Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κάπνισμα, τοξίνες και κνίδωση

Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια που ξέρουμε όλοι ότι είναι ιδιαζόντως βλαβερή και οδηγεί σε αρρώστιες πολύ σοβαρές ακόμη και θανάσιμες.
Επειδή δεν υπήρξα ποτέ καπνίστρια δεν έχω ίδιαν πείρα επί του θέματος, αλλά υποθέτω ότι είναι δύσκολο να το κόψει κανείς, όπως και κάθε μορφή σωματικής και ψυχολογικής εξάρτησης.
Έχω διαπιστώσει ότι κανένας δεν κόβει το κάπνισμα επειδή του το λένε οι άλλοι ή το ακούει στην τηλεόραση ή το γράφει επάνω το πακέτο. Ελάχιστοι το κόβουν όταν δουν ότι δεν μπορούν π. χ ν'ανέβουν τη σκάλα. Μεγαλύτερο ποσοστό το κόβει όταν ένας δικός του καταλήγει από αρρώστια σχετική με το κάπνισμα, αλλά κι αυτό το ποσοστό δεν είναι μεγάλο. Ένα άλλο ποσοστό το κόβει στην εγκυμοσύνη (της ιδίας ή της συζύγου), αλλά συνήθως μετά τη γέννα ξαναρχίζουν.
Η συντριπτική πλειοψηφία το κόβει όταν αρρωσταίνουν οι ίδιοι. Η πιο απλή περίπτωση είναι ο τσιγαρόβηχας, ο οποίος καθώς γερνά το άτομο μετατρέπεται σε άσθμα και δύσπνοια και σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής δεν τολμά καν να βγει απ' την πόρτα γιατί με το παραμικρό αεράκι θα καταλήξει με αναπνευστικά στο νοσοκομείο. Η δε ποιότητα ζωής του είναι υποβαθμισμένη, εξαρτάται πολλές φορές από τη μάσκα οξυγόνου.
Άρα η συντριπτική πλειοψηφία το κόβει όταν είναι πολύ αργά. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το κόβει μαχαίρι. Άρα τελικά προκύπτει ότι είναι θέμα (πραγματικής) θέλησης.
Το να περιορίσει κανείς το κάπνισμα είναι σημαντικό, αλλά σε περιόδους άγχους κλπ σίγουρα θα ξανακυλήσει.

Εάν αποφάσισες λοιπόν να κάνεις στ'αλήθεια και να τηρήσεις τη δίαιτα, είναι κρίμα ν'αναιρείς τα οφέλη της με το κάπνισμα. Δεν πα να φας 10 πορτοκάλια, τις ουσίες τους θα τις σκοτώσει όλες η νικοτίνη. Σίγουρα υγιεινή διατροφή + κάπνισμα είναι καλύτερα από ανθυγιεινή διατροφή + κάπνισμα. Ωστόσο απ' τη μια μεριά θα προσπαθείς κι απ' την άλλη θα αναιρείς εσύ ο ίδιος τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου.

Η νικοτίνη ταϊζει την κάντιντα. Το κάπνισμα εξαντλεί τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να χτίσει το ανοσοποιητικό και να μάχεται κατά των μυκήτων. Επίσης εμποδίζει τη δράση των αντιμυκητιασικών τροφίμων εναντίον της κάντιντα. Η νικοτίνη δεν παράγει απλώς τοξίνες, αλλά δηλητηριώδεις τοξίνες (δηλ. το χειρότερο είδος)
Εάν λοιπόν αποφάσισες ότι δεν πάει άλλο με την κνίδωση, μάλλον πρέπει ν'αποφασίσεις ότι δεν πάει άλλο και με το κάπνισμα. Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Ίσως αξίζει μια δοκιμή.
Σε περίπτωση πάντως που κάποιος επιμένει με το κάπνισμα, σημειώνω ότι πρέπει ν'αυξήσει κατά πολύ τη βιταμίνη  C που καταναλώνει, γιατί το κάπνισμα την καταστρέφει (η βιταμίνη αυτή είναι από τις πιο σημαντικές για την άμυνα του οργανισμού εναντίον όχι μόνο των τοξινών, αλλά όλων των απειλών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου