Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΝΕΛΛΑ

Η κανέλλα είναι γνωστή από την αρχαιότητα, την ονόμαζαν κινάμμωμον (αγγλ. cinammon). Από το δέντρο χρησιμοποιείται η φλούδα και τα νεαρά κλαδιά
Η αυθεντική κανέλλα είναι η κανέλλα της Κεϋλάνης, υπάρχει και η κασσία, που είναι ένα φυτό που μοιάζει με την κανέλλα, αλλά είναι κατώτερης ποιότητας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κουμαρίνη (το κακό συστατικό  που βλάπτει το συκώτι), ενώ η κανέλλα έχει χαμηλή συγκέντρωση κουμαρίνης.
Η κανέλλα ήταν το πιο περιζήτητο μπαχαρικό στις εξερευνήσεις του 15ου και του 16ου αιώνα και μάλιστα οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής πολέμησαν μεταξύ τους για να κάνουν την Κεϋλάνη (αποκλειστική παραγωγό της κανέλλας) αποικία τους.
Η κανέλλα έχει αξιοσημείωτες αντιμυκητισιακές, αντιμικροβιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των κολοβακτηριδίων και του μύκητα candida albicans. Σύμφωνα με νεώτερες έρευνες η κανέλλα βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την περίπτωσή μας, γιατί σε περίπτωση που υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα, η κάντιντα βρίσκει και τρώει. Όπου ακούτε λοιπόν για κάποιο τρόφιμο που μειώνει τα ποσοστά της γλυκόζης του αίματος και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο, τα προτιμάτε.  Επίσης τα υψηλά ποσοστά γλυκόζης στο αίμα ευνοούν τη γήρανση και τις ρυτίδες.
Κατά τ' άλλα η κανέλλα είναι ευστόμαχη, τονωτική του οργανισμού και της κυκλοφορίας του αίματος και θερμαντική (εξ'ου και αφροδισιακή - στην ταινία ''Πολίτικη κουζίνα'', την έβαζαν στο φαγητό για να συσφιχτούν οι σχέσεις και να πετύχει το προξενιό). Είναι αντιδιαρροϊκή, σπασμολυτική, αντιοξειδωτική (εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες). Έχει αντιπηκτικά αποτελέσματα, μειώνει την κακή χοληστερίνη. Βοηθά στους πόνους της αρθρίτιδας, έχει αντιρευματική δράση, βοηθά στο κρυολόγημα, στις λοιμώξεις και στις διαταραχές του ανοσοποιητικού.
Ακόμη και μόνο να μυρίσεις το άρωμά της νιώθεις ευεξία και πνευματική διαύγεια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όταν μιλάμε για μικρή ποσότητα ΟΚ. Αλλά οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για τη γλυκόζη του αίματος και αντιπηκτικά πρέπει να αποφεύγουν τη συχνή χρήση κανέλλας, μην τα κάνουν αχταρμά στο τέλος. Επίσης πρέπει να την αποφεύγουν και οι έγκυες, γιατί είναι τονωτικό των κινήσεων της μήτρας.

Πώς θα τη φάμε;
Το πιο ωραίο και ωφέλιμο είναι ένα ξυλάκι κανέλλας στο ρόφημά μας, ένα ξυλάκι κανέλλα μέσα στην κόκκινη σάλτσα μας, αν μας αρέσει ο συνδυασμός, λίγη κανέλλα σκόνη πάνω στα μήλα μας.
Να σημειώσω ότι η κανέλλα είναι ένα από τα συστατικά του κάρυ.
Καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε την κανέλλα μας ξυλάκι, γιατί η έτοιμη σκόνη μπορεί να είναι νοθευμένη. Αν θέλουμε σκόνη μπορούμε να τρίψουμε ή να ξύσουμε το ξυλάκι.
Το καλό με την κανέλλα είναι ότι επειδή έχουμε συνηθίσει να την τρώμε με ρυζόγαλα, κέικ κλπ, την έχουμε συνδυάσει με γλυκές γεύσεις και νομίζουμε ότι τρώμε γλυκό.
Επίσης η κανέλλα μαζί με τα γαρίφαλλα έχουν χρήση στην καθαριότητα του σπιτιού, ως εντομοαπωθητικό κλπ.

Και μια αντιρυτιδική μάσκα για το πρόσωπο: ίσα μέρη μέλι και λάδι  και λίγη κανέλλα σκόνη.  Απλώνουμε στις ρυτίδες (όχι πολύ κοντά στα μάτια), αφήνουμε κανένα εικοσάλεπτο και ξεπλένουμε καλά. Όχι ότι θα φύγουν οι ρυτίδες αλλά θα φαίνονται κάπως καλύτερες.

2 σχόλια:

  1. το τσαι με κανελλα κευλανης θεραπευει την ιγμωριτιδα κ την μπουκωμενη μυτη. αν ειναι πολυ χαλια η ιγμωριτιδα μπορει να κανει και 2 μερες για να αρχισει να υποχωρει αλλιως αν την προλαβετε στην αρχη της συνηθως θελει 30 λεπτα απ την ωρα που θα πιειτε το τσαι (με αδειο στομαχι) για να ανοιξει η μυτη κ να αναπνεετε και παλι ελευθερα και συνηθως χρειαζεστε 2 τσαγια την ημερα πρωι κ βραδυ κ σε λιγες μερες θεραπευεστε τελειως. απο εμπειρια προσωπικη με χρονια ιγμωριτιδα. βοηθανε συμπληρωματικα το αλατονερο και ο χυμος λεμονιου σε βαμβακι και ως ταμπον στα ρουθουνια...οπου τις πρωτες 2 μερες θα τρελαθειτε στο τσουξιμο,τις επομενες μερες ομως ολα οκ καθολου τσουξιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το αλατόνερο έχει θεραπευτεί και η δική μου ιγμορίτιδα όταν ήμουν παιδί. Χρειάστηκε κάποιους μήνες γιατί τα παιδιά δεν κάνουν εύκολα αλατόνερο επειδή τσούζει. Για την κανέλλα ήξερα ότι γενικά βοηθά στο κρυολόγημα, αλλά οι πληροφορίες που δίνεις είναι πολύ πιο λεπτομερείς. Για το λεμόνι δεν ήξερα τίποτα αναφορικά με την ιγμορίτιδα. Σε ευχαριστούμε όλοι για τις νέες γνώσεις.

      Διαγραφή