Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΞΙΝΕΣ

Ένας άλλος παράγοντας που γεμίζει το σώμα τοξίνες είναι το στρες. Και είναι ο πιο δύσκολος παράγοντας γιατί δεν είναι ελεγχόμενος. Τη διατροφή μπορείς να την ελέγξεις, το άγχος όμως δύσκολο.
Συνήθως η ακολουθία  στην περίπτωσή μας πάει ως εξής: έξαρση κνίδωσης - στενοχώρια - άγχος- παραγωγή τοξινών στρες - πρόσθεση αυτών των τοξινών σ'αυτές που ήδη έχεις από άλλους λόγους- νέα έξαρση - νέες πετάλες- ξανά άγχος κλπ. Φαύλος κύκλος. Σ' αυτά προστίθεται και το άγχος σου από άλλα θέματα, άσχετα με την κνίδωση, και τα πράγματα χειροτερεύουν.
Υπάρχουν πράγματι περιστάσεις στη ζωή που δικαιολογούν την ύπαρξη μεγάλου κι ανεξέλεγκτου άγχους. Υπάρχουν όμως και αναρίθμητες περιπτώσεις όπου αγχωνόμαστε με βλακείες.
Πιστεύω ότι όποιος δεν το παλεύει μόνος του και το άγχος έχει σοβαρές συνέπειες γενικά στην καθημερινότητά του, στην εργασία του και στις σχέσεις του, είναι  σκόπιμο να ζητήσει βοήθεια είτε επαγγελματική (ψυχολόγο) είτε πνευματική (σε πνευματικό), ότι ταιριάζει στον καθένα, για να προλάβει τα χειρότερα. Φυσικά για να βρεις τον κατάλληλο είτε ψυχολόγο είτε πνευματικό θέλει ψάξιμο, αλλά πρέπει να είναι προτεραιότητα. Νους υγιής εν σώματι υγιει. Χωρίς εσωτερική ηρεμία, ίαση του σώματος δεν υπάρχει ή είναι πολύ προσωρινή.
Απο κει και πέρα θα γράψω κάποια πράγματα για τις απλές, ας το πούμε περιπτώσεις άγχους δηλ. το άγχος που προκαλεί η κνίδωση και κάποια απλά, καθημερινά περιστατικά.

Κατ΄αρχάς το άγχος είναι καλό. Είναι η ενστικτώδης αντίδραση του ανθρώπου να τρέξει για να φύγει απ΄τον κίνδυνο (γι'αυτό όταν μας πιάνει άγχος, μεγάλη ποσότητα αίματος πηγαίνει στα δάχτυλα των άκρων - για να μπορείς να φύγεις). Το καλό άγχος σε βοηθά να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου, να οργανώνεις τη δουλειά σου, να βρίσκεις λύση στα προβλήματά σου, γενικά δημιουργεί επιθυμία και προϋποθέσεις για δράση.
Το πρόβλημα είναι το κακό άγχος, κι αυτό είναι που γεμίζει τον οργανισμό σου με τοξίνες. Αυτό συμβαίνει όταν το στρες γίνεται υπερβολικό σε βαθμό και παρατεταμένο σε χρονική διάρκεια. Αν είσαι στην αρχή, τότε  μπορείς να διώξεις τις τοξίνες του στρες και να ηρεμήσεις με τη γυμναστική. Αν σ'έχει πάρει η κάτω βόλτα, η γυμναστική δεν μπορεί να σε σώσει. Οι τοξίνες γίνονται πολλές, ο οργανισμός δεν μπορεί να τις ξεφορτωθεί, αναγκαστικά θα τις αποθηκεύσει, πιθανότατα εκεί που έχει αποθηκεύσει και τις άλλες που  έχεις πάρει με τη σαβουροδιατροφή. δηλ. σε μας στο δέρμα και θα έχεις νέες εξάρσεις της κατάστασής σου.
Το κακό στρες αναιρεί τα οφέλη του καλού στρες δηλ. το μυαλό θολώνει και δεν μπορείς να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, δεν μπορείς να οργανώσεις τη δουλειά σου, δεν θυμάσαι καλά, δεν μπορείς να βρεις λύση σε κανένα πρόβλημα, έχεις δυσκολία συγκέντρωσης και αδυναμία δράσης.
Το πιο σπουδαίο μυστικό για ν'αντιμετωπίσεις το άγχος είναι το εξής:
Το γεγονός που προκαλεί το άγχος αυτό καθ'αυτό δεν είναι η πιο μεγάλη πηγή του στρες. Τον πιο σπουδαίο ρόλο παίζει η οπτική γωνία από την οποία βλέπεις τα πράγματα. Ερχόμαστε δηλ. στη λογική του παραδείγματος με το μισοάδειο και το μισογεμάτο ποτήρι. Το θέμα είναι ότι όσο πιο δύσκολη η κατάσταση, τόσο η οπτική μας είναι απ' την άσχημη μεριά. Θέλει αγώνα και εξάσκηση, με όποιον τρόπο είναι πρόσφορος για τον καθένα, για να αλλάξεις την οπτική με την οποία βλέπεις τα πράγματα.
Ένα παράδειγμα (πραγματικό): Εγώ κάθομαι στην παραλία τυλιγμένη απ'την κορφή ως τα νύχια με ρούχα γιατί είμαι σε έξαρση και λίγο πιο πέρα μια γυναίκα με καθολική ψωρίαση κάνει ηλιοθεραπεία με μπικίνι και δεν την νοιάζει. Είναι θέμα οπτικής.

Τρόποι αντιμετώπισης του κακού στρες
1. Κάντε ζωηρή γυμναστική (περπάτημα, τρέξιμο όποιος μπορεί, κολύμπι, χορό). Έτσι διώχνετε τοξίνες, βοηθάτε στην καταπολέμηση της κνίδωσης και καθαρίζει το μυαλό. Οι παλιοί δεν είχαν τέτοια επίπεδα στρες, όχι γιατί τους έλειπαν τα σοβαρά προβλήματα (πόλεμοι, ξερριζωμοί, κατοχή, εμφύλιος, αρρώστιες) αλλά γιατί δούλευαν χειρωνακτικά. Σήμερα είμαστε στην εποχή του καναπέ. Ας ελπίσουμε αυτό ν'αλλάξει. Για τη γυμναστική της κνίδωσης θα κάνω άλλη ανάρτηση.

2.Κάντε χαλάρωση κάθε μέρα, έστω ένα τέταρτο. Είναι πολύ σημαντικό και μην το υποτιμάτε. Όπως χαλαρώνει ο καθένας, με ένα μικρό υπνάκο, με ωραία μουσική, με μια βόλτα στα δέντρα, με το ν'ακούς το κύμα, με μια προσευχή, με το να κοιτάς τα σύννεφα κλπ. Η τηλεόραση δεν είναι μέθοδος χαλάρωσης. Η γρήγορη εναλλαγή των εικόνων διεγείρει, δεν χαλαρώνει.

3.Μην παραφορτώνεστε με υποχρεώσεις που δεν θα μπορέσετε να εκτελέσετε χωρίς κόστος για την υγεία σας. Κάποιες φορές πρέπει να πείτε όχι, δεν γίνεται αλλιώς. Ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας. Μην νομίζετε ότι θα σας θαυμάσει κανείς (στ'αλήθεια)., απλώς θα σας φορτώσουν και τις δικές τους υποχρεώσεις.
4. Έχετε έτοιμη ομάδα υποστήριξης για τις δύσκολες ώρες, έναν υποστηρικτικό σύζυγο, υποστηρικτικούς φίλους ή συγγενείς, υποστηρικτικό διαδικτυακό φόρουμ, πνευματικό, ομάδα, οποιονδήποτε μπορεί να σας υποστηρίξει και να προτείνει λύσεις όταν το δικό σας μυαλό θα είναι πολύ θολό . Εάν δεν έχετε τίποτα από τα παραπάνω, θα πρέπει ν'αποκτήσετε ομάδα υποστήριξης πληρώνοντας δηλ. ν'απευθυνθείτε σε ψυχολόγο.
5.Βρείτε τη χρυσή τομή, ούτε όλα για τον εαυτό μας, ούτε όλα για τους άλλους.
6. Αλλάξτε την οπτική σας (όποιος το κάνει μόνος του χωρίς βοήθεια, εγώ του βγάζω το καπέλο)
7.Είναι αδύνατον αυτά που κάνουμε να αρέσουν σε όλους, ακόμη και σ'αυτούς που αρέσουν, δεν θ'αρέσουν εντελώς. Να είστε εσείς εντάξει με τη συνείδηση σας, από κει και πέρα δέκα άνθρωποι, δέκα γνώμες.
8. Δεν είστε εσείς υπεύθυνοι να δημιουργείτε καλή εικόνα για άλλους σε άλλους. Είναι ενήλικες και ο κόσμος δεν είναι χαϊβάνια. π.χ όσο και να προσπαθείτε να τον καλύψετε και να τον δικαιολογήσετε η μαμά σας θα καταλάβει ότι ο άντρας σας δεν την χωνεύει, είναι τσιγκούνης, αδιάφορος κλπ. Η αλήθεια κάποια στιγμή φανερώνεται κι εσείς έχετε αρρωστήσει από το άγχος τζάμπα.
9.Προσπαθείτε να γελάτε έστω μια φορά την ημέρα κάθε μέρα. Ακόμη και μέσα σε δύσκολους καιρούς ή καταστάσεις το χιούμορ σώζει ζωές. Η μαμά ενός παιδιού με βαρύτατη αναπηρία έγραφε στο διαδίκτυο: το χιούμορ μας σώζει στην καθημερινότητά μας.
10.Βγείτε έξω. Μην απομονώνεστε από τον κόσμο, εσείς και το πρόβλημά σας. Μέσα στους τέσσερις τοίχους παραμονεύει η κατάθλιψη. Μιλήστε και ακούστε τον άλλον. Δεν έχετε μόνο εσείς προβλήματα. Όλοι  έχουν, πολλοί έχουν χειρότερα απ' τα δικά σας.. Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς προβλήματα. Στα λεωφορεία, στα τρένα και στ΄αεροδρόμια γυρίζουν έρημα παππουδάκια που τους το έχουν συστήσει οι γιατροί, να έρχονται δηλ. σ'επαφή και ν' αλλάζουν μια κουβέντα έστω και με άγνωστο κόσμο, για να καταπολεμήσουν τη γεροντική κατάθλιψη.
11. Μην χάνετε καμία ευκαιρία για επαφή με τη φύση.  Μη βαριέστε και μη φοβάστε. Η χρονία κνίδωση δεν οφείλεται στις γύρες και τα χόρτα. Στη φύση ανοίγει το μυαλό και καθαρίζει η καρδιά και το σώμα. Βοηθάει πολύ στην αλλαγή της οπτικής γιατί σε βγάζει από τον προβληματικό μικρόκοσμο της πόλης και σου δείχνει τα μεγαλεία του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου