι ιχθυοτροφείου και γεμάτα τοξίνες και βαρέα μέταλλα επειδή είναι μεγάλα ψάρια π.χ σολωμός, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια, λιναρόσπορο, σουσάμι)
Έτσι με την πρόσληψη των διαφόρων τροφίμων που περιέχουν τα παραπάνω λιπαρά κερδίζουμε και θερμίδες.
Εννοείται φυσικά ότι δεν έχουμε τροφικές αλλεργίες στα παραπάνω τρόφιμα
 
Παραδείγματα γευμάτων που δίνουν θερμίδες και χρήσιμα λιπαρά
α) Στο γιαούρτι μας εκτός από φρούτα βάζουμε και μπόλικους ξηρούς καρπούς. Επίσης μπορούμε να τρώμε και ξηρούς καρπούς μόνους τους μέσα στην ημέρα για σνακ (εννοείται άψητους κι ανάλατους), κυρίως καρύδια
10 καρύδια  δίνουν περίπου 200 θερμίδες
 
β) Πάνω στην πράσινη  σαλάτα μας μπορούμε να ρίχνουμε και καβουρδισμένο σουσάμι
 
γ)Να φτιάχνουμε για τα ψάρια μας πλούσιο λαδολέμονο, και όσο περισσεύει το πίνουμε και τρώμε μαζί κομμάτια πιτακι
 
δ)Όποιος δεν έχει χοληστερίνη, μπορεί να προσθέσει στο διαιτολόγιο του και λογική ποσότητα φρέσκο βούτυρο.
 
ε) Όταν φτιάχνουμε λαδερά φαγητά, μπορούμε να βάζουμε λίγο λάδι παραπάνω, ειδικά σ'αυτά που το βάζουμε ωμό από πάνω π.χ όσπρια. Το ίδιο και στις σαλάτες. Όσο περισσεύει το πίνουμε, είναι πεντανόστιμο με τους χυμούς των χόρτων της σαλάτας.

Ακολουθούν κάποιες ιδέες για συνταγές που ταιριάζουν στη δίαιτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου