Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Aβοκάντο

Ένα άλλο τρόφιμο που μπορούν να φάνε όσοι έχασαν πολύ βάρος με τη δίαιτα και θέλουν να το επανακτήσουν είναι το αβοκάντο. Είναι ένα τροπικό φρούτο, το οποίο, επειδή έχει ελάχιστα φυσικά σάκχαρα (είναι δηλ. άγλυκο) πολλοί το θεωρούν λαχανικό. Ούτως ή άλλως χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτες (όπως και η ντομάτα, που ουσιαστικά είναι ένα πολύ όξινο φρούτο και όχι λαχανικό) και κανείς δεν παίρνει να φάει αβοκάντο για φρούτο. Παρόλο που στις αυστηρές αμερικάνικες δίαιτες, το αβοκάντο, όπως και όλα τα φρούτα, απαγορεύεται, στις ήπιες αμερικάνικες δίαιτες (που είναι κι αυτές πολύ πιο αυστηρές από τη δικιά μου) επιτρέπεται.
Ενώ είναι τροπικό φρούτο, η καλλιέργειά του έχει αυξηθεί πολύ στη χώρα μας, και γίνεται στην Κρήτη, όπου το κλίμα είναι το πιο ιδανικό για τροπικά είδη.
Είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά και βοηθά στην απορρόφηση των καροτενοϊδών από τον οργανισμό. Περιέχει πολύ περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα, φυλλικό οξύ και βιταμίνες.
Έχει γεύση βουτυράτη και πρέπει να είναι εντελώς ώριμο για να φαγωθεί, αλλιώς, αν είναι δηλαδή άγουρο, είναι σαν ξύλο και η γεύση του είναι αηδία. Καταλαβαίνουμε ότι ωρίμασε όταν είναι σκούρο πράσινο και μαλακό όταν το πιέζουμε (όχι βέβαια μαλακό σαπισμένο). Ωριμάζει όπως και τα ακτινίδια, εκτός ψυγείου, σε χαρτοσακούλα του μανάβη, παρέα με ένα μήλο.
Για να το φάμε, το πλένουμε, το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το  κουκούτσι και βγάζουμε τη σάρκα με κουτάλι μέσα από τη φλούδα. Το κόβουμε φετούλες ή το πολτοποιούμε, ανάλογα τι θέλουμε να το κάνουμε.
Τρώγεται στη σαλάτα αλλά και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι. Γενικά το περιχύνουμε με λεμόνι γιατί αλλιώς μαυρίζει. Επίσης μπορεί να μπει και στο σάντουιτς, σαν βούτυρο από φρούτο ή σε φετούλες όπως το τυρί.
Ένα μέτριο αβοκάντο έχει περίπου 320 θερμίδες και ένα μεγάλο (των 300 γρ. περίπου) έχει 500! Τέλειο για κάποιον που θέλει να πάρει βάρος υγιεινά, χωρίς να τρώει σκουπίδια.
Και κάτι άσχετο με τη διατροφή: Το λάδι αβοκάντο είναι εξαιρετικό αντιρυτιδικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για χημικές κρέμες ματιών, λαιμού και προσώπου. Δεν είναι  λιπαρό και έχει ευχάριστη μυρωδιά σαν καραμέλα. Το απλώνεις στο πρόσωπο πριν τον ύπνο και μένει όλη νύχτα.
Σημ: Δεν επιτρέπεται να το τρώνε ασθενείς που παίρνουν αντιθρομβωτικά, υποφέρουν από ασθένειες που προκαλούν χρόνια διάρροια και από κάποια σπάνια κληρονομικά νοσήματα.
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο συνταγές για σαλάτες, σούπες και ντιπ με αβοκάντο. Εμπρός λοιπόν.
Kαι ένα τελευταίο σχόλιο: Διάβασα πρόσφατα σε κάποιο άρθρο ότι οι επαλείψεις με λάδι αβοκάντο βοηθούν στην ψωρίαση.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Σουσάμι και ταχίνι

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις για τρόφιμα που επιτρέπονται από τη δίαιτα και βοηθούν να πάρει βάρος κάποιος που το επιθυμεί γιατί έχει χάσει πολλά κιλά, ερχόμαστε στο ταχίνι.  Το ταχίνι προέρχεται από την άλεση των σπόρων του σησαμιού και είναι μια λιπαρή ουσία που μοιάζει με βούτυρο. Σουσάμι, πόσο να φας σποράκι- σποράκι, ενώ ταχίνι μπορείς να φας μπόλικο και είναι και πλούσιο σε θερμίδες. Ας τα πούμε αναλυτικά:
Σουσάμι
Το σουσάμι καλλιεργείται από τα πανάρχαια χρόνια για τους σπόρους του που είναι γεμάτοι λάδι, το σησαμέλαιο. Από τη σύνθλιψη των σπόρων του παράγεται το ταχίνι. Η χρήση του σουσαμιού και των προϊόντων του είναι πολύ διαδεδομένη στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Περιέχει μεγάλο ποσοστό λαδιού και φυτικών  πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (ειδικά όταν συνδυάζεται με όσπρια ή ξηρούς καρπούς), αμινοξέα, βιταμίνες Β και Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, σελήνιο, πολυακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Βοηθά το καρδιαγγειακό και την καταπολέμηση της υπέρτασης, αποτρέποντας το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Επίσης καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
 
Ταχίνι
Το πολτοποιημένο σουσάμι λέγεται ταχίνι. Στην αγορά κυκλοφορεί ταχίνι από αποφλοιωμένο σουσάμι, ταχίνι ολικής και ταχίνι με διάφορες προσμείξεις γλυκαντικών (ζάχαρης, μελιού, δεξτρόζής κλπ). Εννοείται ότι το τελευταίο απαγορεύεται από τη δίαιτα, ενώ από τα δύο πρώτα προτιμούμε το δεύτερο που είναι και γεμάτο φυτικές ίνες. 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι δίνει περίπου 50 θερμίδες ενώ τα 100 γρ. δίνουν περίπου 500 θερμίδες. Είναι λοιπόν το ταχίνι ιδιαίτερα θρεπτικό, όπως περιγράψαμε πιο πάνω στο σουσάμι, αλλά έχει και υψηλή θερμιδική αξία, πράγμα που το καθιστά πολύτιμο για όσους θέλουν να πάρουν βάρος. Με συγκεκριμένους τροφικούς συνδυασμούς υποκαθιστά τις ζωικές πρωτεϊνες που απουσιάζουν όταν νηστεύουμε. Στα μοναστήρια, κατά τις μακροχρόνιες νηστείες τους, οι μοναχοί και οι μοναχές μαγειρεύουν με ταχίνι. Γενικά όμως δεν μπορεί ν'αντικαταστήσει το κρέας στο διαιτολόγιό μας.
Το ταχίνι είναι το βασικό συστατικό του χαλβά γι'αυτό και ό,τι φτιάξουμε με ταχίνι γενικά έχει μια ανάμνηση χαλβά μέσα, κυρίως τη μυρωδιά. Αυτό είναι καλό απ' τη μια γιατί νομίζεις ότι τρως γλυκό, από την άλλη βέβαια μπορεί να μη σου αρέσει π.χ στο ρύζι ή στα μακαρόνια. Πάντως πιστεύω ότι οι σάλτσες με ταχίνι θα αρέσουν σε όλους.
Όταν κάποιος καθαρίσει από την κνίδωση και  θέλει ν' αρχίσει να εισάγει γλυκές γεύσεις στο διαιτολόγιο του, χωρίς να κινδυνεύει να πέσει πάλι στην αγκαλιά της ζάχαρης, μια καλή λύση μαζί με τα γλυκά φρούτα και τ'αποξηραμένα φρούτα είναι  2-3 φορές την εβδομάδα φρυγανιά ολικής χωρίς ζάχαρη με ταχίνι και μέλι.
Όταν ανοίξετε το βάζο με το ταχίνι θα δείτε ότι σε λίγο καιρό το σουσάμι πάει κάτω και μένει από πάνω το λάδι. Ανακατέψτε για να ομογενοποιηθεί πριν τη χρήση. Όσο μένει σφίγγει γι'αυτό χρησιμοποιείστε το σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνταγές με ταχίνι (αλμυρές βέβαια)που είναι και αντιμηκυτισιακές

Μπαμπαγανούζ (πολτοποιημένη μελιτζάνα με ταχίνι):
Ψήστε 2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες σε δυνατό φούρνο στους 200ο C για 30 - 40 λεπτά. Ξεφλουδίστε, πολτοποιήστε και στραγγίξτε να φύγουν τα υγρά.  Ανακατέψτε 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο στο γουδί, 4 κουταλιές ταχίνι, 4 κουταλιές χυμό λεμονιού, αλάτι και κόκκινο γλυκό πιπέρι. Περιχύνετε τον πολτό  με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με ψιλοκομμένο μαϊντανό και καβουρδισμένο κουκουνάρι

Σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι για άσπρο κρέας: Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι  γιαούρτι με 4 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 4 κουταλιές χυμό λεμονιού και 1 σκελίδα σκόρδο κοπανισμένη, αλάτι και λίγο κόκκινο πιπέρι.

Σάλτσα ταχίνι για ζυμαρικά: Στην κλασική σάλτσα για ζυμαρικά (λάδι, κρεμμύδι, σκόρδο, πελτέ, νερό, αλάτι, πιπέρι, ρίξτε και μισό φλυτζάνι ταχίνι.

Χουμους (ρεβίθι με ταχίνι)
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από το βράδυ και την άλλη μέρα τα βράζουμε στο νερό που μούσκεψαν κι όταν τα σουρώσουμε κρατάμε λίγο από το ζουμί. Τα αλέθουμε στο μούλτι ή στο χειροκίνητο μύλο και προσθέτουμε ταχίνι, λεμόνι και σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες. Αν μας γίνει πολύ πηχτό προσθέτουμε λάδι (ελαιόλαδο ή σουσαμόλαδο) ή ζουμί που κρατήσαμε από το βράσιμο. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι αλοιφή. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά που μας αρέσουν π.χ κύμινο, κάρυ. Ψιλοκόβουμε μαϊντανό και ανακατεύουμε στην αλοιφή.
Οι αναλογίες ποικίλουν άλλος βαζει πολύ ρεβίθι και λίγο ταχίνι, άλλος περισσότερο ταχίνι, άλλος πολύ λεμόνι άλλος λίγο, άλλος πολύ σκόρδο, άλλος λίγο, ανάλογα με το τι του αρέσει. Υπάρχει πληθώρα συνταγών στο ίντερνετ.
Αλείφουμε λοιπόν το ειδικό πιτάκι μας, βάζουμε μέσα και ό,τι άλλο μας αρέσει και τρώμε.

Αυτές ήταν μόνο μερικές συνταγές. Το ίντερνετ και τα βιβλία μαγειρικής βρίθουν συνταγών. Καλή όρεξη λοιπόν και καλή πάχυνση.
 

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Συνταγή για σαλάτα και ιδέες για το παστίτσιο.

Όπως έχω ξαναγράψει,  τα διάφορα αμερικάνικα αντι-κάντιντα σάιτ από τα οποία λαμβάνω ενημερώσεις, μου στέλνουν διάφορα π.χ ιατρικά άρθρα, συμβουλές, συνταγές κλπ. Όσον αφορά τις συνταγές, οι περισσότερες είναι μακράν των δικών μας γευστικών επιλογών, με αρκετά παράξενα (και ακριβά) υλικά σε παράξενους συνδυασμούς. Είναι φυσικό γιατί στην Αμερική ζουν μετανάστες απ' όλον τον κόσμο, οι οποίοι έχουν φέρει μαζί τους και τις τοπικές κουζίνες τους. Ωστόσο όταν κάποια συνταγή μου φαίνεται καλή και συμβαδίζει με τις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει εμείς, τη μεταφράζω. Συνήθως οι συνταγές που μου φαίνονται καλές έχουν να κάνουν με την ελληνική κουζίνα. Παραθέτω λοιπόν μια συνταγή για σαλάτα και ιδέες για ένα αντι- κάντιντα παστίτσιο.

Σαλάτα με ρύζι ολικής, ξινόμηλο και φέτα

1/3 του φλυτζανιού άγριο ρύζι ή καστανό ρύζι
Κατσικίσια φέτα
1 ξινόμηλο
1 κόκκινη  πιπεριά 
1 τρυφερό κοτσάνι σέλινο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
μια χούφτα ηλιόσποροι
Χυμό από  ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
Αλάτι και πιπέρι

Βράζετε το ρύζι. Τεμαχίζετε σε κομματάκια  τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε.

Αυτή είναι η συνταγή, η οποία φαίνεται νόστιμη και περιέχει αρκετά αντιμηκυτισιακά τρόφιμα.
Τώρα ο καθένας μπορεί να την τροποποιήσει ανάλογα με τις δικές του προτιμήσεις π.χ ν'αλλάξει το καστανό ρύζι (το οποίο συνήθως δεν γίνεται σπυρωτό) με κάποιο ζυμαρικό ολικης άλεσης, να βάλει περισσότερο ή λιγότερο από το κάθε υλικό ή να προσθέσει και δικά του υλικά.


Ιδέες για το παστίτσιο
 Όταν έκανα τη δίαιτα, το παστίτσιο γενικά το απέφευγα, γιατί έχει από πάνω την κρέμα, η οποία γίνεται με άσπρο αλεύρι ή άσπρο παρόμοιο. Να όμως μια πολύ ωραία ιδέα. Χτυπάμε καλά μερικά αυγά και τ'ανακατεύουμε με πλήρες γιαούρτι (αυτό που είναι στο πήλινο) και τ' απλώνουμε πάνω από το παστίτσιο μας. Η ποσότητα είναι ανάλογή με την ποσότητα του παστίτσιου π.χ ενάμισυ φλυτζάνι γιαούρτι θέλει δυο αυγά . Κάνει μία λεπτή κρούστα, ίσα ίσα να σκεπάσει το παστίτσιο, που είναι και αντιμηκυτισιακή μιας και περιέχει γιαούρτι αντί για άσπρα άλευρα. Επιπλέον χρησιμοποιούμε ζυμαρικό ολικής π.χ πέννες και ενισχύουμε τον κιμά μας με μπόλικο κρεμμύδι και σκόρδο. Βάζουμε δίπλα και μια σαλάτα πράσινη με μπόλικο λεμόνι και με λάδι και έχουμε ένα ωραίο anti - candida γεύμα.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Άλλες παχυντικές ιδέες που επιτρέπονται από τη δίαιτα

Α. Μελιτζανοσαλάτα (αν περιέχει και σκόρδο, είναι και σούπερ μηκυτοκτόνα)
Β. Σκορδαλιά (με πατάτα αντί για ψωμί)
Γ. Ελιές (όσες έχουν λιγότερη υγρασία είναι οι πιο παχυντικές
Δ. Λαδερά φαγητά π.χ αρακάς γιαχνί (όχι συχνά, γιατί ο αρακάς είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά), φασολάκια, μπριάμ, κουνουπίδι γιαχνί κλπ
Ε. Μακαρόνια με διάφορες σάλτσες που επιτρέπονται από τη δίαιτα, εννοείται και με συνοδεία σαλάτας

Όταν πια καθαρίσουμε  και βλέπουμε ότι  πάμε καλά, οι επιλογές μας αυξάνονται δηλ. μπορούμε να προσθέσουμε ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την Κυριακή, δυο κουταλιές μέλι (εννοείται αγνό, χωρίς ζάχαρη) την εβδομάδα, ενα - δυο κρίθινα παξιμαδάκια κρητικά την εβδομάδα. Αυτά όμως αργότερα ή για όποιον κάνει τη δίαιτα χαλαρά.

Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα

Με υλικά που επιτρέπονται από την προσαρμοσμένη μας δίαιτα (γιατί οι σκληροπυρηνικές αντικάντιντα δίαιτες απαγορεύουν τις πατάτες, αλλά όπως έχουμε πει οι δίαιτες αυτές δεν είναι εφαρμόσιμες).

1 πατάτα μικρή βρασμένη και ξεφλουδισμένη (και ακόμη καλύτερα κρύα από το ψυγείο)
1 κ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
1 κ. γλυκού αλάτι
χυμό από 1 λεμόνι
μισό και λίγο παραπάνω φλ. τσαγιού λάδι
 Μερικές κ. σούπας πολύ παγωμένο νερό (για να μην κόψει η μαγιονέζα)

Πολτοποιούμε τα υλικά  στο μπλέντερ με 3-4 κουταλιές από το νερό μας. Αφού το μίγμα ομογενοποιηθεί, αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλάκι κουταλάκι το λάδι. Ενδιάμεσα ίσως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο ακόμη παγωμένο νερό.
Αλείφουμε τη μαγιονέζα στο πιτάκι ή τη βάζουμε στα αυγά μας ή στα μπιφτέκια μας ή όπου αλλού μας αρέσει.
 

Διατήρηση του βάρους τον καιρό της δίαιτας

Είπαμε λοιπόν στην προηγούμενη ανάρτηση ότι πολλοί ασθενείς, που είναι ήδη λεπτοί, αρχίζοντας τη δίαιτα, χάνουν πολλά κιλά. Αυτό οφείλεται στο ότι κόβουν τη ζάχαρη και καταδεικνύει ότι η προηγούμενη διατροφή τους βασιζόταν κυρίως στη ζάχαρη, οπότε όταν λείψει η ζάχαρη λιμοκτονούν, γιατί δεν έχουν τι να φάνε. Γράφουμε λοιπόν μερικούς τρόπους να διατηρηθεί το βάρος ή τουλάχιστον να μην υπάρχει μεγάλη απώλεια κιλών:
 
α)Είναι πολύ σημαντικό να μη χάνεται κανένα από τα 5 γεύματα δηλ. πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδυνό. Έχουμε πει ότι βοηθάμε πολύ τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά και να σπάει τις τοξίνες, όταν τρώμε 5 πιο μικρά και ελαφριά γεύματα παρά 3 μεγάλα και βαριά.
Για πολλούς και διάφορους λόγους π.χ έχουμε μικρά παιδιά, φεύγουμε πολύ νωρίς για τη δουλειά μας, δουλεύουμε πολλές ώρες, δεν προλαβαίνουμε να ψωνίσουμε, είναι σύνηθες να χάνουμε γεύματα και να τ'αναπληρώνουμε με έτοιμα σνακ, κάτι που επιβαρύνει και την κνίδωση. Πρέπει όμως να κάτσουμε να καταστρώσουμε ένα πλάνο διαίτης, ώστε να μη χάνουμε κανένα γεύμα και να μην νιώθουμε ποτέ το στομάχι μας τελείως άδειο. Τον καιρό που έκανα τη δίαιτα, οι απαιτήσεις της εργασίας μου ήταν να σηκώνομαι στις έξι παρα τέταρτο το πρωι, να γυρίζω τρεις ώρες την ημέρα με τα μέσα συγκοινωνίας και να φτάνω στο σπίτι γύρω στις πέντε με πεντέμισυ το απόγευμα. Και όμως επειδή δεν είχα άλλη επιλογή από το να καθαρίσω, είχα βάλει πρόγραμμα να μη χάνω κανένα γεύμα, να είναι το γεύμα μου υγιεινό και αντικνιδωτικό και φτιαγμένο από μένα. Βέβαια το μόνο που έκανα εκείνο τον καιρό ήταν να δουλεύω, να ψωνίζω τα υλικά και να μαγειρεύω, αλλά φυσικά άξιζε τον κόπο.
Όταν αρχίζουμε και χάνουμε γεύματα, συνήθως μας γίνεται συνήθεια. Οι άνθρωποι που χάνουν εύκολα βάρος, το χάνουν αμέσως. Δηλ. 1-2 μέρες να μη φάνε καλά, αν ανεβούν στη ζυγαριά θα δουν ότι έχουν χάσει ένα κιλό. Πρέπει λοιπόν να τηρούμε με ευλάβεια τα 5 γεύματα δηλ. να τρώμε κάτι κι ας είναι πολύ απλό π.χ ένα μήλο κι ένα γιαούρτι, αρκεί να μη μένει το στομάχι άδειο.
 
β)Εφόσον κόβουμε τη ζάχαρη, που είναι το νο 1 παχυντικό τρόφιμο, μας μένει μόνο το λάδι, το οποίο είναι επίσης γεμάτο θερμίδες ( 2 κουταλιές λάδι δίνουν περίπου 240 θερμίδες). Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα λαδιού που τρώμε, αλλά να έχουμε στο νου μας αυτό: Τα περισσότερα λάδια π.χ το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε λιπαρά ω-6. Μέσα στον οργανισμό όμως τα λιπαρά ω-6 και τα λιπαρά ω-3 πρέπει να είναι σε ισορροπία και να μην υπερτερούν κατά πολύ τα ω-6, όπως γίνεται συνήθως. Αν αυξήσουμε λοιπόν το λάδι καλό είναι ν'αυξήσουμε και τα τρόφιμα με ω-3 (λιπαρά ψάρια δηλαδή σαρδέλα και γαύρο - τα άλλα αφήστε τα, είναι ιχθυοτροφείου και γεμάτα τοξίνες και βαρέα μέταλλα επειδή είναι μεγάλα ψάρια π.χ σολωμός, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια, λιναρόσπορο, σουσάμι)
Έτσι με την πρόσληψη των διαφόρων τροφίμων που περιέχουν τα παραπάνω λιπαρά κερδίζουμε και θερμίδες.
Εννοείται φυσικά ότι δεν έχουμε τροφικές αλλεργίες στα παραπάνω τρόφιμα
 
Παραδείγματα γευμάτων που δίνουν θερμίδες και χρήσιμα λιπαρά
α) Στο γιαούρτι μας εκτός από φρούτα βάζουμε και μπόλικους ξηρούς καρπούς. Επίσης μπορούμε να τρώμε και ξηρούς καρπούς μόνους τους μέσα στην ημέρα για σνακ (εννοείται άψητους κι ανάλατους), κυρίως καρύδια
10 καρύδια  δίνουν περίπου 200 θερμίδες
 
β) Πάνω στην πράσινη  σαλάτα μας μπορούμε να ρίχνουμε και καβουρδισμένο σουσάμι
 
γ)Να φτιάχνουμε για τα ψάρια μας πλούσιο λαδολέμονο, και όσο περισσεύει το πίνουμε και τρώμε μαζί κομμάτια πιτακι
 
δ)Όποιος δεν έχει χοληστερίνη, μπορεί να προσθέσει στο διαιτολόγιο του και λογική ποσότητα φρέσκο βούτυρο.
 
ε) Όταν φτιάχνουμε λαδερά φαγητά, μπορούμε να βάζουμε λίγο λάδι παραπάνω, ειδικά σ'αυτά που το βάζουμε ωμό από πάνω π.χ όσπρια. Το ίδιο και στις σαλάτες. Όσο περισσεύει το πίνουμε, είναι πεντανόστιμο με τους χυμούς των χόρτων της σαλάτας.

Ακολουθούν κάποιες ιδέες για συνταγές που ταιριάζουν στη δίαιτα

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Δίαιτα και απώλεια βάρους

Ένας φίλος ομοιοπαθής μου έγραψε ότι έχει κάνει τη δίαιτα περίπου δυόμισυ μήνες, έχει δει αισθητή βελτίωση αλλά έχει χάσει αρκετά κιλά, περίπου 6. Είναι λογικό, όταν κόβεις τελείως τη ζάχαρη, να χάνεις κιλά γιατί η ζάχαρη είναι πλούσια σε θερμίδες. Η απώλεια τόσων κιλών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ίσως υποδηλώνει ότι η προηγούμενη διατροφή του ασθενή βασιζόταν κατά πλειοψηφία στη ζάχαρη. Επειδή όμως δεν είναι καλό για τον οργανισμό να χάνουμε τόσα κιλά απότομα, θα γράψω μερικά πράγματα για το πως η απώλεια βάρους (η οποία αναπόφευκτα θα υπάρχει, μιας και κόβεις τη ζάχαρη) θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Να σημειώσω ότι κι εγώ όταν έκανα τη δίαιτα πήγα από 62 κιλά στα 57, αλλά σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα. Έκτοτε και παρ' όλο που εδώ και τρία χρόνια τρώω πλέον ζάχαρη, αλλά συντηρητικά κι επιλεκτικά, δεν έχω ξανανέβει στα παλιά μου κιλά, είμαι 2-3 πιο κάτω, αλλά σταθερά.
Εάν κάποιος πριν τη δίαιτα ήταν υπέρβαρος, η δίαιτα αυτή χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις, του προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα δηλ. μείωση βάρους. Μου έχουν γράψει και ασθενείς με σχετικό θέμα, ότι ωφελήθηκαν και στην κνίδωση και έχασαν τα παραπάνω κιλάκια.
Πολλοί όμως ασθενείς με κνίδωση (μέσα σ'αυτούς και εγώ) ανήκουν στον τύπο του ανθρώπου που ό,τι και όσο και να φάει, κάνει πολλές καύσεις και δεν παίρνει ιδιαίτερο βάρος, χάνει δε πολύ εύκολα σε περίπτωση που σταματήσει να τρώει π.χ από κάποια ολιγοήμερη ίωση. Αυτό όσο κι αν φαίνεται ζηλευτό δηλ. να τρως ό,τι θέλεις και να μην παχαίνεις, αποτελεί και την παγίδα που σε ρίχνει στην αγκαλιά της ζάχαρης.
Να σημειώσω και μια προσωπική μου εμπειρία. Περίπου 3-4 χρόνια πριν εμφανιστεί για πρώτη φορά η κνίδωση, ήμουν μαθήτρια λυκείου. Είχα πολύ άγχος με τα μαθήματα και τις εξετάσεις ειδικά τη χρονιά των Πανελληνίων. Αυτό το άγχος εκδηλωνόταν κυρίως με συμπτώματα στο στομάχι, πράγμα που εμπόδιζε την ομαλή μου διατροφή. Μπορώ να πω ότι το μήνα Ιούνιο, που έδωσα πανελλήνιες τρεφόμουν υποτυπωδώς και την έβγαζα με χυμούς και αναψυκτικά του εμπορίου. Όλη αυτή η ιστορία είχε ως αποτέλεσμα να χάσω πολλά κιλά, περίπου 9 κατά τη διάρκεια της χρονιάς. ¨Ημουν που ήμουν λεπτή, ήρθα κι έρεψα. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουν όλοι πάνω μου, οικογένεια, φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι για να φάω και να παχύνω. Τα σχόλια ήταν του τύπου ''πώς έγινες έτσι'' και ''πώς κατάντησες έτσι'', τα οποία ήταν ψυχολογικά πολύ πιεστικά για μία έφηβη (τον καιρό της εφηβείας έχουμε πολύ άγχος για την εικόνα που έχει για μας ο κόσμος, ειδικά για την εξωτερική εμφάνιση - τώρα βέβαια που πάω σιγά σιγά προς τον καιρό των γηρατειών η γνώμη του κόσμου γίνεται όλο και λιγότερο σημαντική για μένα). Τέλος πάντων με έπιασε άγχος να βάλω κιλά για να ομορφύνω. Άρχισα λοιπόν την πιο εύκολη και νόστιμη δίαιτα απόκτησης κιλών, τη δίαιτα της ζάχαρης. Επί τρία χρόνια έτρωγα του κόσμου τα γλυκά, αναψυκτικά και ετοιματζίδικα φαγητά από φούρνους, χαμπουργκεράδικα, σαντουιτσάδικα κλπ. Η φοιτητική ζωή, η οποία συνήθως είναι μια ζωή χωρίς πρόγραμμα, διευκόλυνε αυτού του είδους τη διατροφή. Πράγματι έγινα κούκλα, μαγουλάκι φουσκωτό, φρεσκαδούρα. Ώσπου μια μέρα ξύπνησα χάρτης και έκτοτε συμπορεύτηκα με την κνίδωση σχεδόν μια εικοσαετία με διαλείμματα.
Αφού πια είχα καθαρίσει, μετά τη δίαιτα και έβγαζα τα συμπεράσματα μου, κατέληξα ότι δύο παράγοντες που οδήγησαν στην κνίδωση ήταν οι εξής:
α) η λήψη μεγάλων ποσοτήτων αντιβιοτικών κατά την παιδική ηλικία, η οποία προλείανε το έδαφος, κάνοντας εύθραστες τις ισορροπίες του οργανισμού
β) η σαβουροδιατροφή της μετεφηβικής ηλικίας, η οποία έδωσε τη χαριστική βολή.
Πρόσφατα διάβαζα  ένα άρθρο σε κάποια σελίδα στο ιντερνετ, απ'αυτές που πραγματεύονται εκλαϊκευμένα ιατρικά θέματα. Αναφερόταν στα τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν να βάλεις βάρος , σε περίπτωση που για κάποιο λόγο το χρειάζεσαι. Το άνοιξα όλο χαρά και βρέθηκα να διαβάζω προτάσεις για μια πιο συμμαζεμένη, ας το πούμε, σαβουροδιατροφή. Απογοητεύτηκα.
Εν πάση περιπτώσει. Να σημειώσω ότι αν θέλουμε να πάρουμε βάρος, αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και μέσα από τα σωστά τρόφιμα, γιατί οι σαβούρες οδηγούν σε άλλα προβλήματα, όπως έγινε και σε μένα. Στην επόμενη ανάρτηση λοιπόν θα γράψω για ορισμένα τρόφιμα που σε βοηθούν να βάλεις βάρος, όχι γρήγορα, αλλά υγιεινά.