Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Διατροφική ιατρική

Ενώ για πολλά χρόνια οι παραδοσιακές θεραπείες, που ουσιαστικά είχαν να κάνουν με τα φυτά και τα βότανα, είχαν μπει στο περιθώριο, και τον πρώτο ρόλο είχε η χημεία με την παρασκευή φαρμάκων στα εργαστήρια, τα τελευταία χρόνια ιατροί ερευνητές, κάνοντας σχετικές έρευνες και πειράματα, τεκμηριώνουν το θεραπευτικό ρόλο των τροφών, ο οποίος είναι ήδη γνωστός από τα πανάρχαια χρόνια, χωρίς να υπάρχει όμως ακριβής επιστημονική εξήγηση του τρόπου δράσης τους.
Οι επιστήμονες δηλ. με τα πειράματά τους καταλήγουν π.χ ότι το σκόρδο έχει αντιπηκτική δράση δηλ. φτάνουν μέσα στο εργαστήριο στο ίδιο συμπέρασμα στο οποίο είχαν καταλήξει και οι γιατροί της αρχαιότητας με την εμπειρική παρατήρηση. Από κει και πέρα, με τα σύγχρονα εργαστηριακά μέσα που διαθέτουν, αρχίζουν να ψάχνουν το τρόφιμο, για να βρουν ποια ουσία του πετυχαίνει αυτό το αποτέλεσμα. Ψάχνοντας βρίσκουν ένα, δύο, τρεις ουσίες. Τα αποτελέσματά τους τα παραδίδουν στην επιστημονική κοινότητα για να φτιαχτούν φάρμακα. Όμως.......
α. Το τρόφιμο δεν έχει μέσα μόνο δύο αλλά εκατόν δύο που λέει ο λόγος ουσίες, τις οποίες οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, όπως δεν γνωρίζουν το συνδυασμό μεταξύ τους, την ποσότητα, τις συνδυασμένες δράσεις τους.
β. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι όσα συμπληρώματα και να φτιάξεις χημικά στο εργαστήριο, ποτέ δεν θα έχουν τα αποτελέσματα των ίδιων των τροφών.

Ακόμη, μέσα στο πλαίσιο της κοινής λογικής, καταλαβαίνουμε ότι μία μεγάλη βλάβη δεν μπορεί να είναι αναστρέψιμη π.χ όταν κάποιος με βλαβερές διατροφικές  και άλλες συνήθειες ετών φτάνει στο έμφραγμα, η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να τον ξανακάνει υγιή. Μπορεί μόνο να βοηθήσει στη συντήρηση και στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής. Γι'αυτό η πρόληψη είναι τόσο σημαντική.
Επίσης είναι κατανοητό ότι ακόμη και βλάβες που διορθώνονται όπως είναι η κνίδωση, δεν μπορούν να διορθωθούν με συμπληρώματα, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται συστηματική υγιεινή διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να καθαρίσει ο οργανισμός.
Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι οι τροφές ως φάρμακα αρχίζουν πάλι να παίρνουν τη θέση που τους ταιριάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου