Η δίαιτά μας επιβάλλει πολύ νερό. Ας πούμε λοιπόν δυο λόγια για το νερό.
Στις μέρες μας η ποιότητα του νερού γίνεται όλο και πιο αμφισβητήσιμη. Μόλυνση του περιβάλλοντος, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εργοστασιακά απόβλητα, πόλεμοι και βόμβες, πυρηνικά με αύξουσα σειρά επικινδυνότητας έχουν μολύνει και εξακολουθούν να μολύνουν το νερό, δηλ. την πηγή της ζωής.
Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ποτάμια της χώρας μας έχουν μολυνθεί με ουσίες τοξικές και καρκινογόνες, οι οποίες με τα ποτίσματα πηγαίνουν στις καλλιέργειες και από κει στις τροφές.
Τι να κάνουμε; Είναι δυνατόν να μην πιούμε νερό; Όχι φυσικά, πόσο μάλλον εμείς που πίνουμε και πολύ.
Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε νερό από μια απολύτως καθαρή πηγή, το οποίο θα έτρεχε μέσα σε σωλήνες από απολύτως υγιεινά υλικά και θα έφτανε στη βρύση μας. Τέτοια περίπτωση όμως δεν υφίσταται και μάλλον δεν θα υφίσταται ποτέ. Το νερό της πηγής εμφιαλώνεται και μεταφέρεται στάσιμο σε μπουκάλια, το νερό της βρύσης διέρχεται μέσα από ένα παλιό δίκτυο ύδρευσης, του οποίου πολλά τμήματα είναι φτιαγμένα από παλιά και επικίνδυνα υλικά.
Οι γιατροί συνιστούν το νερό της βρύσης ακόμη και για τα μωρά, δεδομένου ότι το τρεχούμενο νερό δεν μαζεύει παθογόνους οργανισμούς. Το θέμα όμως είναι από πού προέρχεται και από τι σωλήνες περνάει.
Πολλοί χρησιμοποιούν φίλτρο απευθείας στη βρύση ή κανάτες με φίλτρο που το αλλάζουν. Η χρήση των φίλτρων είναι αμφιλεγόμενη, έχει και υποστηρικτές και πολέμιους. Υπάρχουν πολλά άρθρα να ενημερωθεί κανείς.
Όσον αφορά τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό, προέρχονται μεν από πηγές, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τον τρόπο μεταφοράς και αποθήκευσης των φιαλών. Λέγεται δε ότι σε θερμοκρασίες καλοκαιριού, τα τοξικά που υπάρχουν στο πλαστικό του μπουκαλιού περνούν στο νερό.
Απ' την άλλη το νερό της βρύσης έχει τη μυρωδιά του χλωρίου που το κάνει βαρύ και απωθητικό.
Ο καθένας θα κάνει την έρευνά του και τις επιλογές του. Ωστόσο σημειώνω ότι επειδή η δίαιτα επιβάλλει πολύ νερό, είναι καλό το νερό που πίνουμε να έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, μη γεμίσουμε και πέτρες.
Αυτό θα το πετύχουμε:
α)αν πίνουμε εμφιαλωμένο, κοιτάζοντας τις πληροφορίες που υπάρχουν επάνω στο μπουκάλι και διαλέγοντας ένα νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Καλό είναι να προτιμάμε νερό από βουνίσιες πηγές, όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά. Ιδανικό θα ήταν αντί για πλαστικά να αγοράζαμε γυάλινα μπουκάλια, είναι όμως βαριά και πιο ακριβά.
β)αν πίνουμε βρύσης, μπορούμε να βάλουμε φίλτρο που συγκρατεί τα άλατα και τα βαρέα μέταλλα. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε φίλτρο, ακόμη και ένα απλό τούλι δεμένο γύρω από τη βρύση συγκρατεί πολλά και διάφορα.
Τώρα όσον αφορά αυτή καθαυτή την ποιότητα του νερού, ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου