Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Δυο λόγια για το μηχανισμό της κνίδωσης

Αφού τελειώσαμε με την περιγραφή της δίαιτας (θα επανέλθω βέβαια με συνταγές και μυστικά για το μαγείρεμα και τους συνδυασμούς τροφίμων), θα περιγράψω λίγο το μηχανισμό της κνίδωσης με απλά λόγια.
Κάτω από το δέρμα υπάρχουν κάποια κύτταρα που ονομάζονται μαστοκύτταρα. Αυτά έχουν, ας το πούμε σακουλάκια γεμάτα ισταμίνη, την οποία για κάποιο λόγο  απελευθερώνουν σε μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα. Η ισταμίνη είναι κατ'αρχάς καλή και απαραίτητη, γιατί τα πάντα μέσα στο σώμα μας είναι φτιαγμένα με σοφία Θεού. Αν σε τσιμπήσει π.χ ένα μολυσμένο κουνούπι ή μια δηλητηριώδης τσούχτρα, τα πλησιέστερα μαστοκύτταρα απελευθερώνουν ανάλογη ισταμίνη, η οποία πάει και κοκκινίζει , πρήζει, κάνει εξάνθημα  κλπ στο σημείο, ώστε να καταλάβεις ότι κάποια ξένη επικίνδυνη ουσία έχει εισχωρήσει στον οργανισμό σου και να λάβεις τα μέτρα σου π.χ οινόπνευμα, αντιβιοτική αλοιφή κλπ.
Στη χρόνια ιδιοπαθή κνίδωση, για κάποιον ανεξήγητο  για τους γιατρούς λόγο, τα παραπάτω κύτταρα απελευθερώνουν διαρκώς τεράστιες ποσότητες ισταμίνης, οι οποίες προκαλούν τις πετάλες ως εξής: (ο μηχανισμός είναι ο ίδιος και στην οξεία κνίδωση, αλλά εκεί είναι γνωστό το αντιγόνο, δηλ. ο λόγος που απελευθερώνεται η ισταμίνη - ο εμφανής λόγος δηλ. π.χ αυγά, γιατί ο πραγματικός λόγος, γιατί δηλ. να σε πειράζουν τα αυγά, είναι και εκεί άγνωστος)
Με το που απελευθερώνεται η ισταμίνη, τα τριχοειδή αγγεία αρχίζουν ν'ανοίγουν, ν' ανοίγουν και δημιουργούνται κενά, μέσα στα οποία διαφεύγει το πλάσμα του αίματος. Αυτά τα κενά με το πλάσμα είναι η πετάλα που βλέπεις εσύ απ' έξω. Τα κενά έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα, γι'αυτό και οι πετάλες είναι και αυτές διαφόρων σχημάτων και διαφοροποιούνται καθώς περνά η ώρα, ξεκινούν ως μικρά στρογγυλά, αποκτούν ουρές, διαπλατύνσεις κλπ.
Όταν βλέπεις την πετάλα να ξεθωριάζει, για κάποιο λόγο (συνήθως επειδή πήρες αντισταμινικό χάπι), τα τριχοειδή αρχίζουν και κλείνουν, κλείνουν, το αίμα μαζεύεται, ώσπου σιγά-σιγά επανέρχεται στην κανονική του μορφή το δέρμα.
Για τη δράση των αντισταμινικών χαπιών και σιροπιών που ανταγωνίζονται τους Η1, Η2 και προσφάτως Η3 και Η4  υποδοχείς της ισταμίνης, μπορείτε να ρωτήσετε τον αλλεργιολόγο σας, πώς δρα δηλ. το αντισταμινικό, πώς δρα η κορτιζόνη. Έτσι για να ξέρετε τι σας γίνεται. Ούτως ή άλλως στους γιατρούς αρέσει να  εξηγούν τέτοια πράγματα, μόνο αν τους πεις για κάντιντες και διατροφές ειρωνεύονται.
Εμένα μου έκανε κλικ (μέσα στο γενικότερο κλικ) όταν διάβασα σε ένα βιβλίο του Μπαζαίου, ότι οι τοξίνες αποθηκεύονται ακριβώς κάτω από το δέρμα,  εκεί δηλ. που δρα και η κνίδωση. Και σκέφτηκα: ΄΄ Λες γι'αυτό να επιτίθεται εκεί η ισταμίνη κι όχι για λόγους άγνωστους και ανεξήγητους. Η χρονία ιδιοπαθής κνίδωση κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα δηλ. στα νοσήματα όπου για ανεξήγητους λόγους ο οργανισμός στρέφεται εναντίον του εαυτού του και αρχίζει να τον καταστρέφει. Μήπως όμως αυτός ο ταλαίπωρος προσπαθεί να καταστρέψει τις τοξίνες που είναι αποθηκευμένες στα κύτταρα, οπότε μοιραία καταστρέφει και τα τοξινωμένα κύτταρα; Μήπως αυτός είναι ο λόγος; Μήπως αν καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες, θα σταματήσει κι ο οργανισμός να επιτίθεται στον εαυτό του; Τα γεγονότα πάντως εκεί δείχνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου