Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Υγιεινό μαγείρεμα

Ένας τρόπος επιπλέον για ν'αποφύγουμε τις τοξίνες είναι να μαγειρεύουμε σωστά. Πάμε λοιπόν με τους τρόπους μαγειρέματος.
1. Ατμομάγειρας
Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά αναλλοίωτα. Το μόνο πρόβλημα είναι η γεύση,δηλ. το φαγητό έχει γεύση νερόβραστου. Κατά τη γνώμη μου τα λαχανικά γίνονται ωραία, τα κρέατα κλπ δεν έχουν ωραία γεύση. Επίσης υπάρχει και μία κατσαρόλα που έχει μέσα ένα καλάθι με τρύπες. Στην κατσαρόλα βράζεις το νερό, από τις τρύπες περνάει ο ατμός και μαγειρεύει τα λαχανικά.

2.Ψήσιμο στο φούρνο.
Καλή επιλογή αλλά θέλει τέχνη. Αυτό που είναι πλήρως ανθυγιεινό είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα, γιατί εναποτίθενται πάνω στις τροφές τα τοξικά αέρια που εκλύονται από την καύση. Τώρα βέβαια, ένα σουβλάκι ψημένο στα κάρβουνα πότε πότε είναι αδύνατον να μην το χτυπήσεις, αλλά ας μη γίνεται συχνά.

3. Τηγάνισμα
Το πιο ανθυγιεινό μαγείρεμα (και το πιο νόστιμο). Πάντως αν τηγανίζεις, τηγάνιζε ΜΟΝΟ με ελαιόλαδο, το οποίο δεν χρειάζεται να καεί για να τηγανίσει (καίγεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία). Τα υπόλοιπα λάδια  μόνο κρύα σε καμιά σαλάτα.

4.Μαγείρεμα στην κατσαρόλα
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος. Χύτρα ή κατσαρόλα; Και οι δύο είναι καλές αλλά η καθεμία θέλει τον τρόπο της. Η χύτρα αναπτύσσει μεν πολύ υψηλή θερμοκρασία, αλλά μαγειρεύει τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουν να χαθούν πολλά συστατικά. Επίσης πρέπει να ξέρεις καλά τη χύτρα σου για να φτιάξεις σωστό φαγητό, επειδή δεν μπορείς να το ελέγχεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα θέλει πολλή ώρα γι΄ αυτό πρέπει να γίνεται σε χαμηλή φωτιά, να μην χάνονται πολλά συστατικά. Επίσης δεν πρέπει ν'ανοιγοκλείνουμε το καπάκι όλη την ώρα γιατί οξειδώνεται το φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου