Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Σούπερ τροφές στον πόλεμο κατά της candida

Αφού εξαλείψουμε από τη διατροφή μας, τις τροφές που βοηθούν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του μύκητα για να τον κάνουμε να λιμοκτονήσει, το επόμενο βήμα είναι να παράσχουμε στον οργανισμό μας τρόφιμα με αποδεδειγμένη αντιμυκητισιακή δράση.
Στα διάφορα σάιτ για τη διατροφή αντι-κάντιντα υπάρχουν πολλές τέτοιες τροφές, ωστόσο τροφές σαν το λάδι καρύδας και τα φύκια δεν τα έχω δοκιμάσει.
Παραθέτω λοιπόν έναν κατάλογο από τροφές που καταπολεμούν τους μύκητες, τις οποίες γνωρίζω και σίγουρα γνωρίζετε και εσείς γιατί είναι πασίγνωστες και πανεύκολες να τις βρεις.

1. ΣΚΟΡΔΟ (δικαιωματικά το νούμερο ένα)

2. ΛΕΜΟΝΙ

3. ΚΡΕΜΜΥΔΙ

4. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

5. ΤΖΙΝΤΖΕΡ

6. ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΘΡΟΥΜΠΙ

7. ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

8.ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

9.ΚΑΝΕΛΛΑ
 
Στις επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθώ σε κάθε μία από τις τροφές αυτές χωριστά.

Με τι αντικαθιστούμε τις απαγορευμένες τροφές.

Οι τοπ απαγορευμένες τροφές για τη δίαιτα είναι η ζάχαρη παντός είδους, η μαγιά και το άσπρο αλεύρι. Στις αναρτήσεις για το ψωμί και τα sugar cravings έδωσα εναλλακτικές λύσεις για τα δύο πρώτα.
 Όσον αφορά το άσπρο αλεύρι, τα πράγματα είναι εύκολα, το αντικαθιστούμε με μαύρο δηλ. τρώμε μαύρα μακαρόνια και παρασκευάσματα με μαύρο αλεύρι. Στην αρχή η γεύση τους μπορεί να μην μας αρέσει επειδή έχουμε συνηθίσει την πιο γλυκερή γεύση του άσπρου αλευριού. Καθώς όμως θα περνάει ο καιρός, θα δούμε ότι τελικά είναι πολύ πιο νόστιμα, με πιο γεμάτη γεύση και πιο χορταστικά. Για παράδειγμα εγώ, άσπρα μακαρόνια σκέτα χωρίς σάλτσα ή τυρί δεν μπορώ να τα φάω με τίποτα ενώ τα μαύρα τα τρώω με ευχαρίστηση. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να ισχύσει για τον καθένα, πάντως αξίζει η  προσπάθεια. Όταν αρχίσω να δίνω τις συνταγές (σε αυτό το ιστολόγιο θα τις δώσω μαζεμένες γιατί στο παλιό τις είχα σκόρπιες) θα περιλάβω και διάφορες σάλτσες για ζυμαρικά που επιτρέπονται από τη δίαιτα. Έτσι η σάλτσα θα καλύπτει τη γεύση, σε περίπτωση που σε κάποιον δεν αρέσει το μαύρο μακαρόνι.
Προσοχή! Τα μαύρα (αναποφλοίωτα) τρόφιμα είναι καλύτερο να είναι βιολογικά γιατί εφόσον διατηρούν τη φλούδα, διατηρούν και τα φυτοφάρμακα που πέφτουν στη φλούδα. Τώρα όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ διαθέτουν βιολογικό μαύρο αλεύρι. Τα μακαρόνια, επειδή συνήθως είναι εξωτερικού, τα βρίσκεις περισσότερο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, αλλά οι τιμές τους είναι προσιτές.
Σχετικά με τις άλλες απαγορευμένες τροφές:
-Για τα αλλαντικά δεν υπάρχει εναλλακτική. Εξάλλου δεν είναι μια τροφή απαραίτητη.
-Τα μανιτάρια, δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να υποφέρει αν δεν τα φάει
-To κρασί και η μπύρα, κι αυτά δεν είναι απαραίτητα, εκτός αν είναι κανείς δέσμιος του αλκοόλ, οπότε έχει σοβαρότερο πρόβλημα από την κνίδωση για ν'ασχοληθεί
-Αυτό που είναι όντως πρόβλημα είναι οι έτοιμες τροφές σουπερμάρκετ, κυλικείου κλπ. Είναι μια λύση όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι για ν'ασχοληθούμε με την κουζίνα, όταν βιαζόμαστε κλπ.  Έλα όμως που είναι απαγορευμένες δια ροπάλου από τη δίαιτα. Τώρα για να πούμε την αλήθεια, αν τύχει και φάμε μια τυρόπιτα ή μια σπανακοτυρόπιτα από το κυλικείο αραιά και πού, δεν χαλάμε τη δίαιτα. Όμως τα σάντουιτς με διαφόρων ειδών ψωμιά κι ετοιματζίδικες σάλτσες και μαγιονέζες, τα τοστ, τα κρουασάν, τα κουλούρια κλπ δεν συμβαδίζουν με τη δίαιτα. Υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές για γρήγορα και εύκολα σνακ που θα μας χορτάσουν χωρίς να χαλάσουμε τη δίαιτα:
-ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια κλπ)
-φρυγανίτσες ολικής χωρίς μαγιά ποτισμένες με λίγο λάδι ή με τυρί
-ένα αυγό με τυρί
-γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα

Ολα τα παραπάνω είναι γρήγορα σνακ, δεν χρειάζονται  ιδιαίτερη προετοιμασία ή πλυσίματα και είναι ιδανική λύση για όταν βιαζόμαστε ή είμαστε κουρασμένοι.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Έξοδος για φαγητό και ποτό. Τι τρώμε όταν κάνουμε τη δίαιτα;

Στην αρχή που ξεκινάς τη δίαιτα νομίζεις ότι δεν μπορείς να φας τίποτα έξω. Υπάρχουν προτάσεις.

Στην καφετέρια, ουζερί, σνακ-μπαρ
-φυσικό χυμό πορτοκάλι
-μεταλλικό νερό
-ομελέτα χωρίς αλλαντικά
-καφέ χωρίς ζάχαρη
-λίγο ούζο με την ποικιλία του (ό,τι επιτρέπεται από τη δίαιτα π.χ ψαράκι, ντομάτα κλπ)

Στην ταβέρνα
-κρέας ψητό με πολύ λεμόνι ή μαγειρευτό (κατά προτίμηση κοτόπουλο ή μοσχάρι). Προσοχή στις σάλτσες, καλύτερα να είναι σκέτο γιατί δεν ξέρουμε τι έχουν βάλει μέσα π.χ έτοιμα κέτσαπ κλπ
-τζατζίκι (τοπ τροφή της δίαιτας)
- πατάτες τηγανητές με μέτρο
-σαλάτα (αν και έξω δεν ξέρουμε αν τις πλένουν καλά, οπότε καλύτερα να είναι βραστή π.χ χόρτα, κολοκυθάκια κλπ)
-τυροσαλάτα ελάχιστη γιατί συνήθως βάζουν μέσα μαγιονέζα του εμπορίου.
-Ψάρι
-Θαλασσινά με μέτρο
-κροκέτες, άντε μία για τη γεύση, γιατί έχουν άσπρο αλεύρι
-πίττες, 1κομμάτι  μόνο γιατί έχουν το φύλλο από άσπρο αλεύρι με μαγιά, αλλά ας μην γινόμαστε και υστερικοί
-μελιτζανοσαλάτα ή μελιτζάνες με τυρί

Στην πιτσαρία
Καλύτερα να μην πάμε γιατί και τα μακαρόνια θα είναι άσπρα και η πίτσα με μαγιά. Καλύτερα να φτιάξουμε πίτσα σπίτι μας.

Στο κυριλλέ εστιατόριο
Θέλει προσοχή. Επειδή οι ονομασίες μπορεί να είναι παράξενες, να ρωτάμε τι έχει μέσα το φαγητό.

Στο σουβλατζίδικο.
Καλύτερα να πάρουμε καλαμάκια με σαλάτα. Αλλά εγώ να πω την αλήθεια 1-2 φορές το μήνα έτρωγα μια πίτα. Δεν ενόχλησε τη δίαιτα.

Πώς καταπολεμάμε τα sugar cravings τον καιρό της δίαιτας

Όταν αρχίζουμε τη δίαιτα κατά της κνίδωσης ανά διαστήματα θα μας πιάνουν τα λεγόμενα sugar cravings, δηλ. μια μεγάλη λαχτάρα για γλυκό, πολύ μεγαλύτερη από τη φυσιολογική, η οποία θα ζητεί άμεσα ικανοποίηση δηλ. θα θέλεις οπωσδήποτε να φας κάτι γλυκό και θα ψάχνεις σαν μανιακός μέσα στο σπίτι. Καμιά φορά θα είναι τόσο έντονο το φαινόμενο που θα θέλεις αμέσως να ντυθείς και να πας στο πιο κοντινό ζαχαροπλαστείο να πάρεις κάτι, μπορεί να μη θέλεις καν να ντυθείς αλλά να θέλεις να πας με τις παντόφλες να πάρεις ένα τσουρέκι ή μία πάστα.
Αυτό είναι ένα φαινόμενο που η αυστηρή anti candida diet δεν έχει τρόπο να αντιμετωπίσει, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν είναι εφαρμόσιμη. Ενώ η προσαρμοσμένη δίαιτα δίνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες  είναι:
-Μία μεγάλη μπανάνα ή ένα μεγάλο γλυκό μήλο με κανελλα. Παίρνουμε ένα γιαούρτι, κόβουμε μέσα τη μπανάνα ή το μήλο, λίγες νιφάδες σίκαλης, λίγα αμύγδαλα και τρώμε. Είναι αρκετό για να μας περάσει το sugar craving.
Tα sugar cravings συμβαίνουν συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ. Το πρωί, επειδή τρώμε τα δημητριακά με το γάλα, που έχουν γλυκιά γεύση, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα. Το απόγευμα όμως ή το βραδάκι, επειδή έχουμε μείνει πολλές ώρες χωρίς γλυκό, είναι πιθανόν να μας συμβεί.
Επίσης ένας τρόπος να τα καταπολεμήσουμε είναι ένα αφέψημα π.χ μέντα με κανέλλα ή ένα ποτήρι γάλα, τα οποία θα πίνουμε με αργές γουλιές.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ικανοποιήσετε τα sugar cravings με ένα μικρό κομματάκι γλυκό. Είναι παγίδα. Σύντομα θ' αρχίσετε να τρώτε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια και τελικά  θα εγκαταλείψετε τη δίαιτα και την ελπίδα για θεραπεία, είναι τσεκαρισμένο. Έχετε εφεδρεία τη μπανάνα, το μήλο κλπ.
Να εξηγήσω και λίγο τι συμβαίνει με τα sugar cravings:
Όταν ξεκινάμε τη δίαιτα, ο μύκητας αρχίζει να πεινάει και σιγά σιγά να λιμοκτονεί. Τι να του κάνουν τα λίγα φυσικά σακχαράκια που παίρνουμε από τα φρούτα, αυτά δεν του φτάνουν ούτε για ορεκτικό. Η πείνα λοιπόν τον εξαγριώνει, ζητάει ζάχαρη και μαγιά για να φάει και να πολλαπλασιαστεί. Σταδιακά καθώς ο μύκητας θα ψοφάει, τα sugar cravings θα υποχωρούν.
Κατά το τέλος της δίαιτας πια, όταν έχουμε καθαρίσει, δυο μπουκιές από γλυκό ζαχαροπλαστείου, θα μας φέρνουν εμετό, τόσο γλυκό θα μας φαίνεται. Εκεί είναι και το κλειδί της επιτυχίας. Αν δεν ξανακυλήσεις στα γλυκά και ικανοποιείς τη φυσιολογική διάθεση για γλυκιά γεύση με γλυκό σταφύλι, γλυκοπατάτα, φρυγανιά με μέλι, αποξηραμένα φρούτα δηλ. σταφίδες, σύκα, βερίκοκα κλπ, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Θα είσαι σε θέση να ακολουθείς τη δίαιτα αρκετά χαλαρά δηλ. να συμπεριλάβεις και ψωμί, να τρως σε κάποια έξοδο άσπρα μακαρόνια ή σε μια καφετέρια ένα μιλκ σέικ. Αν όμως αρχίσεις τα γλυκά, η ιστορία θ' αρχίσει πάλι απ' την αρχή. Στους οργανισμούς που έχουν προδιάθεση για κνίδωση, ο μύκητας (που υπάρχει σε μικρή ποσότητα φυσιολογικά στο σώμα) παραφυλάει για ν' αρχίσει την υπερεξάπλωση.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ενδεικτικό μενού για τη δίαιτα κατά της κνίδωσης


Nα σημειώσω ότι κάποια στιγμή θα επαναλάβω την ανάρτηση για τους συνδυασμούς τροφίμων δηλ. ποια τρόφιμα μπορούν να τρώγονται μαζί ή πρέπει να τρώγονται χωριστά, ώστε να παίρνουμε τη μέγιστη ωφέλεια και να μην τα αχρηστεύουμε καθιστώντας τα παραγωγούς τοξινών.

ΠΡΩΙΝΟ
-Δημητριακά ολικής άλεσης τύπου  all bran μαζί με άλλες νιφάδες (βρώμη, σίκαλη, ό,τι αρέσει στον καθένα) με γάλα (προσέχουμε το γάλα να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Τα δημητριακά μοιραία περιέχουν λίγη, τι να κάνουμε. Όσα δημητριακά τέτοιου τύπου χωρίς ζάχαρη έχω δοκιμάσει  από καταστήματα  υγιεινής διατροφής, δεν μπορούσα ν΄ ανεχτώ τη γεύση τους. Αρκετά απ'αυτά έχουν πολύ αλάτι. Τώρα αν κάποιος έχει χρήματα να τ'αγοράσει (είναι ακριβά) και μπορεί και να τα φάει και δεν έχει και πρόβλημα με το αλάτι, μπορεί να τα προτιμήσει)
Το πρωινό αυτό σου εξασφαλίζει ότι θα πας σίγουρα τουαλέτα και σε κρατάει χορτάτο πολλές ώρες.

-Για αλλαγή αραιά και που (εγώ το έκανα 1 φορά την εβδομάδα και αργότερα που είχα καθαρίσει αρκετά, 2 φορές την εβδομάδα συνήθως Τετάρτη και Παρασκευή) 3-4 φρυγανιές ολικής ή σίκαλης χωρίς ζάχαρη (έχουν λίγη μαγιά αλλά τι να κάνουμε) αλειμένες με το λιγότερο δυνατό μέλι.  Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με κάποιο αφέψημα.
Κανονικά το μέλι απαγορεύεται από τη δίαιτα, έχει όμως τόσα θρεπτικά συστατικά που είναι καλό να καταναλώνεται αραιά και που. Εννοείται μέλι αγνό, που έχουμε προμηθευτεία από σίγουρη πηγή και όχι νοθευμένο με γλυκόζη, ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά. Το πιο θρεπτικό μέλι και το πιο άγλυκο (είναι μάλιστα και λίγο πικρό) είναι των κωνοφόρων (πεύκο, έλατο κλπ) σαν αυτό που φτιάχνουν στο Άγιο Όρος.  Βέβαια μακράν το πιο νόστιμο και το πιο αρωματικό είναι το θυμαρίσιο. Όταν καθαρίσουμε μπορούμε να το τρώμε σε λογικές ποσότητες. Έτσι δεν θα μπούμε στον πειρασμό να τρώμε μαρμελάδες.

(1 ώρα πριν από το πρωινό-(όταν το πρωινό περιέχει γάλα) ή μία ώρα μετά): Χυμό πορτοκάλι φρεσκοστιμμένο, αραιωμένο με λίγο νερό για να μη μας πειράξει στο στομάχι.

Το ιδανικό είναι ν'αρχίζει κανείς τη μέρα του με ένα ποτήρι νερό (με λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι μέσα, αν δεν τον αηδιάζει), προκειμένου να καθαρίσει το πεπτικό από τα υπολείμματα της προηγούμενης ημέρας. Επειδή όμως ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πιει όλο αυτό το νερό και μετά να μπει στα λεωφορεία για να πάει στη δουλειά ( γιατί θα θέλει τουαλέτα και δεν θα μπορεί να πάει), αυτό δεν είναι εφικτό. Μία λύση είναι αν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, να πιει αυτό το νερό. Καλύτερα να του 'ρθει να πάει τουαλέτα όντας στο κρεβάτι του, παρά μέσα στο τρένο.


ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
-Πιτούλα απ'αυτές που έχουμε φτιάξει χωρίς μαγιά με τυρί, μια ντοματούλα, μια μικρή πιπεριά, ένα αυγό
-Φρούτα
-Γιαούρτι
-Μια χούφτα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς
Για αλλαγή που και που ένα κομμάτι σπιτική πίτα πχ σπανακόπιτα, πρασόπιτα κλπ ό,τι  μας αρέσει. Το καλύτερο θα είναι να έχουμε ανοίξει  μόνοι μας το φύλλο με μαύρο αλεύρι, αλλά ας μην γινόμαστε και υστερικοί.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Δίπλα στο μεσημεριανό μας πρέπει να έχουμε πάντα σαλάτα με ελαιόλαδο και όπου ταιριάζει λεμόνι (το ξύδι το αποφεύγουμε γιατί προέρχεται από ζύμωση όπως το κρασί, σε κάποια συνταγή μπορούμε να βάλουμε λίγο μηλόξυδο)
Το ιδανικό είναι σαλάτα πέντε χρώματα δηλ. η σαλάτα μας να έχει λαχανικά πέντε διαφορετικών χρωμάτων π.χ άσπρο λάχανο, κόκκινο λάχανο, μαϊντανός, καρότο, κίτρινη πιπεριά  ή ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, ρίγανη. Αραιά και που για αλλαγή μπορούμε να φάμε σαλάτα ντάκο ή σαλάτα με πληγούρι (κάποια στιγμή θα ξαναδώσω τη συνταγή). Έτοιμες σάλτσες σαλάτας και μαγιονέζες του σουπερμάρκετ απαγορεύονται. Μόνο ό, τι φτιάχνετε μόνοι σας.

Απο κει και πέρα διαλέγουμε από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
-Όσπρια (το λάδι το βάζουμε ωμό από πάνω)
-Λαχανικά εποχής μόνα τους ή με κρέας (κατά προτίμηση άσπρο εκτός αν υπάρχει θέμα αναιμίας). Ο αρακάς και οι πατάτες με μέτρο
-Μακαρόνια ολικής μαγειρεμένα όπως θέλουμε (χωρίς αλλαντικά και κρέμες γάλακτος σουπερμάρκετ)
-Πίτσα, πάνω στην ειδική πιτούλα μας
-Ομελέτα (χωρίς αλλαντικά)
-Συνοδευτικά: τζατζίκι (τοπ τροφή για τη δίαιτα)
τυροσαλάτα (σπιτική γιατί οι άλλες συνήθως έχουν έτοιμη μαγιονέζα μέσα)
-Σούπες διαφόρων ειδών
-Ψάρι
-Ρύζι αναποφλοίωτο σε διάφορες συνταγές με επιτρεπόμενα υλικά (θα δώσω μερικές συνταγές κάποια στιγμή)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
-Φρούτα
-Γιαούρτι
-Ξηροί καρποί
-Πιτούλα με τυρί

ΒΡΑΔΙΝΟ
Τα ίδια με το μεσημεριανό ή όποιος δεν τρώει το βράδυ κανονικό φαγητό, τα του απογεύματος.

Δίαιτες anti candida

Η δίαιτα που περιγράφω είναι βασισμένη στις anti candida δίαιτες που υπάρχουν σε πάρα πολλά αμερικάνικα σάιτ. Όποιος γνωρίζει καλά αγγλικά μπορεί να ανατρέξει εκεί. Οι δίαιτες αυτές συνήθως έχουν τρία στάδια περίπου 3-4 εβδομάδες το καθένα. Το πρώτο στάδιο είναι πολύ αυστηρό, ουσιαστικά τρέφεσαι μόνο με κρέας και λαχανικά. Στο δεύτερο στάδιο εισάγουν κάποια λίγα φρούτα και στο τρίτο στάδιο εισάγουν τις περισσότερες από τις υπόλοιπες επιτρεπόμενες τροφές.
Τις δίαιτες αυτές εγώ (που επιπλέον βλέπω κρέας και στρίβω στη γωνία) τις βρήκα μη εφαρμόσιμες. Ειδικά το πρώτο στάδιο, χωρίς κανένα φρούτο, χωρίς ψωμί, χωρίς τυρί και με κρεατοφαγία το βλέπω πολύ χλωμό να επιτυγχάνεται. Από τις συζητήσεις των κνιδωτικών στο διαδίκτυο συμπεραίνω ότι γενικά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Άλλος λέει δεν άντεξα και έφαγα ψωμί, άλλος πείνασα και έφαγα τυρί, άλλος έφαγα φρούτα κλπ.
Επίσης δεν ξέρω κατά πόσον μια τόσο μικρή διάρκεια δίαιτας μπορεί να έχει αποτέλεσμα, ειδικά αν η τοξίνωση είναι πολλών ετών.
Εν πάση περιπτώσει τη δίαιτα που προτείνω την ανακάλυψα στην ιστοσελίδα ενός Αμερικανού παθολόγου, ο οποίος πρότεινε μια πιο ήπια  anti candida δίαιτα δηλ. η δίαιτα του περιείχε και μερικά φρούτα και γαλακτοκομικά σε μέτριες ποσότητες. Άρχισα λοιπόν να την εφαρμόζω στον εαυτό μου και να κάνω δοκιμές. Είδα δηλ. για παράδειγμα ότι μπορούσα να φάω δυο κουταλιές μέλι την εβδομάδα, ή δυο φορές την εβδομάδα φρυγανιές χωρίς ζάχαρη χωρίς ν' ανατρέψω την ωφέλεια της δίαιτας. Η δίαιτα λοιπόν που προτείνω είναι εφαρμοσμένη στον εαυτό μου. Στην επόμενη ανάρτηση θα δώσω και ενδεικτικό μενού.
Θέλω να σημειώσω ότι ένα άτομο με γενετική προδιάθεση για κνίδωση πρέπει ν' ακολουθεί τη δίαιτα για πάντα έστω και χαλαρά. Ακόμη και αν καθαρίσει κάποιος, η κνίδωση παραμονεύει πάντα. Αν ξαναρχίσεις τη σαβουροφαγία (και κυρίως  τα γλυκά) θα επιστρέψει. Πρέπει λοιπόν πάντα να τρως πολύ γιαούρτι, να πίνεις πολύ νερό κλπ, ν' αποφεύγεις τα γλυκά γενικά (ακόμη κι αν τρως πού και πού) και να μην το παρακάνεις με τα ψωμιά. Έτσι ακόμη κι αν δεις να ξαναεμφανίζεται η κνίδωση, θα είναι πολύ εύκολο να την ξαναδιώξεις ξαναρχίζοντας τη δίαιτα λίγο πιο αυστηρά.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΨΩΜΙ

Το ψωμί στη δίαιτα απαγορεύεται αυστηρά, όπως απαγορεύεται και κάθε τι που έχει μαγιά. Σκεφτείτε: όταν φτιάχνουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε κάπου ζεστά να φουσκώσει, αυτό διπλασιάζεται σε όγκο, λόγω της μαγιάς (δηλ. του μύκητα). Αυτό σας δίνει μια ιδέα πώς υπερεξαπλώνεται ο μύκητας μέσα στο πεπτικό όταν βρίσκει φαγητά που τον τρέφουν και τον αναπτύσσουν. Ένα απ'αυτά είναι και το ψωμί.
Όποιος κάνει τη δίαιτα αυστηρά, όπως την έκανα εγώ, προκειμένου να καθαρίσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δεν πρέπει να τρώει καθόλου ψωμί. Αν τώρα είναι ελαφριά περίπτωση και ακολουθεί τη δίαιτα χαλαρά, όπως την κάνω εγώ, τώρα που έχω καθαρίσει, 2-3 φέτες ψωμί ολικής την ημέρα (κατά προτίμηση μπαγιάτικο) δεν αποτελεί πρόβλημα, τουλάχιστον απ' όσο έχω δει εγώ στον εαυτό μου.
Χωρίς ψωμί όμως υπάρχει πείνα. Άντε τη ζάχαρη την παλεύεις (υπάρχουν και τα φρούτα), τα αλλαντικά και τις μαγιονέζες και τα μανιτάρια και τα έτοιμα σνακ, σκασίλα σου, αλλά το ψωμί; Εγώ τουλάχιστον είχα μεγάλο πρόβλημα με το ψωμί. Υπάρχουν όμως λύσεις:
α) Σε ορισμένα μεγάλα σούπερμάρκετ και καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής υπάρχουν κάτι κράκερς ολικής (δεν είναι αλμυρά), συνήθως από σίκαλη, πλακέ που δεν έχουν μαγιά. Αυτά, εμποτισμένα με λίγο ελαιόλαδο υποκαθιστούν μια χαρά το ψωμί. Είναι όμως λίγο τσιμπημένα στην τιμή
β)Υπάρχουν ψωμιά που δεν έχουν μαγιά. Αυτά συνήθως δεν είναι φουσκωμένα, είναι λίγο σκληρά, εκτός αν τα βρεις φρέσκα, πράγμα σπάνιο και είναι κι αυτά τσιμπημένα στην τιμή. Υπάρχουν στα καταστήματα υγιεινών και βιολογικών  τροφών. Τέτοιο παράδειγμα είναι το ψωμί σόδας, στο οποίο το φούσκωμα γίνεται με τη σόδα και όχι  με μύκητα. Από γεύση, τι να πω, καμία σχέση με το ψωμί που γνωρίζουμε, αλλά τι να κάνεις στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι.
γ) Και πάμε στο καλύτερο. Ψωμάκια πιτάκια που φτιάχνουμε μόνοι μας. Αλεύρι ολικής, νερό, λίγο αλάτι και λίγο λαδάκι, κάνουμε ζυμάρι, το χωρίζουμε μπαλίτσες, το ανοίγουμε με τον πλάστη σαν πιτες σουβλακιού και το ψήνουμε ή σε σάτσι (για όποιον ξέρει αυτό το μαγειρικό σκεύος, μοιάζει με κρεπιέρα) ή σε κρεπιέρα. Τα πιτάκια αυτά, ειδικά ζεστά είναι φανταστικά. Μπορείς να βάλεις στη μέση και φέτα με δυόσμο και να τα κάνεις τυρόπιττες. Μπορείς ν'ανακατέψεις στη ζύμη λίγο πιπέρι ή λίγη ρίγανη για αλλαγή γεύσης. Τα σκέτα κρατάνε 2-3 μέρες, μετά σκληραίνουν, αυτά με το τυρί λίγο περισσότερο. Μ'αυτά τα πιττάκια σώζεται η δίαιτα.
Επίσης μπορούμε να κάνουμε το πιτάκι μας αρκετά μεγάλο σε ποσότητα, να το ανοίξουμε με τον πλάστη και να το κάνουμε ζύμη για πίτσα. Δεν μοιάζει ακριβώς με την κλασική ζύμη αλλά κάνει μια χαρά τη δουλειά της

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Βήματα θεραπείας της κνίδωσης

Πριν αρχίσουμε τη δίαιτα, έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω:
Ξεκινώντας τη θεραπεία, δεν σταματάμε τα σχήματα φαρμάκων που παίρνουμε (αντισταμινικά Η1 ή συνδυασμό με Η2) δηλ. ζιρτέκ, κλαριτίν, μιζολέν, ζαντάκ, αέριους κλπ ό,τι ανακουφίζει τον καθένα. Σιγά σιγά καθώς βλέπουμε ότι καθαρίζουμε δοκιμάζουμε να αρχίσουμε τη μείωση να δούμε πώς θα πάμε. Πάμε να καθαρίσουμε τον οργανισμό, αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά αν επί σειρά ετών τρώγαμε σαβούρες.
Η δίαιτα είναι δοκιμασμένη με επιτυχή αποτελέσματα σε εμένα, που η κνίδωση μου είναι χρονία ιδιοπαθής κνίδωση εκ πιέσεως. Πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει κι άλλες μορφές χρονίας κνίδωσης, χωρίς όμως να είμαι σίγουρη γι'αυτό. Πιθανότατα να μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες ασθένειες.
Δεν έχει κανείς να χάσει να τη δοκιμάσει. Στην ουσία πρόκειται για την υγιεινή διατροφή που ακούμε συνέχεια ότι πρέπει ν'ακολουθούμε, με κάποιες διαφοροποιήσεις π.χ πλήρη απαγόρευση της ζάχαρης.
Η διατροφή δεν είναι συμπτωματικό φάρμακο. Αυτό κάνει άλλη δουλειά. Η διατροφή έχει σκοπό να καθαρίσει τον οργανισμό, όσο γίνεται ώστε κάποια στιγμή να μη χρειάζεται το φάρμακο.
Αυτό ισχύει για όλες τις παθήσεις ακόμη και τις πιο σοβαρές π.χ τα εμφράγματα. Μαζί με τις εγχειρήσεις και τα φάρμακα, οι γιατροί συστήνουν στους καρδιοπαθείς ειδική δίαιτα, άσκηση και ηρεμία για να καθαρίσει και να δυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο ο οργανισμός. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να γίνονταν αυτά από πολύ νωρίτερα, ώστε να μην είχε γίνει καν η βλάβη, που στην περίπτωση αυτή επιπλέον δεν είναι και αναστρέψιμη.
Τουλάχιστον η κνίδωση είναι αναστρέψιμη και -ουδέν κακόν αμιγές καλού- σου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα σου και να το φτιάξεις πριν η βλάβη αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλα συστήματα του οργανισμού.

Ξεκινάμε λοιπόν να καθαρίζουμε τον οργανισμό από τους μύκητες και τις τοξίνες και παράλληλα να τον γεμίζουμε με χρήσιμα και απαραίτητα:
α. Ακολουθούμε τη δίαιτα. Έτσι πετυχαίνουμε τα εξής:
-Στερώντας το μύκητα από την τροφή του  δηλ. τη ζάχαρη, τα άσπρα άλευρα κλπ τον οδηγούμε σε εξάντληση και λιμοκτονία. Παράλληλα, με μυκητοκτόνα τρόφιμα όπως το σκόρδο, του δίνουμε τη χαριστική βολή.
-Τρώγοντας τρόφιμα όπως το ζωντανό γιαούρτι, εμπλουτίζουμε κυρίως το έντερο με ωφέλιμους μικροοργανισμούς οι οποίοι εξαπλώνονται, ωφελούν αφενός και αφετέρου εμποδίζουν την εξάπλωση του μύκητα.
-Τρώγοντας τρόφιμα όπως τα λαχανικά, δίνουμε στον οργανισμό μας όλα όσα του είναι απαραίτητα για να καταπολεμά κάθε εισβολέα είτε αυτός είναι μύκητας, είτε κάποιο μικρόβιο. Τον γεμίζουμε δηλαδή βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κλπ.
β. Επισκεπτόμαστε τακτικά την τουαλέτα (για να φεύγουν τ΄ άχρηστα. Όσο μένουν μέσα τα άχρηστα υπολείμματα παράγουν  και νέες τοξίνες.)
γ.Κάνουμε άσκηση και ευχάριστες δραστηριότητες. Σ'αυτά (όσον αφορά την επίδρασή τους στην κνίδωση- γενικά όλοι ξέρουμε πόσο ωφελούν) θ'αναφερθώ σε άλλες αναρτήσεις.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Δυο λόγια για την αποτοξίνωση

Ο οργανισμός  αφού τελειώσει με την πέψη των τροφών ασχολείται με το να σπάει τοξίνες, δηλ. αφού χωρίζει τα χρήσιμα από τα άχρηστα συστατικά των τροφών, μαζεύει τα σκουπίδια (δηλ. σπάει τις τοξίνες) και τα πετάει έξω (δηλ. στην τουαλέτα). Έτσι παραμένει καθαρός και σε κατάσταση υγείας.
Αν εσύ τον φορτώνεις συνέχεια με βαριά και δύσπεπτα φαγητά, λίπη κλπ, δεν βρίσκει ώρα για να σπάσει τις τοξίνες, έτσι αυτές μαζεύονται, αποθηκεύονται και αρχίζουν κάποια στιγμή να προκαλούν προβλήματα σε ένα ή περισσότερα συστήματα του οργανισμού που έχουν επιλεγεί ως σκουπιδοντενεκέδες.
Για να τον βοηθήσουμε λοιπόν μπορούμε να κάνουμε τέσσερα πράγματα:
α)Τα γεύματά μας να είναι απλά και υγιεινά μαγειρεμένα, ώστε η πέψη να γίνεται εύκολα
β) Οι συνδυασμοί των τροφίμων να είναι σωστοί. Για παράδειγμα, εάν φάω για μεσημεριανό κοτόπουλο και αμέσως μετά ένα φρούτο, ο οργανισμός θα ξεκινήσει να χωνεύει πρώτα το κοτόπουλο. Μέχρι να τελειώσει με το κοτόπουλο, όλα τα χρήσιμα συστατικά του φρούτου θα έχουν ψοφήσει, οπότε δεν θα υπάρχει καμία ωφέλεια, και το υπόλειμμά του που θα περιμένει εκεί στην άκρη, μέχρι να χωνευτεί το κοτόπουλο, θα παράγει τοξίνες, δύο κακά λοιπόν μαζί. Ενώ αν τρώγαμε το μεσημεριανό μας και μετά από δυο τρεις ώρες πιάναμε να φάμε τα φρούτα μας,δηλ. αν συνδυάζαμε τις τροφές μας σωστά, θα παίρναμε μόνο ωφέλεια, όλη την ωφέλεια και καθόλου τοξίνες.
γ)Να φροντίζουμε να μην έχουμε θέμα δυσκοιλιότητας. Όσο μένουν τα υλικά (ας τα πούμε έτσι) μέσα στο έντερο, παράγουν τοξίνες. Επίσης να πίνουμε νερό για να βοηθάμε τον οργανισμό να διώχνει τις τοξίνες.

Ξεκινώντας τη θεραπεία

Ουσιαστικά είναι μια υγιεινή διατροφή με έμφαση σε κάποια τρόφιμα και παραπέμπει στη μεσογειακή διατροφή με κάποιες μικροδιαφορές. Πάμε λοιπόν:

Επιβάλλονται:
1. Πολύ νερό. Εάν ένας άνθρωπος χωρίς πρόβλημα χρειάζεται περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα (δηλ. περίπου ένα μεγάλο μπουκάλι του 1,5 λίτρου), εμείς χρειαζόμαστε παραπάνω, ας πούμε 8-10 ποτήρια. Το νερό είναι κεφαλαιώδες για τη δίαιτα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα φύγουν οι τοξίνες και η ψόφια κάντιντα από τον οργανισμό (μέσω της τουαλέτας).
Ορισμένα από τα ποτήρια νερού μπορούν ν'αντικατασταθούν (ειδικά το χειμώνα πολύ ευχάριστα) από αφεψήματα: τσάι του βουνού, πράσινο τσάι, χαμομήλι, γλυκάνισο, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι  κλπ ό,τι αρέσει στον καθένα. Μία άλλη εναλλακτική για όποιον του αρέσει είναι νερό με μερικές σταγόνες λεμόνι μέσα.

2.Πολύ γιαούρτι (προσοχή ζωντανό γιαούρτι με τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του μέσα, όχι ψευτογιαούρτι σοβάς). Το γιαούρτι αποικίζει το έντερο με ωφέλιμους μικροοργανισμούς, γαλακτοβακίλλους κλπ. Έτσι οι μύκητες δεν βρίσκουν χώρο ν'αναπτυχτούν.

3. Σκόρδο. Το ισχυρότερο μυκητοκτόνο της φύσης. Η δύναμή του είναι στο συστατικό που του δίνει και τη μυρωδιά του, δυστυχώς. Εγώ, επειδή δεν μπορούσα ν' αντέξω τη μυρωδιά, το έκοβα μικρά κομματάκια σαν χαπάκια και τα κατάπινα με μπόλικο νερό. Στην αρχή σε καίει αλλά μετά συνηθίζεις.

4.Άφθονα λαχανικά: Πιπεριές κόκκινες και πράσινες, ντομάτες, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, άγρια χόρτα του βουνού (αν έχετε κάποιον  να σας τα φέρει και να σας τα πλύνει ακόμα καλύτερα και το ζουμί τους είναι φοβερό αποτοξινωτικό), αγγούρια, καρότα, κολοκύθια, ρόκα, λάχανα. Το ιδανικό είναι να υπάρχει μαζί με το γεύμα σαλάτα πέντε χρώματα δηλ. με λαχανικά πέντε διαφορετικών χρωμάτων.
Με μέτρο οι πατάτες και ο αρακάς

Επιτρέπονται:
1. Όσπρια
2.Ψάρι και ειδικά σαρδέλα
3.Ρύζι αναποφλοίωτο
4.Αλεύρι ολικής και τα παράγωγά του (μακαρόνια, κλπ)
5. Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης (αυτά μοιραία έχουν λίγη ζάχαρη, αλλά τι να κάνουμε)
6.Γάλα
7. Τυρί σε λογικές ποσότητες. Το τυρί δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά κάτι πρέπει να φας για να χορτάσεις. Προτιμάμε τυριά σαν το κασέρι και όχι τύπου ροκφόρ.
8.Κρέας (κατά προτίμηση κοτόπουλο, μοσχάρι επειδή το χοιρινό συνήθως προέρχεται από ζώα που παίρνουν πολλά αντιβιοτικά). Πάντως εγώ όταν έκανα τη δίαιτα μια φορά το μήνα  περίπου
έτρωγα και χοιρινό
9.Αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά ή έστω κατηγορίας 1 δηλ. από κότες που γυρίζουν έξω)
10.Ξηροί καρποί
11. Οι αμερικάνικες δίαιτες αντι -κάντιντα απαγορεύουν εντελώς τα φρούτα περίπου ένα μήνα. Μετά προσθέτουν ένα-δυο. Εγώ αυτό το βρίσκω αδύνατον, τα φρούτα είναι η μόνη πηγή πρόσληψης σακχάρων και η μόνη γλυκιά γεύση σε αυτή τη δίαιτα. Εγώ λοιπόν συμπεριλαμβάνω τα φρούτα στη δίαιτα, σε λογικές ποσότητες. Τρώμε όλα τα φρούτα (προτιμάμε αυτά που ξινίζουν, πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα Τριπόλεως, ροδάκινα κλπ) εκτός από τα πολύ γλυκά (καρπούζι, γλυκό σταφύλι, πεπόνι). Όταν καθαρίσουμε πια τρώμε άνετα τα γλυκά φρούτα, θα μας βοηθήσουν να μην τρώμε γλυκά, γιατί τα άτομα με κνίδωση συνήθως πρέπει να κάνουν πάντα αυτή τη δίαιτα, άλλοτε αυστηρά, άλλοτε χαλαρά  και δυστυχώς πρέπει πάντα να προσπαθούν να κρατιούνται μακριά απ' τη ζάχαρη, προκειμένου να μην ξανακυλήσουν.

Απαγορεύονται:
1. Ζάχαρη σε κάθε μορφή.
2. Άσπρο αλεύρι και άσπρα ζυμαρικά
3. Άσπρο ρύζι αποφλοιωμένο
4. Είδη φαστ φουντ
5. Μανιτάρια (και γενικά ό,τι προέρχεται από μύκητα)
6.Οινοπνευματώδη που προέρχονται από ζύμωση όπως μπύρα και κρασί. Τώρα επειδή το κόκκινο κρασί είναι πολύ ωφέλιμο, εγώ έπινα που και που ένα μικρό ποτηράκι. Όταν καθαρίσουμε μπορούμε να πίνουμε ένα μικρό ποτηράκι κάθε μέρα με το γεύμα μας.
7. Ψωμί και ό,τι έχει μαγιά.
8. Αλλαντικά, λουκάνικα κλπ
9.Αναψυκτικά και σνακ σούπερ μάρκετ, έτοιμες σάλτσες, μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες, έτοιμες τροφές σουπερμάρκετ
10. Ξύδι (επιτρέπεται μόνο λίγο μηλόξυδο)

Όλα τα παραπάνω είναι τα τρόφιμα που ταϊζουν το μύκητα (δυστυχώς πάντα τα πιο νόστιμα είναι και τα πιο βλαπτικά)

Η δίαιτα απαιτεί κόπο: Ψώνια στη λαΪκή, πλυσίματα λαχανικών, μαγείρεμα, αλλά αν είναι ν'απαλλαγεί κανείς από την κνίδωση αξίζει τον κόπο.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Πραγματική αιτία της χρονίας κνίδωσης

Τουλάχιστον της δικής μου.
Μέσα στο σώμα μας διαβιούν σε θαυμαστή ισορροπία διάφοροι μικροοργανισμοί, βακτήρια, μύκητες κλπ., οι οποίοι έχουν ο καθένας τη δική του χρησιμότητα και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας μας. Για μερικούς, οι επιστήμονες έχουν βρει σε τι χρειάζονται, για μερικούς όχι ακόμη.
Αν όμως συμβεί κάτι (το οποίο συνήθως προκαλούμε εμείς) και διαταραχθεί η ισορροπία τους μέσα στον οργανισμό, αρχίζουν τα προβλήματα.
Η candida albicans είναι ένας από τους μύκητες αυτούς. Οι περισσότεροι δεν τον γνωρίζουν καν, μόνο μερικές γυναίκες που έχει τύχει να προσέξουν το όνομα του μικροοργανισμού στα αποτελέσματα των εξετάσεων που κάνουν για γυναικολογικές παθήσεις δηλ. μυκητιάσεις.
Ο μύκητας αυτός υπάρχει ούτως  ή άλλως σε κάθε οργανισμό. Όταν όμως αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και να εξαπλώνεται ταχύτατα, οδηγούμαστε σε μια κατάσταση που λέγεται καντιντίαση. Η συμβατική ιατρική δεν παραδέχεται την καντιντίαση ως αιτία της κνίδωσης.
Εμένα δεν με νοιάζει τι παραδέχεται, μιας και εγώ έγινα καλά με τη δίαιτα, μου είναι αδιάφορο τι λένε. Οι περισσότεροι γιατροί, το μόνο που τους νοιάζει είναι να συνταγογραφούν φάρμακα και να παριστάνουν τους σπουδαίους μπροστά στους ταλαίπωρους ασθενείς, τους οποίους έχουν αποτύχει να θεραπεύσουν. Υπάρχουν βέβαια και φωτεινές εξαιρέσεις που το πνεύμα του Ιπποκράτη είναι ζωνταντό μέσα τους και είναι πρόθυμοι να ακούσουν τον ασθενή και έχουν περιέργεια να δουν ''τι έκανε τέλος πάντων ρε παιδί μου αυτός και έγινε καλά; Για να δω μήπως έχει δίκιο, μήπως μπορεί να το εφαμόσει και κάποιος άλλος'' Αλλά αυτοί οι γιατροί με το ζωντανό ερευνητικό πνεύμα και την οξυδερκή παρατήρηση είναι λίγοι. Υπάρχουν αλλά είναι δυσεύρετοι. Τουλάχιστον στη χώρα μας στην οποία συνηθίζεται το μπούκωμα με φάρμακα.
Καλά κι απαραίτητα τα φάρμακα δεν λέω και χωρίς αυτά δεν παλεύεται το θέμα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι εκεί. Τα φάρμακα βοηθούν στη θεραπεία, δεν είναι από μόνα τους θεραπεία. Θεραπεία είναι να βρεις τι δεν πάει καλά μέσα στον οργανισμό και γιατί. Και για να το βρεις αυτό πρέπει να εξετάζεις τον οργανισμό συνολικά.
Η εξειδίκευση της ιατρικής είναι τόσο μεγάλη πια ώστε για κάθε μέρος του σώματος υπάρχει ξεχωριστή ιατρική ειδικότητα, για ορισμένα δε πάνω από μία ειδικότητες. Το κακό είναι ότι οι ειδικότητες δεν συνεργάζονται αναμεταξύ τους. Είναι πράγματι δύσκολο μέσα σε τόση εξειδίκευση, αλλά κάπου χάνεται ο στόχος, που είναι η θεραπεία του ασθενούς.
Στο παλιό ιστολόγιο είχα μια ανάρτηση για τον Ιπποκράτη μας, τον υπέροχο γιατρό, που θεωρείται πατέρας της ιατρικής παγκοσμίως. Σίγουρα κάποια στιγμή θα την ξανακάνω.
Έρχομαι πάλι στην κάντιντα. Γιατί να υπάρχει υπερεξάπλωση; Τελευταίες έρευνες (ανεξάρτητοι μεταξύ τους ερευνητές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία) έχουν δείξει ότι σε ορισμένα άτομα υπάρχει γενετική προδιάθεση. Κάποια γονίδια έχουν υποστεί μετάλλαξη έτσι ώστε  ο  οργανισμός δεν αναγνωρίζει την κάντιντα ως εισβολέα (λείπουν οι πρωτεϊνες που βοηθούν το ανοσοποιητικό να αναγνωρίσει τα κύτταρα των μυκήτων ως απειλές) κι έτσι αυτή έχει την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα και να εξαπλωθεί, στραγγαλίζοντας ουσιαστικά τα χρήσιμα βακτήρια και μικροοργανισμούς που  κρατούν το σώμα υγιές. Επιπλέον η κάντιντα παράγει απίστευτες ποσότητες τοξίνης, τις οποίες ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να σπάσει και να διώξει (ή δεν το προσπαθεί καν λόγω των κακών μας συνηθειών) και κατ'ανάγκην τις αποθηκεύει με άσχημα αποτελέσματα.
Πάμε  λοιπόν για μια περίληψη:
α. Στον οργανισμό υπάρχουν μικροοργανισμοί είτε χρήσιμοι είτε παθογόνοι.
β. Ένας απ' αυτούς είναι η κάντιντα, που όταν είναι σε φυσιολογική ποσότητα είναι ουδέτερος.
γ. Για κάποιους λόγους η κάντιντα πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και εξαπλώνεται. Γίνεται παθογόνα
δ. Παίρνει τη θέση των χρήσιμων μικροοργανισμών που διατηρούν την καλή υγεία
ε. Παράγει απίστευτες ποσότητες τοξίνης, τις οποίες το σώμα αποθηκεύει
στ. Το σώμα εφανίζει διάφορες ασθένεις. Μία απ'αυτές είναι και η ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΙΔΩΣΗ.

Το μέρος υπερεξάπλωσης και εγκατάστασης του μύκητα είναι το πεπτικό σύστημα και κυρίως το έντερο. Περαιτέρω εξαπλώνεται και στο στομάχι και δημιουργεί ενοχλήσεις στα κοντινά συστήματα. Αυτά που την πληρώνουν κυρίως είναι το γεννητικό και το ουροποιητικό, με απανωτές μυκητιάσεις και ουρολοιμώξεις, που υποτίθεται ότι τις θεραπεύεις και επανέρχονται συνέχεια, πράγμα απολύτως φυσιολογικό, αφού η αρχική αιτία παραμένει αθεράπευτη και αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα με φαρμακευτική αγωγή. Είναι σύνηθες γυναίκες-ασθενείς με χρονία κνίδωση να παρουσιάζουν συνεχείς κολπικές μυκητιάσεις.

Πώς λειτουργεί ο μύκητας στο θέμα της κνίδωσης;
Ως εξής:
Παράγει τεράστιες ποσότητες τοξίνης. Αυτές οι τοξίνες προστίθενται σ'αυτές που ήδη έχουμε από άλλες αιτίες. Ο οργανισμός προσπαθεί να τις σπάσει, αλλά δεν μπορεί ή δεν του δίνεται η ευκαιρία. Τις αποθηκεύει λοιπόν κάπου. Διαλέγει ένα σύστημα, ανάλογα με τη γενετική του προδιάθεση και τις τοποθετεί. Στη δική μας την περίπτωση διαλέγει το δέρμα.Τις αποθηκεύει ακριβώς από κάτω.
(Καλύτερα βέβαια το δέρμα παρά την καρδιά ή άλλο εσωτερικό σύστημα. Τουλάχιστον εκεί καταλαβαίνεις αμέσως το καμπανάκι που σου χτυπάει και δεν καταλήγεις με στεφανιαία νόσο).
Μαζεύει, μαζεύει, λοιπόν εκεί ώσπου καποια στιγμή δεν χωράει πια άλλο και ξεσπάει  η κατάσταση με μορφή κνίδωσης κι εσύ αρχίζεις να τρέχεις, ενοχοποιώντας τα πεύκα, τα έλατα, τις γύρες, τη σκόνη κλπ κλπ.
Κάποια άλλη στιγμή, όπως έχω πει θα ξαναγράψω το μηχανισμό της κνίδωσης.

Πώς βοηθάω (εν αγνοία μου το μύκητα να εξαπλωθεί και τον οργανισμό μου να γεμίσει τοξίνες)
α) Τρέφω το μύκητα(τρώγοντας ακατάλληλα τρόφιμα) και τον βοηθώ να πολλαπλασιαστεί  και να παράγει τοξίνες
β) Δεν βοηθώ τον οργανισμό μου να γεμίσει ωφέλιμα βακτήρια, τρώγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα
γ)Κουράζω τον οργανισμό μου με ακατάλληλη διατροφή και δεν τον αφήνω να σπάσει τις τοξίνες
δ)Δεν πίνω νερό και έχω και δυσκοιλιότητα, οπότε δεν υπάρχει δρόμος για να φύγουν οι τοξίνες απ' τον οργανισμό.
ε) Έχω σφραγίσματα με υδράργυρο στο στόμα μου, ο οποίος εκτός από το ότι είναι τρομερά επικίνδυνος, παράγει και τοξίνες του χειρίστου είδους
στ) Ολοκληρώνω το έργο της κακής διατροφής με άγχος, έλλειψη γυμναστικής (καθιστική ζωή), έλλειψη ύπνου, έλλειψη ευχάριστων δραστηριοτήτων, κάπνισμα. Ρίχνω έτσι το ανοσοποιητικό και δεν μπορεί να πολεμήσει τον εισβολέα.

Τι  κάνω λοιπόν για τη θεραπεία; 
Α. ΔΙΑΤΡΟΦΗ - Είναι το βασικό
Β. Αντικαθιστώ τα σφραγίσματα υδραργύρου με άσπρα
Γ. Υιοθετώ υγιεινές συνήθειες ζωής, που συνεπικουρούν τη διατροφή για τη διατήρηση της υγείας μου.

Αυτό το ιστολόγιο περιγράφει τη θεραπεία της χρονίας κνίδωσης με τη διατροφή. Βασίστηκα στις αμερικάνικες anti candida δίαιτες, οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν είναι εφαρμόσιμες. Έκανα λοιπόν διάφορες δοκιμές στον εαυτό μου μέσα στα χρόνια και κατέληξα στη δική  μου δίαιτα για την κνίδωση  που είναι ήπια και εφαρμόσιμη ακόμη και για χρόνια.
Απ' την άλλη ανάρτηση λοιπόν θ'αρχίσουμε την περιγραφή της δίαιτας.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Χρονία κνίδωση - Μία περίπτωση (η δικιά μου)

Ξαναρχίζω λοιπόν απ' την αρχή το ιστολόγιο μου mamalege.blogspot.com, το οποίο εξηφανίσθη προς άγνωστη κατεύθυνση, με τίτλο λίγο διαφορετικό ''Χρονία κνίδωση-Θεραπεία με διατροφή''  σε μία νέα διεύθυνση:
anneurtica.blogspot.com
και με ένα νέο mail: annakal20@gmail.com και annakal4@yahoo.gr
Θα ξανασυστηθώ λοιπόν από την αρχή και θα περιγράψω την περίπτωση μου ομοίως από την αρχή.
Είμαι η Άννα, 41 πλέον χρονών (όταν ξεκίνησα το παλιό ιστολόγιο ήμουν 39, περνάει ο καιρός) και ασχολούμαι με την κνίδωση από την ηλικία των 20. Πρόκειται για χρονία ιδιοπαθή κνίδωση. Αυτό θα πει τα εξής:

-χρονία: έχει διαρκέσει πάνω από δύο μήνες (χα, χα, εδώ είναι για γέλια, γιατί το πάνω από δύο μήνες, στην περίπτωσή  μου είναι εικοσιένα χρόνια με διαλείμματα).
Κάτω από δύο μήνες η κνίδωση λέγεται οξεία.
-ιδιοπαθής: έχω κάνει ό,τι σχετική εξέταση υπάρχει και δεν υπάρχει (μέσα σε μια εικοσαετία  έχεις άφθονο χρόνο για εξετάσεις) έχει βγει καθαρή και έχω περάσει στη σφαίρα της άγνωστης αιτιολογίας. Ανά διαστήματα οι γιατροί έχουν αποδώσει την κνίδωση σε διάφορες αερολογίες όπως άγχος, ψυχολογική πίεση κλπ. Καληνύχτα δηλαδή. Σαφώς το άγχος και η ψυχολογική πίεση συμβάλλει, εξάλλου η κνίδωση από μόνη της είναι ένα άγχος, αλλά δεν είναι η αιτία. Τουλάχιστον στην περίπτωσή μου.

Περιγραφή της κνίδωσης
Τα συμπτώματά της είναι τα εξής:
Όλο το σώμα εξωτερικώς (της μούρης περιλαμβανομένης) γεμίζει πετάλες δηλ. φουσκωμένα οιδήματα. Ξεκινούν από μέγεθος μικρού τσιμπήματος και αρχίζουν να απλώνονται, να ενώνονται δυο τρεις τέσσερις μαζί και να γίνονται ένας μεγάλος πομφός. Χαρακτηριστικό του πομφού είναι η υψηλή θερμοκρασία (το δέρμα σου φαίνεται ό,τι καίει, ειδικά αν το αγγίζεις με το ένα δάχτυλο και με το άλλο αγγίζεις υγιές δέρμα καταλαβαίνεις τη διαφορά), η αφόρητη φαγούρα (σκέψου τώρα να έχεις πομφούς σε όλο το σώμα, σε παίρνει η κλούβα απ' την τρέλα της φαγούρας) και το έντονο κόκκινο χρώμα. Αφού σε ταλαιπωρήσει όσο παίρνει, η πετάλα αρχίζει να ξεφουσκώνει, να χάνει το κόκκινο χρώμα, να μαζεύεται και τελικά εξαφανίζεται. Εντωμεταξύ κάπου αλλού, σε άλλο μέρος του σώματος μιά άλλη έχει βγει. Έτσι δημιουργείται ένα σώμα χάρτης, αλλού κόκκινες και μεγάλες, αλλού ελαφροκόκκινες που τώρα βγαίνουν (και οι δύο αυτές μορφές έχουν φαγούρα), αλλού ροζ που αρχίζουν να μαζεύονται, αλλού ξασπρισμένες που φεύγουν και αλλού υγιές δέρμα. Το θέαμα, σε περίπτωση που είναι εκτεταμένο, είναι τρομαχτικό. Υπάρχει περίπτωση να φεύγει από κοντά σου ο κόσμος με κραυγές (μου έχει συμβεί και αυτό) θεωρώντας ό,τι είναι κάτι κολλητικό που φυσικά δεν είναι. Καμία αλλεργία δεν είναι κολλητική
Οι πετάλες δεν είναι επάνω στο δέρμα. Αν τσιτώσεις την πετάλα με τά δάχτυλα, θα τη δεις να χάνει το κόκκινο χρώμα της και  να έχει λεία επιφάνεια. Η πετάλα είναι φουσκωμένο τριχοειδές αγγείο που υπάρχει ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Κάποια στιγμή θα (ξανα)μιλήσω για το μηχανισμό της κνίδωσης και των αλλεργιών γενικότερα.

Αφορμές της κνίδωσης
Και λέω αφορμές, γιατί η αιτία της στη συμβατική ιατρική είναι άγνωστη, η κνίδωσή σου είναι ιδιοπαθής, δηλ. την έχεις μόνο εσύ για λόγους που ξέρει μόνο το σώμα σου και δεν γνωρίζουν οι γιατροί. Αυτό θα πει ιδιοπαθής, ουσιαστικά.
Αφορμές όμως είναι γνωστές π.χ
-κνίδωση από πίεση. Αυτή είναι η δικιά μου κνίδωση. Όπου πιέζεται ή τρίβεται το σώμα, πετάει πετάλες π.χ
κουβάλησες μια βαριά τσάντα στον ώμο; Έβγαλες πετάλες στον ώμο
-πήγαινες πάνω κάτω στη λαΪκή για να βρεις τον πιο φτηνό ντοματά, κουβαλώντας τις βαριές σακούλες; Έβγαλες πετάλες στα χέρια μαζί με αγγειοοίδημα. Το αγγειοοίδημα είναι γενικότερο πρήξιμο στην περιοχή, δεν βλέπεις πετάλα αλλά συνολικά ένα φουσκωμένο π.χ χέρι που δεν μπορείς να το κλείσεις, μάτι που δεν μπορείς να τ'ανοίξεις κοκ.
-φόρεσες στενό τζην; Όταν θα το βγάλεις σε περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Τα πόδια σου θα είναι χάρτης από πάνω ως κάτω, αλλά μάλλον θα το έχεις ήδη καταλάβει από την αφόρητη φαγούρα
-κοιμήθηκες το βράδυ σε ακατάλληλο στρώμα και δεν φρόντιζες να μισοξυπνάς για ν'αλλάζεις θέσεις ύπνου, ώστε να μην πιέζεται το ίδιο μέρος πολλές ώρες; Το ξημέρωμα θα σε βρει με νέες πετάλες σε διάφορα σημεία και η ημέρα σου θα πάει από το πρωι σκατά.
Υπάρχουν κι άλλες αφορμές κνίδωσης: κνίδωση από φυσικά αίτια π.χ ήλιο, κρύο, νερό κλπ, κνίδωση χολινεργική (όταν αρχίζεις να κινείσαι) κλπ.
Επαναλαμβάνω, αφορμές. Γιατί η αιτία θα ήταν να ξέρω γιατί όταν σηκώνω σακούλα να πρήζεται το χέρι; Το βάρος δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία, η αιτία είναι μέσα στον οργανισμό.

Πώς αντιμετωπίζεται η κνίδωση;
Η πορεία όλων μας είναι η εξής. Ξεκινάμε έντρομοι από τον παθολόγο ή το δερματολόγο, οι οποίοι μας παραπέμπουν στον αλλεργιολόγο. Αυτός σου δίνει τι εξετάσεις πρέπει να κάνεις. Αν βγουν όλες καθαρές και η κνίδωσή σου δεν οφείλεται σε κάποια υποκρυπτόμενη ασθένεια, κάνει διάφορα πειράματα και σου βγάζει ένα φαρμακευτικό σχήμα με αντισταμινικά, το οποίο ακολουθείς για να μπορείς να την παλεύεις κάθε μέρα. Το σχήμα δεν είναι θεραπευτικό, είναι συμπτωματικό δηλ. ανακουφιστικό, δεν θεραπεύει την αιτία, αφού δεν γνωρίζουν την αιτία. Αν σταματήσεις τα χάπια η κνίδωση επανακάμπτει.
Αφού λοιπόν δεν βρίσκεις άκρη με τη συμβατική ιατρική, αρχίζεις να κάνεις διάφορα:
ματζούνια, κουφές θεραπείες της Ασίας, ομοιοπαθητική, ρεφλεξολόγους, σοφές γριές, πρακτικούς, κομπογιαννίτες, τα πάντα, ελπίζοντας να βρεις τη λύση.
Αυτά όλα τα έχω κάνει και εγώ, και άλλα επίσης που δεν αναφέρω.
Το θέμα είναι: Βρίσκεις λύση; Εγώ τουλάχιστον δεν βρήκα.

Πώς την περνάει ο ασθενής με χρονία κνίδωση;
Δύσκολα. Γυρίζει συνέχεια στους γιατρούς και στους υπολοίπους, απαγοητεύεται, τον παίρνει από κάτω, κλαίει και οδύρεται, ξαποσταίνει λίγο και ξαναρχίζει αυτό το φαύλο κύκλο. Δεν μπορεί να ντυθεί όπως θέλει (η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι νέες γυναίκες), πολλές φορές είναι αναγκαίο να ντύνεται ως καλόγρια ή αράβισσα με μπούρκα, δεν μπορεί να βγει στην παραλία, πάει ταξίδι και δεν μπορεί να κουβαλήσει τη βαλίτσα γιατί έχει μέσα διάφορα ρούχα, ανάλογα με το πού θα βγει η κνίδωση κάθε μέρα, γενικά όμως δεν ταξιδεύει γιατί τα άθλια στρώματα των ξενοδοχείων και των ενοικιαζομένων δωματίων χειροτερεύουν την κατάσταση, πιστεύει ότι είναι αποκρουστική (σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης είναι όντως), πιθανότατα καταλήγει σε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αναζητώντας επί χρόνια την αιτία της κνίδωσης σε δέντρα, γύρες, καλλυντικά, σκύλους, γάτες, τρόφιμα, κάνει ατέλειωτες δοκιμές και πάνω απ' όλα είναι βασικά μόνη της σε αυτό. Ο κόσμος θεωρεί ότι μια αλλεργία δεν είναι κάτι σπουδαίο και δεν έχεις δικαίωμα να τον ζαλίζεις με αυτό. Πράγματι δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, αλλά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις ψυχολογικές συνέπειες και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Οι χρόνιες αρρώστιες πάντα αφήνουν κουσούρια και πιθανόν να θέλουν επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη.

Θεραπεία
Υπάρχει, τουλάχιστον για τη δικιά μου περίπτωση, βρήκα και την αιτία και τη θεραπεία. Όχι μόνη μου. Ήταν το αποτέλεσμα προσευχής ετών. Ο τρόπος με τον οποίο έφτασα στη λύση αποτελεί αληθινό θαύμα. Βρέθηκα στα κατάλληλα μέρη την κατάλληλη στιγμή, συνάντησα τα κατάλληλα πρόσωπα και διάβασα τα κατάλληλα βιβλία, ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε. Αποδίδω τη θεραπεία μου στη θεία Πρόνοια. Στο παλιό ιστολόγιο είχα την ανάρτηση ''Η πορεία προς τη θεραπεία-ένα αληθινό θαύμα'', όπου περιέγραφα με λεπτομέρειες πώς μέσα σε δυο μήνες ανακάλυψα τη θεραπεία μιας ασθένειας που με ταλαιπώρησε επί μία εικοσαετία.
Με την ανάρτηση αυτή εκπλήρωσα και το τάμα μου να δημοσιοποιήσω όσα έγιναν σε μένα. Ίσως κάποια στιγμή, αν δω ό,τι πρέπει, να επαναλάβω την ανάρτηση
Το μυστικό λοιπόν ήταν ένα: Διατροφή.
Απίστευτα απλό και συγκλονιστικά αποτελεσματικό.
Την ειδική μου δίαιτα θα την ανεβάσω λοιπόν στην επόμενη ανάρτηση.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

XΑΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ή μάλλον δεν χάθηκε. Αλλά για κάποιους λόγους καταργήθηκε. Χάθηκε δουλειά τριών ετών, διάβασμα, έρευνα, γράψιμο. Δυστυχώς δεν μπορώ  να ξαναγράψω όλα όσα είχα γράψει. Προς το παρόν δίνω μόνο τα καινούρια μου e-mail μιας και το παλιό καταργήθηκε κι αυτό. annakal4@yahoo.gr  και annakal20@gmail.com. Όσοι από τους αναγνώστες ασθενείς επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου. Θα τους απαντήσω με χαρά σε ό,τιδήποτε. Αν ξαναβρω κάποια στιγμή τα κουράγια μου, ίσως το ξαναξεκινήσω από την αρχή και αυτή τη φορά θα κρατάω εκτυπώσεις των άρθρων.