Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Μυστικά του μαγειρέματος -Κιμάς

1. Το κρέας και ο κιμάς που αγοράσαμε, αντέχει στο ψυγείο μόνο 1 ημέρα. Την επόμενη πρέπει να μαγειρευτεί οπωσδήποτε. Αν δεν σκοπεύουμε να τα μαγειρέψουμε μέχρι τότε, θα πρέπει μόλις τα φέρουμε στο σπίτι να τα καταψύξουμε
2. Το μπαγιάτικο ψωμί που χρησιμοποιούμε στον κιμά μπορεί να μουσκευτεί, εκτός από νερό, σε λίγο γάλα ή κρασί ή ούζο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκο ψωμί. Δεν θα δέσουν τόσο τα μπιφτέκια αλλά γίνονται πολύ νόστιμα. Αν χρησιμοποιήσουμε, αντί για ψωμί, φρυγανιά τριμμένη, χρειάζονται παραπάνω υγρά στον κιμά π.χ λίγο κρασί, ούζο, γάλα κλπ.
3. Το μυστικό του ζουμερού μπιφτεκιού (εκτός από το ψήσιμο) είναι να έχει μέσα λίγα πολτοποιημένα λαχανικά και μυρωδικά π.χ καρότο, πιπεριά, δυόσμο, ντομάτα,κολοκύθι κλπ
4. Όταν πλάσουμε τον κιμά, αφήνουμε τα παρασκευάσματα από μισή ως  μία ώρα στο ψυγείο για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σφίξουν τα μπιφτέκια, κεφτέδες κλπ
5. Οι κεφτέδες, τα μπιφτέκια κλπ γίνονται πιο νόστιμα και πιο αφράτα, αν χρησιμοποιησουμε δύο ειδών κιμά π.χ μισο μισό χοιρινό, μοσχαρίσιο ( βέβαια δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό). Πάντως, αν ο κιμάς είναι τελείως άπαχος, καλό είναι να βάλουμε στο μίγμα λίγο ελαιόλαδο
6. Δεν επιτρέπεται να κοπεί στην ίδια μηχανή κιμάς από πουλερικό και από οποιοδήποτε άλλο κρέας (λόγω πιθανής σαλμονέλας)
7.Μπαχαρικά που ταιριάζουν στον κιμά: ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μοσχοκάρυδο, πιπέρια, ξύσμα πορτοκαλιού, κύμινο, κανέλα

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος δίαιτας

Τέλος λοιπόν. Έγραψα όλα όσα έκανα με τη δίαιτα. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους προσπαθήσουν. το mail  μου επαναλαμβάνω είναι annakal4@yahoo.gr για οποιαδήποτε απορία.

Φαλαφελ (ρεβυθοκεφτέδες)

μισό κιλό ρεβύθια
1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο έως λιωμένο
μισό φλυτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιαντρο
1 κουταλάκι του γλυκού  κύμινο
2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι (θα δείτε πόσο χρειάζεται για να μπορείτε να πλάσετε κεφτέδες)
αλατοπίπερο
κόκκινο πιπέρι τριμμένο

Έχετε μουσκέψει αποβραδίς τα ρεβύθια. Την άλλη μέρα τα βάζετε να πάρουν βράση μέσα στο νερό που τα μουσκέψατε για να μαλακώσουν, τα στραγγίζετε, τα κρυώνετε και τα περνάτε απ' το μούλτι να γίνουν σαν χοντροκομμένος κιμάς.
Ανακατεύετε σε μεγάλο μπωλ τα ρεβύθια με τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε και πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια, που τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 2-3 λεπτά ώσπου να ροδίσουν. Τα βγάζουμε απ' το τηγάνι προσεχτικά γιατί διαλύονται. Γίνονται πολλά
Έχουμε φτιάξει από πριν τις πιτούλες μας (για όσους δεν κάνουν τη δίαιτα βάζουμε πιτούλες σουβλακιού), βάζουμε μέσα στην πιτούλα 2 κεφτέδες, ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι ή καλά πλυμένο μαρούλι και ιδού το νηστίσιμο σουβλάκι. Βέβαια δεν είναι ανάγκη να γίνουν σουβλάκι, τρώγονται κι έτσι. Είναι σούπερ, μόνο που διαλύονται λίγο

Μερικά κόλπα για να τηρήσουμε τη δίαιτα

α. Όσοι τρώτε λίγο μαύρο ψωμί, προτιμήστε μπαγιάτικο. Ικανοποιείται η επιθυμία για ψωμί και αποφεύγεται ο κίνδυνος να φάτε όλη τη φρέσκια φρατζόλα
β. Εάν πρόκειται να πάτε κάπου όπου τα φαγητά θα είναι απαγορευμένα από τη δίαιτα, φάτε στο σπίτι για να είσαστε χορτάτοι
γ. Έχετε πάντα μια μπανάνα πρόχειρη, για ν'αντιμετωπίσετε πειρασμούς από γλυκά
δ. Μην ακολουθήσετε τη μέθοδο ''ας μασήσω λίγο γλυκό και μετά το φτύνω''. Δεν πιάνει, θα το φάτε όλο.
ε.Μη φυλάτε ποτέ γλυκά στο σπίτι. Σίγουρα κάποια στιγμή θα τα φάτε

Σαλάτα με πληγούρι

3 φλυτζάνια πληγούρι για σαλάτα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 ώριμες ντομάτες (δηλ. με ζουμί)
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
Αρκετό μαϊντανό
(όλα τα λαχανικά καλά πλυμένα και ψιλοκομμένα)
λίγο δυόσμο φρέσκο ή ξερό
λεμόνι
λάδι
αλατοπίπερο
Από το βράδυ μουσκεύουμε το πληγούρι σε νερό (περίπου 2 φλυτζάνια). Τη νύχτα το πληγούρι θα πιει το νερό. Αν την άλλη μέρα δείτε κι έχει ακόμη νερό το στραγγίζετε.Το θέμα είναι να έχει μαλακώσει το πληγούρι και να τρώγεται. Το άλλο πρωι προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το δυόσμο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε αεροστεγώς τη σαλάτα και τη βάζουμε στο ψυγείο να τραβήξει τα υγρά και τις μυρωδιές των λαχανικών.
Όταν είναι να τη φάμε περιχύνουμε με λάδι και λεμόνι χτυπημένα μαζί (περίπου 1 λεμόνι αρκεί), ρίχνουμε αλατοπίπερο και έτοιμη η σαλάτα.

Διάρκεια δίαιτας

Η αμερικάνικη αντι κάντιντα δίαιτα έχει 3 στάδια:
1ο: Αυστηρή δίαιτα για αποτοξίνωση (όχι φρούτα, όχι γαλακτοκομικά, όχι σιτάρι κλπ) για 2-3 εβδομάδες
2ο: Σταδιακή εισαγωγή τροφών όπως τα φρούτα σε μικρές ποσότητες. Το στάδιο διαρκεί περίπου 1 μήνα
3ο: Σταδιακή εισαγωγή και των περισσοτέρων από τις υπόλοιπες τροφές. Δημιουργία ενος διαιτολογίου που ακολουθείται συνεχώς.

Οι ενστάσεις μου επί του θέματος είναι οι εξής:
-Πώς μπορεί ένας με εικοσαετή κνίδωση και ένας που τώρα την έπαθε, ένας επιβαρυμένος οργανισμός 40-50 ετών και ένας νέος οργανισμός 20 ετών να κάνουν τα ίδια στάδια δίαιτας;
-Το πρώτο στάδιο θεωρώ ότι ούτε για μία εβδομάδα δεν μπορεί να το ακολουθήσει κάποιος, εκτός αν του αρέσει παρα πολύ το κρέας με λαχανικά, γιατί αυτό μόνο ουσιαστικά επιτρέπεται.

Εγώ ξεκίνησα την προσαρμοσμένη μου δίαιτα μήνα Σεπτέμβριο. Φεβρουάριο είδα τις τελευταίες πετάλες. Άρχισα να κόβω σταδιακά τα χάπια (μισό, μισό, τέταρτο, τέταρτο) και να μην ξαναεμφανίζονται πετάλες. Έκοψα το τελευταίο κομμάτι χαπιού τον επόμενο Σεπτέμβριο. Ήμουν πλέον καθαρή. Συνέχισα να ακολουθώ τη δίαιτα για ενάμισυ χρόνο, όπου και παρέμενα καθαρή. Κατόπιν εγκατέλειψα τελείως τη δίαιτα και σε ένα χρόνο ξαναεμφανίστηκε η κνίδωση. Άρχισα πάλι τη δίαιτα πιο χαλαρά και ξανακαθάρισα. Μέχρι σήμερα δεν με έχει ξαναενοχλήσει.
Τώρα πια ακολουθώ τη δίαιτα χαλαρά δηλ. τρώω λίγο μαύρο ψωμί κάθε μέρα, κάποιο γλυκό όταν πηγαίνω επίσκεψη, άσπρα άλευρα σε κάποιο ξένο σπίτι ή εστιατόριο, πίνω λίγο κρασί που και που και διατηρούμαι καθαρή, αν και έχω κόψει το ωμό σκόρδο.

Ντομάτες με τυρί στο φούρνο

Κόβουμε 2 ντομάτες σε στρογγυλές φέτες κανονικές δηλ. ούτε λεπτές ούτε χοντρές, τις απλώνουμε σε λαδωμένο πυρέξ, τις αλείφουμε κι αυτές με λίγο λαδάκι, από πάνω μαϊντανό ή σέλινο ή ότι μυρωδικό μας αρέσει, σε όση ποσότητα μας αρέσει, 1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη, καλύπτουμε με τυρί κίτρινο που λιώνει, ρίχνουμε και κουκουνάρια ή λίγο σουσάμι και το βάζουμε στο γκριλ να λιώσει και να ροδίσει το τυρί. Το βγάζουμε, ψιλοκόβουμε από πάνω και πιπεριά, μια πιτούλα δίπλα και τσιμπάμε.

Επίδραση ασχέτων φαρμάκων στην κνίδωση

Από την εμπειρία μου έχω να δηλώσω:
 α)Πολλές φορές συνδέεται η κνίδωση με τα προβλήματα του θυρεοειδούς. Έφτιαξα το θυρεοειδή, αποτέλεσμα στην κνίδωση δεν είδα.
β) Το σίδηρο, που παίρνω κατά κόρον για την αναιμία, ποτέ δεν με πείραξε στην κνίδωση
γ)Αντιθέτως, αυτά που έκαναν την κνίδωση πολύ χειρότερη ήταν τα αντιβιοτιά, τα οποία σκοτώνουν μαζί με το μικρόβιο (για το οποίο τα παίρνεις) και όλα τα ωφέλιμα βακτήρια και ανοίγουν το δρόμο για υπερεξάπλωση της κάντιντα. Γι'αυτό:
-δεν παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς λόγο.
-αν πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε, παίρνουμε μαζί χαπάκια για προφύλαξη του εντέρου και τρώμε πολύ πολύ γιαούρτι, 2-3 την ημέρα αν μπορούμε.

Μπουκίτσες κοτόπουλου με κόκκινη σάλτσα

Παίρνουμε 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου και τα κάνουμε μπουκίτσες (Αν θέλουμε τα αποτοξινώνουμε πρώτα αν και τα φιλέτα στήθος σπάνια βγάζουν αφρό τοξίνης)
Στην κατσαρόλα βάζουμε λάδι και γυαλίζουμε ένα μεγάλο ψιλοτριμμένο κρεμμύδι και 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες. Ρίχνουμε  μέσα και τις μπουκίτσες κοτόπουλο, τις κάνουμε μερικές βόλτες μέσα στα κρεμμυδόσκορδα να γυαλίσουν κι αυτές. Ρίχνουμε τη ντομάτα (1 κουτί ντοματάκια ή 3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή τέλος πάντων όση ντομάτα μας αρέσει). Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει και προσθέτουμε τα εξής μπαχαρικά:
1/2 κουταλάκι τζίντζερ
1/2 κουταλάκι κόλιαντρο
1/2 κουταλάκι κάρυ
1 ξυλάκι κανέλα
αλατοπίπερο κατά βούληση
Συνοδεύουμε με ρυζάκι αναποφλοίωτο.

Μυστικά του μαγειρέματος, της συντήρησης και της κατανάλωσης του φαγητού.

Μερικά μυστικά για ν'αποφύγουμε τις τοξίνες στο φαγητό μας.

1. Δεν τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Η διαδικασία αυτή με το συγκεκριμένο τρόφιμο παράγει πολλές τοξίνες. Απλώς το γυαλίζουμε στο λάδι και ρίχνουμε το υγρό (νερό, ντοματοχυμό, ό,τι είναι) για ν΄ αρχίσει ο βρασμός και να μην προλάβει να τσιγαριστεί.

2.Σε όποιο φαγητό μπορεί να γίνει π.χ λαδερά, όσπρια, βάζουμε το λάδι ωμό μετά το τέλος του μαγειρέματος. Έτσι το λάδι δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του.

3.Όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε κρέας (ειδικά μοσχάρι και χοιρινό), πριν το μαγειρέψουμε το ρίχνουμε για 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει και κοχλάζει. Ο αφρός που σχηματίζεται περιέχει τις τοξίνες του κρέατος. Πετάμε αυτό το νερό και αρχίζουμε το κανονικό μαγείρεμα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε νερό που βράζει και κοχλάζει. Αν βάλουμε το κρέας σε κρύο νερό και τα βράσουμε μαζί, τότε όλα τα χρήσιμα του κρέατος πηγαίνουν στο νερό δηλ. στο ζωμό. Αυτόν τον τρόπο τον χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε π.χ δυναμωτική σούπα για παιδί ή άρρωστο. Τότε αποτοξινώνουμε το κρέας σε βραστό νερό και μετά το βάζουμε σε κρύο νερό να βράσει σιγά-σιγά.

4. Η βιταμίνη C που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά κυρίως καθώς και οι βιταμίνες της ομάδας Β (υπεραπαραίτητες για το νευρικό σύστημα) είναι υδατοδιαλυτές. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο μένουν στο νερό, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα χάνεται. Γι'αυτό τα φρούτα και τα λαχανικά τα πλένουμε γρήγορα (αλλά καλά) και τα στεγνώνουμε. Για τα λαχανικά υπάρχει ειδικό χειροκίνητο στεγνωτήρι που δουλεύει με φυγοκέντρηση. Επίσης τα βραστά λαχανικά, δεν τα βράζουμε πολλή ώρα (μόλις το κοτσανάκι τρυπιέται με το πηρούνι τα κατεβάζουμε) ούτε με παρα πολύ νερό.

5.Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,D χρειάζονται λίπος για ν'απορροφηθούν από τον οργανισμό. Γι'αυτό δεν τρώμε γιαούρτι ή πίνουμε γάλα 0% αλλά  προτιμάμε ένα που να έχει λίγα λιπαρά έστω 1%, ώστε να μπορέσουν ν'απορροφηθούν οι βιταμίνες από τον οργανισμό.

6.Όταν τρώμε κρέας πρέπει οπωσδήποτε να του βάζουμε λεμόνι και στο τέλος του γεύματος να τρώμε ένα ακαθάριστο (βιολογικό για να μην φάμε και τα φυτοφάρμακα της φλούδας) φρούτο π.χ μήλο, αχλάδι. Το λεμόνι και η φλούδα του φρούτου δεν επιτρέπουν τη δημιουργία (ή αν έχει ήδη κανείς την αύξηση) των αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Οι αθηρωματικές πλάκες είναι υπεύθυνες για το βούλωμα των αγγείων που οδηγεί σε καρδιακή δυσλειτουργία, εγκεφαλικά κλπ. Καλό είναι το κόκκινο κρέας να είναι πολύ περιορισμένο στη διατροφή μας, εκτός αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα που επιβάλλει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος π.χ αναιμία

7.Κατά τη διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά δεν πίνουμε νερό. Καλό είναι το νερό να το έχουμε πιει τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από το γεύμα. Ο λόγος είναι ότι εμποδίζει τη χώνεψη αραιώνοντας τα γαστρικά υγρά. Νερό μπορούμε να πιούμε μισή ώρα μετά το φαγητό αν έχουμε φάει λαχανικά κλπ ελαφρά ή μία ώρα αν έχουμε φάει κρέας. Εννοείται βέβαια ότι αν διψάμε θα πιούμε και πιο πριν, αν και αν έχουμε πιει το νερό μας 15 λεπτά πριν το γεύμα, έχουμε καλύψει τον οργανισμό μας σε υγρά γι'αυτό το χρονικό διάστημα

8.Την ημέρα που μαγειρέψαμε, εάν περίσσεψε φαγητό, δεν το πετάμε. Το φυλάμε σε ταπεράκι στο ψυγείο (καλύτερα όχι στην κατσαρόλα, αν και είναι μπελάς να γεμίζεις, ν'αδειάζεις και να πλένεις ταπεράκια). Ανάλογα με το είδος του φαγητού είναι και οι μέρες διατήρησής του στο ψυγείο π.χ φαγητά που περιέχουν αυγά καλό είναι να καταναλώνονται την επόμενη ημέρα.
Επίσης το μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να χωριστεί σε μερίδες και να μπει στην κατάψυξη και να φαγωθεί πολύ αργότερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το φαγητό που θα βγει από το ψυγείο ή από την κατάψυξη θα πρέπει να ΞΑΝΑΒΡΑΣΕΙ, γιατί ακόμη και η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια, απλώς τα κρατά αδρανοποιημένα.

9. Στα ψώνια μας επιλέγουμε λαχανικά και φρούτα εποχής, προσέχουμε π.χ η ντομάτα να έχει σχήμα και χρώμα κανονικής ντομάτας και να μην είναι ίδια με τις άλλες 500 πάνω στον πάγκο. Το φρούτο ή το λαχανικό δεν πειράζει να έχει κι ένα σημαδάκι από έντομο ή να βρούμε ένα σαλιγκαράκι. Αφού αυτό δεν δηλητηριάστηκε, δεν θα δηλητηριαστούμε ούτε εμείς.

10. Τα φρούτα πρέπει να τρώγονται μόνα τους, πριν από το γεύμα ή μεταξύ δύο γευμάτων, όχι καπάκι πάνω από το φαϊ, γιατί τότε τα συστατικά τους πάνε τζάμπα και το υπόλειμμα παράγει τοξίνες. Το καλύτερο είναι να τρώγονται το πρωί για δεκατιανό

11.Υπάρχουν λαχανικά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα π.χ πιπεριές και λαχανικά που τα πήζουν στο φάρμακο π.χ ντομάτες, αγγούρια. Κάνουμε τις επιλογές μας για το αν θα καταναλώσουμε συμβατικά ή βιολογικά. Όσον αφορά τα χόρτα, καλό είναι να ξέρουμε από που τα έχουν μαζέψει π.χ από τις άκρες του δρόμου θα έχουν ρουφήξει μόλυβδο από την άσφαλτο.

12. Τα τρόφιμα ολικής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι) πρέπει να είναι βιολογικά, γιατί τα τρώμε με τη φλούδα τους και στη φλούδα επικάθονται όλοι οι ψεκασμοί κλπ.

13.Τα βότανα που έχουμε στο ντουλάπι μας για αφεψήματα, πρέπει να τα έχουμε σε μικρές ποσότητες, τις οποίες θ'ανανεώνουμε συχνά. Αλλιώς γεμίζουν σκόρο τροφίμων (αυτές τις μικρές καφέ πεταλουδίτσες που βγαίνουν μέσα απ' τα ντουλάπια). Καλό είναι τα βότανά μας να τα διατηρούμε κλεισμένα ερμητικά σε γυάλινα βάζα.

14.Από τα γάλατα, το πιο συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το κατσικίσιο. Είναι και το πιο πλούσιο θρεπτικά γιατί οι κατσίκες γυρίζουν στα βουνά και τρώνε ποικιλία χόρτων.

15.Προτιμάμε να τρώμε πολλά μικρά γεύματα παρά λίγα μεγάλα. Η λήψη πολλών μικρών γευμάτων ξεκουράζει το στομάχι και δεν αφήνει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος ν'ανεβούν απότομα.

16.Μην πέφτετε  για ύπνο αμέσως μετά από το γεύμα. Περιμένετε λίγο.

17. Τα πολύ ζεστά εως καυτά φαγητά δημιουργούν πρόβλημα στο στομάχι. Περιμένετε λίγο να κρυώσει το φαγητό, φάτε σαλάτα εντωμεταξύ.

18.Τα υπερβολικά πικάντικα και καυτερά φαγητά σκοτώνουν τα καλά βακτήρια του στομάχου. Ναι στα πιπέρια αλλά με μέτρο.

19.Η συνεχής κατανάλωση καφέδων βλάπτει το στομάχι. Προκαλεί παραγωγή γαστρικών υγρών που δεν έχουν τι ν'αλέσουν και αλέθουν το στομάχι. Αντίθετα, ένα καφεδάκι (κατά προτίμηση ελληνικό) μετά το φαγητό είναι καλό γιατί βοηθά στη χώνεψη, τα γαστρικά υγρά έχουν τώρα πράγμα για ν'αλέσουν.

20. Όσο πιο ξεκούραστο είναι το στομάχι, τόσο πιο εύκολα θα γίνεται η πέψη των φαγητών. Όσο λιγότερο μένουν τα φαγητά στο στομάχι και γενικά στο πεπτικό, τόσο πιο φρέσκα λαμβάνονται τα συστατικά τους και τόσο λιγότερες τοξίνες παράγουν τα άχρηστα υπολείμματά τους. Γι' αυτό το φαγητό μας πρέπει να είναι απλό σε συνδυασμούς και υγιεινά μαγειρεμένο και να το μασάμε καλά.

21.Την ψωμιέρα την πλένουμε μια φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό και ξύδι γιατί στο μπαγιάτικο ψωμί αναπτύσσεται εντερόκοκκος.

22.Τ' αυγά δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγειο πλυμενα, γιατί ανοίγουν οι πόροι τους και απορροφούν διάφορα. Πλένουμε όσα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

23. Τα φρούτα και τα λαχανικά πλένονται με κρύο (όχι βέβαια παγωμένο, το χειμώνα το σπάμε με λίγο ζεστό) νερό.

24.Τα φαγητά που διατηρούνται στο ψυγείο  πρέπει να είναι σκεπασμένα.

25.Αν σαπουνίζεται τα φρούτα και τα λαχανικά, προτιμήστε παιδικό απορρυπαντικό πιάτων που  ξεπλένεται εύκολα.

26.Οι νάυλον σακουλίτσες τροφίμων χρησιμοποιούνται μόνο για ξηρά τρόφιμα π.χ φρυγανιές και γενικά για τρόφιμα που δεν έχουν λίπος, γιατί το λίπος των τροφίμων δημιουργεί αντίδραση με τη σακούλα όπως την ποτίζει και παράγεται διοξίνη. Μη φυλάτε λοιπόν τυριά σε νάυλον σακούλες ούτε στο χαρτί του σουπερμάρκετ που έχει μέσα νάυλον. Κατευθείαν σε γυάλινο μπωλ κι όταν ετοιμάζετε π.χ ένα σάντουιτς για να το πάρετε μαζί σας ή μια τυρόπιτα υπάρχουν χάρτινες σακουλίτσες.

27. Το ωμό τρόφιμο π.χ κρέας που έχει αποψυχθεί  απαγορεύεται να καταψυχθεί ξανά. Μόνο αφού μαγειρευτεί. Επίσης δεν ενδείκνυται το ξεπάγωμα με ζεστό νερό κάτω από τη βρύση, μαζεύονται παθογόνοι οργανισμοί στο κρέας. Ο καλύτερος τρόπος απόψυξης είναι να μπει το τρόφιμο από την προηγούμενη ημέρα στη συντήρηση του ψυγείου.

28.Τα καρότα  που έχουμε στο ψυγείο, αν τα αφήσουμε μέσα στη σακούλα μαυρίζουν και μαλακώνουν πολύ αργότερα απ' ότι αν τα βγάζαμε.

29.Τα σκληρά ακτινίδια ωριμάζουν γρηγορότερα αν βάλεις κοντά τους ένα μήλο.

30.Οι ξηροί καρποί είναι καλό να φυλάσσονται σε γυάλινα δοχεία και το καλοκαίρι στο ψυγείο.

Υγιεινό μαγείρεμα

Ένας τρόπος επιπλέον για ν'αποφύγουμε τις τοξίνες είναι να μαγειρεύουμε σωστά. Πάμε λοιπόν με τους τρόπους μαγειρέματος.
1. Ατμομάγειρας
Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά αναλλοίωτα. Το μόνο πρόβλημα είναι η γεύση,δηλ. το φαγητό έχει γεύση νερόβραστου. Κατά τη γνώμη μου τα λαχανικά γίνονται ωραία, τα κρέατα κλπ δεν έχουν ωραία γεύση. Επίσης υπάρχει και μία κατσαρόλα που έχει μέσα ένα καλάθι με τρύπες. Στην κατσαρόλα βράζεις το νερό, από τις τρύπες περνάει ο ατμός και μαγειρεύει τα λαχανικά.

2.Ψήσιμο στο φούρνο.
Καλή επιλογή αλλά θέλει τέχνη. Αυτό που είναι πλήρως ανθυγιεινό είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα, γιατί εναποτίθενται πάνω στις τροφές τα τοξικά αέρια που εκλύονται από την καύση. Τώρα βέβαια, ένα σουβλάκι ψημένο στα κάρβουνα πότε πότε είναι αδύνατον να μην το χτυπήσεις, αλλά ας μη γίνεται συχνά.

3. Τηγάνισμα
Το πιο ανθυγιεινό μαγείρεμα (και το πιο νόστιμο). Πάντως αν τηγανίζεις, τηγάνιζε ΜΟΝΟ με ελαιόλαδο, το οποίο δεν χρειάζεται να καεί για να τηγανίσει (καίγεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία). Τα υπόλοιπα λάδια  μόνο κρύα σε καμιά σαλάτα.

4.Μαγείρεμα στην κατσαρόλα
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος. Χύτρα ή κατσαρόλα; Και οι δύο είναι καλές αλλά η καθεμία θέλει τον τρόπο της. Η χύτρα αναπτύσσει μεν πολύ υψηλή θερμοκρασία, αλλά μαγειρεύει τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουν να χαθούν πολλά συστατικά. Επίσης πρέπει να ξέρεις καλά τη χύτρα σου για να φτιάξεις σωστό φαγητό, επειδή δεν μπορείς να το ελέγχεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα θέλει πολλή ώρα γι΄ αυτό πρέπει να γίνεται σε χαμηλή φωτιά, να μην χάνονται πολλά συστατικά. Επίσης δεν πρέπει ν'ανοιγοκλείνουμε το καπάκι όλη την ώρα γιατί οξειδώνεται το φαγητό.

ΝΕΡΟ

Η δίαιτά μας επιβάλλει πολύ νερό. Ας πούμε λοιπόν δυο λόγια για το νερό.
Στις μέρες μας η ποιότητα του νερού γίνεται όλο και πιο αμφισβητήσιμη. Μόλυνση του περιβάλλοντος, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εργοστασιακά απόβλητα, πόλεμοι και βόμβες, πυρηνικά με αύξουσα σειρά επικινδυνότητας έχουν μολύνει και εξακολουθούν να μολύνουν το νερό, δηλ. την πηγή της ζωής.
Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ποτάμια της χώρας μας έχουν μολυνθεί με ουσίες τοξικές και καρκινογόνες, οι οποίες με τα ποτίσματα πηγαίνουν στις καλλιέργειες και από κει στις τροφές.
Τι να κάνουμε; Είναι δυνατόν να μην πιούμε νερό; Όχι φυσικά, πόσο μάλλον εμείς που πίνουμε και πολύ.
Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε νερό από μια απολύτως καθαρή πηγή, το οποίο θα έτρεχε μέσα σε σωλήνες από  απολύτως υγιεινά υλικά  και θα έφτανε στη βρύση μας. Τέτοια περίπτωση όμως δεν υφίσταται και μάλλον δεν θα υφίσταται ποτέ. Το νερό της πηγής εμφιαλώνεται και μεταφέρεται στάσιμο σε μπουκάλια, το νερό της βρύσης διέρχεται μέσα από ένα παλιό δίκτυο ύδρευσης, του οποίου πολλά τμήματα είναι φτιαγμένα από παλιά και επικίνδυνα υλικά.
Οι γιατροί συνιστούν το νερό της βρύσης ακόμη και για τα μωρά, δεδομένου ότι το τρεχούμενο νερό δεν μαζεύει παθογόνους οργανισμούς. Το θέμα όμως είναι από πού προέρχεται και από τι σωλήνες περνάει.
Πολλοί χρησιμοποιούν φίλτρο απευθείας στη βρύση ή κανάτες με φίλτρο που το αλλάζουν. Η χρήση των φίλτρων είναι αμφιλεγόμενη, έχει και  υποστηρικτές και πολέμιους. Υπάρχουν πολλά άρθρα να ενημερωθεί κανείς.
Όσον αφορά τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό, προέρχονται μεν από πηγές, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τον τρόπο μεταφοράς και αποθήκευσης των  φιαλών. Λέγεται δε ότι σε θερμοκρασίες καλοκαιριού, τα τοξικά που υπάρχουν στο πλαστικό του μπουκαλιού περνούν στο νερό.
Απ' την άλλη το νερό της βρύσης έχει τη μυρωδιά του χλωρίου που το κάνει βαρύ και απωθητικό.
Ο καθένας θα κάνει την έρευνά του και τις επιλογές του. Ωστόσο σημειώνω ότι επειδή η δίαιτα επιβάλλει πολύ νερό, είναι καλό το νερό που πίνουμε να έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, μη γεμίσουμε και πέτρες.
Αυτό θα το πετύχουμε:
α)αν πίνουμε εμφιαλωμένο, κοιτάζοντας τις πληροφορίες που υπάρχουν επάνω στο μπουκάλι και διαλέγοντας ένα νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Καλό είναι να προτιμάμε νερό από βουνίσιες πηγές, όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά. Ιδανικό θα ήταν αντί για πλαστικά να αγοράζαμε γυάλινα μπουκάλια, είναι όμως βαριά  και πιο ακριβά.
β)αν πίνουμε βρύσης, μπορούμε να βάλουμε φίλτρο που συγκρατεί τα άλατα και τα βαρέα μέταλλα. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε φίλτρο, ακόμη και ένα απλό τούλι δεμένο γύρω από τη βρύση συγκρατεί πολλά και διάφορα.
Τώρα όσον αφορά αυτή καθαυτή την ποιότητα του νερού, ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Καροτοσαλάτα με γιούρτι

Νόστιμη σαλάτα, συμβατή με τη δίαιτα, για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα

Για 2 άτομα
250 γρ. καρότα
1 γιαούρτι (καλύτερα ελαφρύ σαν γεύση)
άνηθο ψιλοκομμένο
χυμό από μισό λεμόνι ή και λίγο παραπάνω αν μας αρέσει
λάδι
αλατοπίπερο

Τρίβουμε τα καρότα, τ'ανακατεύουμε με τα άλλα υλικά, τελευταίο το λάδι. Αν τώρα βάλουμε και λίγη πιπεριά κόκκινη και κίτρινη, έχουμε και σαλάτα πέντε χρώματα.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μυστικά της διατροφής

1. Ντομάτα
α)Η ντομάτα δεν είναι λαχανικό. Είναι ένα πολύ όξινο φρούτο.
β)Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες επιδεινώνει τους πόνους της ρευματοαρθρίτιδας. Αλλά αυτό το διαπιστώνει ο ασθενής μόνος του, με δοκιμές
γ) Η ντομάτα, όπως και κάθε κόκκινο τρόφιμο, βοηθά το αίμα. Ιδανικός για αναιμία, ένας χυμός από καρότο, σπανάκι και ντομάτα.
δ) Το λυκοπένιο της ντομάτας (τοπ ουσία για τον οργανισμό) αυξάνεται με το μαγείρεμα. Για ν'απορροφηθεί όμως χρειάζεται να συνοδεύεται η ντομάτα από λάδι.
ε) Ένα βαθύ πιάτο χωριάτικη σαλάτα με λάδι και ρίγανη, ένα κομματι τυρί και 2-3 παξιμαδάκια ολικής, αποτελεί πλήρες γεύμα
στ) Ένας ντοματοχυμός είναι ό,τι πρέπει για την αναπλήρωση των υγρών και των μετάλλων του οργανισμού που χάνονται λόγω αφυδάτωσης, υπερβολικής ζέστης κλπ.
ζ) Η ντομάτα μπορεί να τριφτεί στα χέρια για ν'απαλύνει το δέρμα τους, να γίνει μάσκα για το πρόσωπο κλπ
η) Εάν για κάποιο λόγο θέλετε να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες, βουτήξτε τις για 20-30 δευτερόλεπτα σε νερό που μόλις έβρασε. Τις βγάζετε προσεχτικά, τις κρυώνετε και ξεφλουδίζετε.
στ)Το καλοκαίρι μπορείτε ν'αγοράσετε ντομάτες και να τις κάνετε σάλτσα για το χειμώνα. Είτε απλή (τρίβετε τις ντομάτες και σε σακουλάκια στην κατάψυξη, γίνεται όμως λίγο νερουλή η σάλτσα που θα φτιάξετε στο μαγείρεμα), είτε πιο σύνθετη (με  προσθήκη άλλων υλικών και βράσιμο και σε αποστειρωμένα βάζα. Φυλάσσονται εκτός ψυγείου. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο μπαίνει στο ψυγείο και καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα).

2. Σταφύλι
α)Το σταφύλι περιέχει μόνο του όλες τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα που χρειάζεται ο οργανισμός. Τα συστατικά του μοιάζουν πολύ με αυτά του μητρικού γάλακτος.

3.Ακτινίδιο
α) Περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι και περισσότερες φυτικές ίνες από το μήλο.
β) Διατηρεί τη θρεπτική του αξία μήνες μετά τη συγκομιδή. Όταν όμως το καθαρίσετε, πρέπει να το φάτε αμέσως
γ) Είναι ιδανικό για τη δυσκοιλιότητα
δ) Πρέπει ν'αποφεύγεται, καθώς και ότι έχει σποράκια, από ασθενείς με προβλήματα στο έντερο όπως εκκολπώματα

4.ΜΠΑΝΑΝΑ
α) Οι μπανάνες πρέπει  να τρώγονται όταν έχουν ωριμάσει (όχι μαυρίσει και λιώσει)
β) Η μπανάνα δεν μπαίνει στο ψυγείο. Δεν αντέχει χαμηλές θερμοκρασίες. Παθαίνει σοκ και μαυρίζει

5.Πιπεριά
α)Μια ωμή πράσινη πιπεριά έχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι. Το μόνο φυσικό φαγώσιμο που έχει μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης αυτής από μια πράσινη πιπεριά, είναι μια κόκκινη πιπεριά.
β)Η πιπεριά έχει στο περίβλημά της κηρώδεις χημικές ουσίες που προστατεύουν από την οξείδωση.Γι 'αυτο η περιεκτικότητά της σε συστατικά παραμένει υψηλή ακόμη και εβδομάδες μετά τη συγκομιδή, ειδικά αν διατηρηθεί στο ψυγείο.

6.Σίδηρος
Όποιος παίρνει χάπια σιδήρου για αναιμία ή τρώει ένα τρόφιμο πλούσιο σίδηρο, πρέπει οπωσδήποτε να το συνοδεύσει με βιταμίνη C, για να μπορέσει ο σίδηρος ν'απορροφηθεί. Δηλ. το χάπι το πίνουμε με πορτοκαλάδα ή λεμονάδα (φυσική εννοείται). Στο κρέας (που περιέχει σίδηρο) βάζουμε λεμόνι, στην πράσινη φυλλώδη σαλάτα (που περιέχει σίδηρο) βάζουμε λεμόνι.

7.Αμύγδαλα
α) έχουν πρεβιοτικές ιδιότητες και αποικίζουν το έντερο με ωφέλιμα βακτήρια, όπως και το γιαούρτι.

Βιβλιογραφία για την υγιεινή διατροφή, την αποτοξίνωση και τα τρόφιμα ως φάρμακα

1. Κ. Μπαζαίου, Οι τροφές που χαρίζουν υγεία
2.Κ. Μπαζαίου, 100 βότανα-2000 θεραπείες
3. Μ. Λαμπράκη, Τα χόρτα, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Aσθένειες και κάντιντα

Παρακάτω παραθέτω έναν  ενδεικτικό κατάλογο με καταστάσεις για τις οποίες μπορεί να ενέχεται η κάντιντα ή και η κάντιντα, σύμφωνα με τις αμερικάνικες ιστοσελίδες, και στις οποίες μια αντι-κάντιντα δίαιτα πιθανόν να βοηθούσε:
-Αέρια στο έντερο, φούσκωμα
-Ανησυχία
-Αδυναμία συγκέντρωσης
-Ακμή
-Αναπνευστικά προβλήματα/άσθμα
-Αλλεργίες
-Άσχημη αναπνοή (συνεχής)
-Βήχας άγνωστης αιτιολογίας
-Δυσανεξία στη γλουτένη
-Δυσκοιλιότητα χρονία
-Δερματικές μολύνσεις
-Δυσπεψία
-Έκζεμα
-Έντονη λαχτάρα για γλυκά
-Ευαισθησία σε μυρωδιές, αρώματα κλπ
-Ενδομητρίωση
-Ημικρανίες
-Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
-Ινομυαλγία
-Κόπωση υπερβολική/χρονία
-Κυκλοθυμία
-Κολπίτιδες συνεχείς
-Κατάθλιψη
-Κρίσεις πανικού
-ΚΝΙΔΩΣΗ
-Μολύνσεις των αυτιών ή του λαιμού (συνεχείς)
-Οδοντικά προβλήματα (συνεχή)
-Ουρολοιμώξεις (συνεχείς)
-Πονοκέφαλοι
-Πιτυρίδα επίμονη
-Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
-Πόδι του αθλητή (μυκητιάσεις των νυχιών και των δακτύλων των ποδιών)
-Πόνοι χρόνιοι
-ρινικές συμφορήσεις (συνεχείς)
-Συμπτώματα τύπου αρθρίτιδας
-υποθυρεοειδισμός
-υπογονιμότητα
-φαγούρα

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κάπνισμα, τοξίνες και κνίδωση

Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια που ξέρουμε όλοι ότι είναι ιδιαζόντως βλαβερή και οδηγεί σε αρρώστιες πολύ σοβαρές ακόμη και θανάσιμες.
Επειδή δεν υπήρξα ποτέ καπνίστρια δεν έχω ίδιαν πείρα επί του θέματος, αλλά υποθέτω ότι είναι δύσκολο να το κόψει κανείς, όπως και κάθε μορφή σωματικής και ψυχολογικής εξάρτησης.
Έχω διαπιστώσει ότι κανένας δεν κόβει το κάπνισμα επειδή του το λένε οι άλλοι ή το ακούει στην τηλεόραση ή το γράφει επάνω το πακέτο. Ελάχιστοι το κόβουν όταν δουν ότι δεν μπορούν π. χ ν'ανέβουν τη σκάλα. Μεγαλύτερο ποσοστό το κόβει όταν ένας δικός του καταλήγει από αρρώστια σχετική με το κάπνισμα, αλλά κι αυτό το ποσοστό δεν είναι μεγάλο. Ένα άλλο ποσοστό το κόβει στην εγκυμοσύνη (της ιδίας ή της συζύγου), αλλά συνήθως μετά τη γέννα ξαναρχίζουν.
Η συντριπτική πλειοψηφία το κόβει όταν αρρωσταίνουν οι ίδιοι. Η πιο απλή περίπτωση είναι ο τσιγαρόβηχας, ο οποίος καθώς γερνά το άτομο μετατρέπεται σε άσθμα και δύσπνοια και σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής δεν τολμά καν να βγει απ' την πόρτα γιατί με το παραμικρό αεράκι θα καταλήξει με αναπνευστικά στο νοσοκομείο. Η δε ποιότητα ζωής του είναι υποβαθμισμένη, εξαρτάται πολλές φορές από τη μάσκα οξυγόνου.
Άρα η συντριπτική πλειοψηφία το κόβει όταν είναι πολύ αργά. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το κόβει μαχαίρι. Άρα τελικά προκύπτει ότι είναι θέμα (πραγματικής) θέλησης.
Το να περιορίσει κανείς το κάπνισμα είναι σημαντικό, αλλά σε περιόδους άγχους κλπ σίγουρα θα ξανακυλήσει.

Εάν αποφάσισες λοιπόν να κάνεις στ'αλήθεια και να τηρήσεις τη δίαιτα, είναι κρίμα ν'αναιρείς τα οφέλη της με το κάπνισμα. Δεν πα να φας 10 πορτοκάλια, τις ουσίες τους θα τις σκοτώσει όλες η νικοτίνη. Σίγουρα υγιεινή διατροφή + κάπνισμα είναι καλύτερα από ανθυγιεινή διατροφή + κάπνισμα. Ωστόσο απ' τη μια μεριά θα προσπαθείς κι απ' την άλλη θα αναιρείς εσύ ο ίδιος τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου.

Η νικοτίνη ταϊζει την κάντιντα. Το κάπνισμα εξαντλεί τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να χτίσει το ανοσοποιητικό και να μάχεται κατά των μυκήτων. Επίσης εμποδίζει τη δράση των αντιμυκητιασικών τροφίμων εναντίον της κάντιντα. Η νικοτίνη δεν παράγει απλώς τοξίνες, αλλά δηλητηριώδεις τοξίνες (δηλ. το χειρότερο είδος)
Εάν λοιπόν αποφάσισες ότι δεν πάει άλλο με την κνίδωση, μάλλον πρέπει ν'αποφασίσεις ότι δεν πάει άλλο και με το κάπνισμα. Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Ίσως αξίζει μια δοκιμή.
Σε περίπτωση πάντως που κάποιος επιμένει με το κάπνισμα, σημειώνω ότι πρέπει ν'αυξήσει κατά πολύ τη βιταμίνη  C που καταναλώνει, γιατί το κάπνισμα την καταστρέφει (η βιταμίνη αυτή είναι από τις πιο σημαντικές για την άμυνα του οργανισμού εναντίον όχι μόνο των τοξινών, αλλά όλων των απειλών).

Γυμναστική

Τα οφέλη της γυμναστικής για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού είναι πασίγνωστα. Οι παλιοί δεν είχαν ανάγκη από γυμναστική με τη σημερινή έννοια, γιατί και περπατούσαν πολύ και εργάζονταν πολύ χειρωνακτικά. Σήμερα που ακόμη και στα χωριά επικρατεί η καθιστική ζωή είναι απαραίτητη η γυμναστική με την έννοια μιας ιδιαίτερης δραστηριότητας.
Πριν αναφερθώ στη σχέση γυμναστικής και κνίδωσης, θα γράψω μερικά πράγματα που ίσως να μην είναι πολύ γνωστά.
1. Η έντονη άσκηση δυο τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει κατά πολύ τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Όταν δε η άσκηση γίνεται στο φως της ημέρας (ενν. ήπιο φως όχι καλοκαίρι καταμεσήμερο) τα αποτελέσματα είναι μέγιστα. Η σεροτονίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Η έλλειψή της οδηγεί σε κατάθλιψη, μελαγχολία κλπ. Έντονη άσκηση θεωρείται το γρήγορο βάδισμα, το τρέξιμο, το κολύμπι, το κολύμπι κλπ. Για αρχαρίους και ηλικιωμένους απ' όλα αυτά ενδείκνυται το βάδισμα (με αργούς ρυθμούς στην αρχή  που όσο συνηθίζει κανείς γίνονται πιο ταχείς) και το κολύμπι σε σωστή θερμοκρασία νερού.

2. Όταν περπατάς με γρήγορο βήμα, το σώμα εκκρίνει την ίδια ουσία που έχουν μέσα τα υπογλώσσια που παίρνουν οι καρδιοπαθείς όταν παθαίνουν κρίση, σκέψου λοιπόν τι προφύλαξη κάνει το βάδισμα στον οργανισμό.

Τώρα, όσον αφορά την κνίδωση:
Με την άσκηση ιδρώνεις. Έτσι φεύγουν τοξίνες. Αν θέλεις να ιδρώσεις υπερβολικά και είσαι απολύτως υγιής (δηλ. δεν είσαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιά ή εγκεφαλικό, δεν έχεις άσθμα, δύσπνοια κλπ) μπορείς να κάνεις και σάουνα ή θερμά ιαματικά λουτρά.
Η άσκηση βοηθά στο χτίσιμο του ανοσοποιητικού δηλ. του συστήματος που πολεμά κάθε εισβολέα (και την κάντιντα).
Τέλος, η κάντιντα και οι άλλοι μύκητες δυσκολεύονται πολύ να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον με υψηλή οξυγόνωση δηλ. το σώμα σου που πίνει πολύ νερό και κάνει αεροβική άσκηση.

Ποια είναι η κατάλληλη άσκηση;
Η πιο δύσκολη κνίδωση, όσον αφορά τη γυμναστική, είναι αυτή που οι πετάλες πετιούνται λόγω θέρμανσης του σώματος. Νομίζω πως σ'αυτήν την περίπτωση η μόνη λύση είναι η κολύμβηση ή η γυμναστική μέσα στο νερό. Καθώς καθαρίζει ο οργανισμός μπορούν να εισαχθούν και άλλες μορφές γυμναστικής.
Οι ασθενείς με χρόνια κνίδωση από πίεση, όπως εγώ, πρέπει ν'αποφεύγουν τα βάρη, τη σουηδική γυμναστική, την ποδηλασία κλπ. Η τριβή των γονάτων, των αγκώνων στο έδαφος, η άρση βαρών, το κάθισμα στη σέλα του ποδηλάτου πιθανότατα θα επιβαρύνουν τις πετάλες. Προτιμάμε λοιπόν την κολύμβηση, το χορό, την αεροβική με μουσική, το γρήγορο περπάτημα και το τρέξιμο με καλό αθλητικό παπούτσι. Από κει και πέρα σιγά σιγά καθώς καθαρίζουμε εισάγουμε και άλλα αθλήματα. Πάμε με δοκιμή, ως εκεί που δεν έχουμε πρόβλημα.

Διατροφική ιατρική

Ενώ για πολλά χρόνια οι παραδοσιακές θεραπείες, που ουσιαστικά είχαν να κάνουν με τα φυτά και τα βότανα, είχαν μπει στο περιθώριο, και τον πρώτο ρόλο είχε η χημεία με την παρασκευή φαρμάκων στα εργαστήρια, τα τελευταία χρόνια ιατροί ερευνητές, κάνοντας σχετικές έρευνες και πειράματα, τεκμηριώνουν το θεραπευτικό ρόλο των τροφών, ο οποίος είναι ήδη γνωστός από τα πανάρχαια χρόνια, χωρίς να υπάρχει όμως ακριβής επιστημονική εξήγηση του τρόπου δράσης τους.
Οι επιστήμονες δηλ. με τα πειράματά τους καταλήγουν π.χ ότι το σκόρδο έχει αντιπηκτική δράση δηλ. φτάνουν μέσα στο εργαστήριο στο ίδιο συμπέρασμα στο οποίο είχαν καταλήξει και οι γιατροί της αρχαιότητας με την εμπειρική παρατήρηση. Από κει και πέρα, με τα σύγχρονα εργαστηριακά μέσα που διαθέτουν, αρχίζουν να ψάχνουν το τρόφιμο, για να βρουν ποια ουσία του πετυχαίνει αυτό το αποτέλεσμα. Ψάχνοντας βρίσκουν ένα, δύο, τρεις ουσίες. Τα αποτελέσματά τους τα παραδίδουν στην επιστημονική κοινότητα για να φτιαχτούν φάρμακα. Όμως.......
α. Το τρόφιμο δεν έχει μέσα μόνο δύο αλλά εκατόν δύο που λέει ο λόγος ουσίες, τις οποίες οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, όπως δεν γνωρίζουν το συνδυασμό μεταξύ τους, την ποσότητα, τις συνδυασμένες δράσεις τους.
β. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι όσα συμπληρώματα και να φτιάξεις χημικά στο εργαστήριο, ποτέ δεν θα έχουν τα αποτελέσματα των ίδιων των τροφών.

Ακόμη, μέσα στο πλαίσιο της κοινής λογικής, καταλαβαίνουμε ότι μία μεγάλη βλάβη δεν μπορεί να είναι αναστρέψιμη π.χ όταν κάποιος με βλαβερές διατροφικές  και άλλες συνήθειες ετών φτάνει στο έμφραγμα, η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να τον ξανακάνει υγιή. Μπορεί μόνο να βοηθήσει στη συντήρηση και στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής. Γι'αυτό η πρόληψη είναι τόσο σημαντική.
Επίσης είναι κατανοητό ότι ακόμη και βλάβες που διορθώνονται όπως είναι η κνίδωση, δεν μπορούν να διορθωθούν με συμπληρώματα, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται συστηματική υγιεινή διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να καθαρίσει ο οργανισμός.
Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι οι τροφές ως φάρμακα αρχίζουν πάλι να παίρνουν τη θέση που τους ταιριάζει.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΞΙΝΕΣ

Ένας άλλος παράγοντας που γεμίζει το σώμα τοξίνες είναι το στρες. Και είναι ο πιο δύσκολος παράγοντας γιατί δεν είναι ελεγχόμενος. Τη διατροφή μπορείς να την ελέγξεις, το άγχος όμως δύσκολο.
Συνήθως η ακολουθία  στην περίπτωσή μας πάει ως εξής: έξαρση κνίδωσης - στενοχώρια - άγχος- παραγωγή τοξινών στρες - πρόσθεση αυτών των τοξινών σ'αυτές που ήδη έχεις από άλλους λόγους- νέα έξαρση - νέες πετάλες- ξανά άγχος κλπ. Φαύλος κύκλος. Σ' αυτά προστίθεται και το άγχος σου από άλλα θέματα, άσχετα με την κνίδωση, και τα πράγματα χειροτερεύουν.
Υπάρχουν πράγματι περιστάσεις στη ζωή που δικαιολογούν την ύπαρξη μεγάλου κι ανεξέλεγκτου άγχους. Υπάρχουν όμως και αναρίθμητες περιπτώσεις όπου αγχωνόμαστε με βλακείες.
Πιστεύω ότι όποιος δεν το παλεύει μόνος του και το άγχος έχει σοβαρές συνέπειες γενικά στην καθημερινότητά του, στην εργασία του και στις σχέσεις του, είναι  σκόπιμο να ζητήσει βοήθεια είτε επαγγελματική (ψυχολόγο) είτε πνευματική (σε πνευματικό), ότι ταιριάζει στον καθένα, για να προλάβει τα χειρότερα. Φυσικά για να βρεις τον κατάλληλο είτε ψυχολόγο είτε πνευματικό θέλει ψάξιμο, αλλά πρέπει να είναι προτεραιότητα. Νους υγιής εν σώματι υγιει. Χωρίς εσωτερική ηρεμία, ίαση του σώματος δεν υπάρχει ή είναι πολύ προσωρινή.
Απο κει και πέρα θα γράψω κάποια πράγματα για τις απλές, ας το πούμε περιπτώσεις άγχους δηλ. το άγχος που προκαλεί η κνίδωση και κάποια απλά, καθημερινά περιστατικά.

Κατ΄αρχάς το άγχος είναι καλό. Είναι η ενστικτώδης αντίδραση του ανθρώπου να τρέξει για να φύγει απ΄τον κίνδυνο (γι'αυτό όταν μας πιάνει άγχος, μεγάλη ποσότητα αίματος πηγαίνει στα δάχτυλα των άκρων - για να μπορείς να φύγεις). Το καλό άγχος σε βοηθά να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου, να οργανώνεις τη δουλειά σου, να βρίσκεις λύση στα προβλήματά σου, γενικά δημιουργεί επιθυμία και προϋποθέσεις για δράση.
Το πρόβλημα είναι το κακό άγχος, κι αυτό είναι που γεμίζει τον οργανισμό σου με τοξίνες. Αυτό συμβαίνει όταν το στρες γίνεται υπερβολικό σε βαθμό και παρατεταμένο σε χρονική διάρκεια. Αν είσαι στην αρχή, τότε  μπορείς να διώξεις τις τοξίνες του στρες και να ηρεμήσεις με τη γυμναστική. Αν σ'έχει πάρει η κάτω βόλτα, η γυμναστική δεν μπορεί να σε σώσει. Οι τοξίνες γίνονται πολλές, ο οργανισμός δεν μπορεί να τις ξεφορτωθεί, αναγκαστικά θα τις αποθηκεύσει, πιθανότατα εκεί που έχει αποθηκεύσει και τις άλλες που  έχεις πάρει με τη σαβουροδιατροφή. δηλ. σε μας στο δέρμα και θα έχεις νέες εξάρσεις της κατάστασής σου.
Το κακό στρες αναιρεί τα οφέλη του καλού στρες δηλ. το μυαλό θολώνει και δεν μπορείς να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, δεν μπορείς να οργανώσεις τη δουλειά σου, δεν θυμάσαι καλά, δεν μπορείς να βρεις λύση σε κανένα πρόβλημα, έχεις δυσκολία συγκέντρωσης και αδυναμία δράσης.
Το πιο σπουδαίο μυστικό για ν'αντιμετωπίσεις το άγχος είναι το εξής:
Το γεγονός που προκαλεί το άγχος αυτό καθ'αυτό δεν είναι η πιο μεγάλη πηγή του στρες. Τον πιο σπουδαίο ρόλο παίζει η οπτική γωνία από την οποία βλέπεις τα πράγματα. Ερχόμαστε δηλ. στη λογική του παραδείγματος με το μισοάδειο και το μισογεμάτο ποτήρι. Το θέμα είναι ότι όσο πιο δύσκολη η κατάσταση, τόσο η οπτική μας είναι απ' την άσχημη μεριά. Θέλει αγώνα και εξάσκηση, με όποιον τρόπο είναι πρόσφορος για τον καθένα, για να αλλάξεις την οπτική με την οποία βλέπεις τα πράγματα.
Ένα παράδειγμα (πραγματικό): Εγώ κάθομαι στην παραλία τυλιγμένη απ'την κορφή ως τα νύχια με ρούχα γιατί είμαι σε έξαρση και λίγο πιο πέρα μια γυναίκα με καθολική ψωρίαση κάνει ηλιοθεραπεία με μπικίνι και δεν την νοιάζει. Είναι θέμα οπτικής.

Τρόποι αντιμετώπισης του κακού στρες
1. Κάντε ζωηρή γυμναστική (περπάτημα, τρέξιμο όποιος μπορεί, κολύμπι, χορό). Έτσι διώχνετε τοξίνες, βοηθάτε στην καταπολέμηση της κνίδωσης και καθαρίζει το μυαλό. Οι παλιοί δεν είχαν τέτοια επίπεδα στρες, όχι γιατί τους έλειπαν τα σοβαρά προβλήματα (πόλεμοι, ξερριζωμοί, κατοχή, εμφύλιος, αρρώστιες) αλλά γιατί δούλευαν χειρωνακτικά. Σήμερα είμαστε στην εποχή του καναπέ. Ας ελπίσουμε αυτό ν'αλλάξει. Για τη γυμναστική της κνίδωσης θα κάνω άλλη ανάρτηση.

2.Κάντε χαλάρωση κάθε μέρα, έστω ένα τέταρτο. Είναι πολύ σημαντικό και μην το υποτιμάτε. Όπως χαλαρώνει ο καθένας, με ένα μικρό υπνάκο, με ωραία μουσική, με μια βόλτα στα δέντρα, με το ν'ακούς το κύμα, με μια προσευχή, με το να κοιτάς τα σύννεφα κλπ. Η τηλεόραση δεν είναι μέθοδος χαλάρωσης. Η γρήγορη εναλλαγή των εικόνων διεγείρει, δεν χαλαρώνει.

3.Μην παραφορτώνεστε με υποχρεώσεις που δεν θα μπορέσετε να εκτελέσετε χωρίς κόστος για την υγεία σας. Κάποιες φορές πρέπει να πείτε όχι, δεν γίνεται αλλιώς. Ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας. Μην νομίζετε ότι θα σας θαυμάσει κανείς (στ'αλήθεια)., απλώς θα σας φορτώσουν και τις δικές τους υποχρεώσεις.
4. Έχετε έτοιμη ομάδα υποστήριξης για τις δύσκολες ώρες, έναν υποστηρικτικό σύζυγο, υποστηρικτικούς φίλους ή συγγενείς, υποστηρικτικό διαδικτυακό φόρουμ, πνευματικό, ομάδα, οποιονδήποτε μπορεί να σας υποστηρίξει και να προτείνει λύσεις όταν το δικό σας μυαλό θα είναι πολύ θολό . Εάν δεν έχετε τίποτα από τα παραπάνω, θα πρέπει ν'αποκτήσετε ομάδα υποστήριξης πληρώνοντας δηλ. ν'απευθυνθείτε σε ψυχολόγο.
5.Βρείτε τη χρυσή τομή, ούτε όλα για τον εαυτό μας, ούτε όλα για τους άλλους.
6. Αλλάξτε την οπτική σας (όποιος το κάνει μόνος του χωρίς βοήθεια, εγώ του βγάζω το καπέλο)
7.Είναι αδύνατον αυτά που κάνουμε να αρέσουν σε όλους, ακόμη και σ'αυτούς που αρέσουν, δεν θ'αρέσουν εντελώς. Να είστε εσείς εντάξει με τη συνείδηση σας, από κει και πέρα δέκα άνθρωποι, δέκα γνώμες.
8. Δεν είστε εσείς υπεύθυνοι να δημιουργείτε καλή εικόνα για άλλους σε άλλους. Είναι ενήλικες και ο κόσμος δεν είναι χαϊβάνια. π.χ όσο και να προσπαθείτε να τον καλύψετε και να τον δικαιολογήσετε η μαμά σας θα καταλάβει ότι ο άντρας σας δεν την χωνεύει, είναι τσιγκούνης, αδιάφορος κλπ. Η αλήθεια κάποια στιγμή φανερώνεται κι εσείς έχετε αρρωστήσει από το άγχος τζάμπα.
9.Προσπαθείτε να γελάτε έστω μια φορά την ημέρα κάθε μέρα. Ακόμη και μέσα σε δύσκολους καιρούς ή καταστάσεις το χιούμορ σώζει ζωές. Η μαμά ενός παιδιού με βαρύτατη αναπηρία έγραφε στο διαδίκτυο: το χιούμορ μας σώζει στην καθημερινότητά μας.
10.Βγείτε έξω. Μην απομονώνεστε από τον κόσμο, εσείς και το πρόβλημά σας. Μέσα στους τέσσερις τοίχους παραμονεύει η κατάθλιψη. Μιλήστε και ακούστε τον άλλον. Δεν έχετε μόνο εσείς προβλήματα. Όλοι  έχουν, πολλοί έχουν χειρότερα απ' τα δικά σας.. Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς προβλήματα. Στα λεωφορεία, στα τρένα και στ΄αεροδρόμια γυρίζουν έρημα παππουδάκια που τους το έχουν συστήσει οι γιατροί, να έρχονται δηλ. σ'επαφή και ν' αλλάζουν μια κουβέντα έστω και με άγνωστο κόσμο, για να καταπολεμήσουν τη γεροντική κατάθλιψη.
11. Μην χάνετε καμία ευκαιρία για επαφή με τη φύση.  Μη βαριέστε και μη φοβάστε. Η χρονία κνίδωση δεν οφείλεται στις γύρες και τα χόρτα. Στη φύση ανοίγει το μυαλό και καθαρίζει η καρδιά και το σώμα. Βοηθάει πολύ στην αλλαγή της οπτικής γιατί σε βγάζει από τον προβληματικό μικρόκοσμο της πόλης και σου δείχνει τα μεγαλεία του Θεού.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ύπνος - ο ρόλος του στην αντιμετώπιση της χρονίας κνίδωσης

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού και για την αντιμετώπιση κάθε πάθησης. Ο ήρεμος, συνεχής και αδιατάρακτος ύπνος είναι απόλυτα απαραίτητος για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για τους μεγάλους (απλώς λιγότερες ώρες). Ο ύπνος ξεκουράζει, δυναμώνει και ....χορταίνει (ο Καραγκιόζης που είναι μονίμως νηστικός, μονίμως κοιμάται. Αυτό συμβαίνει βέβαια γιατί μειώνονται οι ανάγκες του οργανισμού σε θερμίδες
-Ο ύπνος χτίζει το ανοσοποιητικό, ώστε να μπορεί να καταπολεμά κάθε είδους εισβολέα.
-Ο ύπνος ξεκουράζει το νευρικό σύστημα περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Έτσι βοηθά ν' αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερη ηρεμία τις δυσκολίες της ημέρας, σωματικές και ψυχολογικές.
-η παρατεταμένη αϋπνία προκαλεί συνεχή έκκριση κορτιζόνης, η οποία αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος και δίνει τροφή στην κάντιντα.
-η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μειωμένες ώρες ύπνου προκαλούν μειωμένη παραγωγή ορμονών (όπως στα γεροντάκια)

Τips για καλό ύπνο:

1. Μην τρώτε αμέσως και πέφτετε στο κρεβάτι. Δεν υπάρχει περίπτωση να κοιμηθείτε καλά και θα δείτε σίγουρα έστω έναν εφιάλτη. Το δείπνο σας πρέπει να έχει τελειώσει πολύ πριν πέσετε για ύπνο και φυσικά να μην έχετε φάει τον άμπακο. Το βραδυνό πρέπει να είναι πάντα ελαφρύ (ανάλογα βέβαια με την ηλικία μας, το φύλο, τις σχετικές διατροφικές ανάγκες κλπ. Αλλιώς θα φάει ένας έφηβος αθλητής, αλλιώς ένα γεροντάκι)

2.Μην πέφτετε για ύπνο νηστικοί. Θα στριφογυρνάτε και δεν θα κάνετε καλό ύπνο. Μοιραία θα ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας και θα φάτε μια τοξινοβλακεία (π.χ μπισκότα, σοκολάτες κλπ)

3.Μην πίνετε καφέ το βράδυ. Θα σας κρατήσει ξάγρυπνους ειδικά αν δεν πίνετε καφέ συχνά. Υπάρχουν βέβαια και μυστήριες περιπτώσεις  που πίνουν καφέ και μετά κοιμούνται

4.Μην πίνετε αλκοόλ πριν τον ύπνο. Θα κοιμηθείτε βαριά και θα ροχαλίζετε. Σίγουρα θα δείτε έναν τουλάχιστον εφιάλτη και την άλλη μέρα που θα ξυπνήσετε μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι.

5.Για όσους δεν έχουν ακόμη καταφέρουν να κόψουν το κάπνισμα, τουλάχιστον μην καπνίζετε πριν να κοιμηθείτε.

6.Πηγαίνετε περίπου ίδια ώρα για ύπνο κάθε βράδυ (εφόσον αυτό είναι εφικτό από το επάγγελμά σας). Έτσι θα φτιάξει το βιολογικό σας υπνορολόι.

7.Μην πίνετε πορτοκαλάδες το βράδυ. Η βιταμίνη C τονώνει, δεν χαλαρώνει και  δυσκολεύει τον ύπνο. Πιείτε ζεστούτσικο γάλα ή ένα ρόφημα θρούμπι, χαμομήλι, δεντρολίβανο, λουίζα, μέντα κλπ κλπ που ηρεμούν και έχουν δράση κατά της αϋπνίας ( Η γιαγιά μου έβαζε κάτω από το μαξιλάρι κλαδάκια δεντρολίβανου για να της έρθει ύπνος, δεν ξέρω αν αποδίδει).

8.Ένα ζεστό μπάνιο (όχι καυτό) πριν τον ύπνο είναι χαλαρωτικό. Όχι τρίλεπτο ντους, μπάνιο κανονικό με σαπουνάδα, ελαφρύ τρίψιμο και ζεστό νερό. Αυτά βέβαια για όποιον δεν έχει κνίδωση από ζέστη.

9.Φτιάξτε ρουτίνα ύπνου, όπως κάνουμε στα παιδιά π.χ πλένω δόντια, βάζω πυτζάμες, κάνω λίγο μασάζ στα πόδια κλπ με την ίδια σειρά κάθε βράδυ. Το σώμα θα μάθει αυτή τη ρουτίνα κι όταν αυτή αρχίζει, θ'αρχίζει και αυτό να προετοιμάζεται για ύπνο.

10. Μην βλέπετε τηλεόραση ή dvd και μπαμ αμέσως για ύπνο. Κλείστε την τηλεόραση κάποιο χρονικό διάστημα πριν τον ύπνο (η γρήγορη εναλλαγή των χρωματιστών εικόνων σε μια φωτεινή οθόνη, δεν χαλαρώνει αλλά διεγείρει). Πηγαίνετε στο κρεβάτι σας και διαβάστε κάτι ελαφρύ για να νυστάξετε.

11. Μην κάνετε γυμναστική πριν τον ύπνο. Διεγείρει και προκαλεί προβλήματα στον ύπνο.

12. Εάν, εν πάση περιπτώσει, ξαπλώσατε και στριφογυρίζετε κανά μισάωρο, είναι μάταιο. Καλύτερα σηκωθείτε, συνεχίστε να διαβάζετε, πιείτε κανά υπνωτικό αφέψημα και ξαναδοκιμάστε αργότερα.

Δυο λόγια για το μηχανισμό της κνίδωσης

Αφού τελειώσαμε με την περιγραφή της δίαιτας (θα επανέλθω βέβαια με συνταγές και μυστικά για το μαγείρεμα και τους συνδυασμούς τροφίμων), θα περιγράψω λίγο το μηχανισμό της κνίδωσης με απλά λόγια.
Κάτω από το δέρμα υπάρχουν κάποια κύτταρα που ονομάζονται μαστοκύτταρα. Αυτά έχουν, ας το πούμε σακουλάκια γεμάτα ισταμίνη, την οποία για κάποιο λόγο  απελευθερώνουν σε μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα. Η ισταμίνη είναι κατ'αρχάς καλή και απαραίτητη, γιατί τα πάντα μέσα στο σώμα μας είναι φτιαγμένα με σοφία Θεού. Αν σε τσιμπήσει π.χ ένα μολυσμένο κουνούπι ή μια δηλητηριώδης τσούχτρα, τα πλησιέστερα μαστοκύτταρα απελευθερώνουν ανάλογη ισταμίνη, η οποία πάει και κοκκινίζει , πρήζει, κάνει εξάνθημα  κλπ στο σημείο, ώστε να καταλάβεις ότι κάποια ξένη επικίνδυνη ουσία έχει εισχωρήσει στον οργανισμό σου και να λάβεις τα μέτρα σου π.χ οινόπνευμα, αντιβιοτική αλοιφή κλπ.
Στη χρόνια ιδιοπαθή κνίδωση, για κάποιον ανεξήγητο  για τους γιατρούς λόγο, τα παραπάτω κύτταρα απελευθερώνουν διαρκώς τεράστιες ποσότητες ισταμίνης, οι οποίες προκαλούν τις πετάλες ως εξής: (ο μηχανισμός είναι ο ίδιος και στην οξεία κνίδωση, αλλά εκεί είναι γνωστό το αντιγόνο, δηλ. ο λόγος που απελευθερώνεται η ισταμίνη - ο εμφανής λόγος δηλ. π.χ αυγά, γιατί ο πραγματικός λόγος, γιατί δηλ. να σε πειράζουν τα αυγά, είναι και εκεί άγνωστος)
Με το που απελευθερώνεται η ισταμίνη, τα τριχοειδή αγγεία αρχίζουν ν'ανοίγουν, ν' ανοίγουν και δημιουργούνται κενά, μέσα στα οποία διαφεύγει το πλάσμα του αίματος. Αυτά τα κενά με το πλάσμα είναι η πετάλα που βλέπεις εσύ απ' έξω. Τα κενά έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα, γι'αυτό και οι πετάλες είναι και αυτές διαφόρων σχημάτων και διαφοροποιούνται καθώς περνά η ώρα, ξεκινούν ως μικρά στρογγυλά, αποκτούν ουρές, διαπλατύνσεις κλπ.
Όταν βλέπεις την πετάλα να ξεθωριάζει, για κάποιο λόγο (συνήθως επειδή πήρες αντισταμινικό χάπι), τα τριχοειδή αρχίζουν και κλείνουν, κλείνουν, το αίμα μαζεύεται, ώσπου σιγά-σιγά επανέρχεται στην κανονική του μορφή το δέρμα.
Για τη δράση των αντισταμινικών χαπιών και σιροπιών που ανταγωνίζονται τους Η1, Η2 και προσφάτως Η3 και Η4  υποδοχείς της ισταμίνης, μπορείτε να ρωτήσετε τον αλλεργιολόγο σας, πώς δρα δηλ. το αντισταμινικό, πώς δρα η κορτιζόνη. Έτσι για να ξέρετε τι σας γίνεται. Ούτως ή άλλως στους γιατρούς αρέσει να  εξηγούν τέτοια πράγματα, μόνο αν τους πεις για κάντιντες και διατροφές ειρωνεύονται.
Εμένα μου έκανε κλικ (μέσα στο γενικότερο κλικ) όταν διάβασα σε ένα βιβλίο του Μπαζαίου, ότι οι τοξίνες αποθηκεύονται ακριβώς κάτω από το δέρμα,  εκεί δηλ. που δρα και η κνίδωση. Και σκέφτηκα: ΄΄ Λες γι'αυτό να επιτίθεται εκεί η ισταμίνη κι όχι για λόγους άγνωστους και ανεξήγητους. Η χρονία ιδιοπαθής κνίδωση κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα δηλ. στα νοσήματα όπου για ανεξήγητους λόγους ο οργανισμός στρέφεται εναντίον του εαυτού του και αρχίζει να τον καταστρέφει. Μήπως όμως αυτός ο ταλαίπωρος προσπαθεί να καταστρέψει τις τοξίνες που είναι αποθηκευμένες στα κύτταρα, οπότε μοιραία καταστρέφει και τα τοξινωμένα κύτταρα; Μήπως αυτός είναι ο λόγος; Μήπως αν καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες, θα σταματήσει κι ο οργανισμός να επιτίθεται στον εαυτό του; Τα γεγονότα πάντως εκεί δείχνουν.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγή για πράσινη σαλάτα

1 μαρούλι μικρό ή μεγάλο, ανάλογα με το πόσοι τρώνε
2 αβοκάντο κομμένα φέτες, περασμένες από λεμόνι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Ντοματίνια μικρά κομμένα στη μέση, ανάλογα με το πόσο μαρούλι έχουμε
Τυρί φέτα σε κυβάκια

Συνταγή για αποτοξινωτικό χυμό λαχανικών

Στον αποχυμωτή:

4-5 φύλλα μπρόκολου
1 χεριά τρυφερά φύλλα σπανακιού
3-4 κοτσάνια σέλινο
1/4 αγγουριού
1 καρότο ξεφλουδισμένο
μισό λεμόνι
1 μικρό κομμάτι τζίντζερ

όλα πολύ καλά πλυμένα.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ

       Αφού λοιπόν αποκλείσαμε από τη διατροφή μας ό,τι ταϊζει το μύκητα και περιλάβαμε σ'αυτήν μυκητοκτόνα τρόφιμα, το επόμενο βήμα είναι να περιλάβουμε τρόφιμα που θα βοηθήσουν στον αποικισμό του εντέρου και του στομάχου με ωφέλιμα βακτήρια και βακίλλους, τα οποία αφενός θα εξασφαλίσουν την καλή λειτουργία του πεπτικού κι αφετέρου θα καταλάβουν το χώρα και δεν θα μπορεί να εξαπλώνεται η κάντιντα. Το βασικότερο τρόφιμο αυτής της κατηγορίας είναι το γιαούρτι.
      Μιλάμε όμως μόνο για το πραγματικό, το ζωντανό γιαούρτι, που έχει μέσα ζωντανά γαλακτικά ένζυμα. Στα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία πρέπει να ψάχνετε να δείτε αν λέει ότι περιέχει ζωντανά γαλακτικά ένζυμα ή να τα γράφει με την επιστημονική τους ονομασία. Το καλύτερο βέβαια είναι να βρεις παραδοσιακό γιαούρτι στο χωριό σου που να το έχουν πήξει με πυτιά.
Επίσης μπορείτε να προτιμήσετε ένα γιαούρτι που το έχουν ενισχύσει με προβιοτικά, όπως το bifidus.
      Το γιούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο (περισσότερο από το γάλα, επίσης και οι πρωτεϊνες του είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από του γάλακτος), βιταμίνες Α,Β, D, μαγνήσιο, κάλλιο, ψευδάργυρο και φωσφόρο.
      Το γιαούρτι έχει το καλό  ότι μπορεί να καταναλωθεί και από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στο γάλα δηλ. το γάλα τους προκαλεί φούσκωμα, ανακατωσούρα κλπ. Επίσης ανακατεμένο με φρούτα ή μέλι το τρώνε και παιδιά που γενικά πίνουν το γάλα δύσκολα καθώς και οι ηλικιωμένοι που για λόγους ιατρικούς ή ψυχολογικούς δεν μπορούν να φάνε φαγητό. Ακόμη ένα καλό είναι ότι μπορείς να το φας εύκολα και γρήγορα οπουδήποτε.
      Το γιαούρτι, με τους γαλακτοβάκιλλους που περιέχει, αποκαθιστά τη χλωρίδα του εντέρου (έτσι δεν αφήνει την κάντιντα να εξαπλωθεί) και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του βοηθώντας στην εξάλειψη του προβλήματος της δυσκοιλιότητας και των τοξινών της. Την καλή επίδραση που έχει στο τελευταίο κομμάτι του πεπτικού δηλ. στο έντερο, την έχει και στο αρχικό του δηλ. στο στόμα. Μειώνει την κακοσμία του στόματος και τονώνει την υγιεινή του εξουδετερώνοντας τα βλαβερά βακτηρίδια που κατοικούν εκεί.
      Ενισχύει το ανοσοποιητικό και κάθε τι που χρειάζεται ασβέστιο (κόκκαλα, δόντια κλπ).
      Οι λακτοβάκιλλοι του γιαουρτιού δρουν προληπτικά και θεραπευτικά στην αρθρίτιδα και σε άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις. Ακόμη καταπολεμούν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που είναι υπεύθυνο για τα έλκη ( το ελικοβακτηρίδιο έχει συσχετιστεί σε κάποιες περιπτώσεις και με την κνίδωση. Ωστόσο εγώ από τον εαυτό μου δεν είδα τέτοια σύνδεση. Αφού έκανα εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου με φαρμακευτική αγωγή κάποτε, η κνίδωση δεν υποχώρησε).

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

            Η πιο υγιεινή επιλογή. Τα χόρτα τα μαζεύουμε τους πιο κρύους μήνες μετά από τις βροχές και πάντα απόγευμα (για να είναι τα συστατικά μαζεμένα στα φύλλα). Είναι καλό να τα μαζεύουμε σε βουνό όπου δεν λερώνουν σκυλιά  και γάτες  και όχι σε άχτιστα οικόπεδα μέσα στην πόλη (αυτά εκτελούν σίγουρα χρέη τουαλέτας). Ποτέ δεν τα μαζεύουμε από την άκρη της ασφάλτου γιατί έχουν ρουφήξει μόλυβδο. Kανονικά τα συγκεντρώνουμε σε καλάθι και όχι σε σακούλα σουπερμάρκετ όπως συνηθίζεται. Υπάρχουν και καλλιεργημένα χόρτα, τα οποία είναι κι αυτά καλά (αν ξέρεις πού έχουν καλλιεργηθεί) αλλά ούτε κατά διάνοια δεν φτάνουν ούτε το άρωμα ούτε τη γεύση ούτε τις θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες των άγριων.
Τα άγρια χόρτα μαζεύονται από τους προϊστορικούς χρόνους με τον ίδιο τρόπο χωρίς καμία αλλαγή μέσα στις χιλιετηρίδες: με αιχμηρό εργαλείο (τώρα μαχαίρι, στην προϊστορία θα είχαν καμια πέτρινη λεπίδα) σκάβουμε γύρω γύρω από τη ρίζα και αφαιρούμε το χόρτο ένα ένα. Θέλει προσοχή να μην το ξεριζώσουμε τελείως για να μπορέσει να ξαναπετάξει. Το τινάζουμε από τα πολλά χώματα και το βάζουμε στο δισάκι μας. Τα χόρτα συνδέονται με το χορταίνω. Σε καιρούς δίσεκτους, πολέμους κλπ έσωσαν κόσμο από την πείνα και ήταν βασικό τρόφιμο επιβίωσης, μαγειρεμένα με ελάχιστο δυσεύρετο λάδι.
Το κακό είναι ότι η γνώση της αναγνώρισης των βρώσιμων χόρτων που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά τείνει να εκλείψει, ιδίως στις πόλεις ελάχιστοι είναι οι νέοι που ενδιαφέρονται να μαζέψουν χόρτα. Κι εγώ τότε που ήμουν νέα δεν ενδιαφερόμουν, τώρα που μεγάλωσα ποιος να μου τα δείξει, οι γονείς μου είναι ηλικιωμένοι, έχουμε και τα μικρά, ανεβαίνουν ελάχιστα πια στο βουνό. Μόνο 3-4 είδη μπορώ ν'αναγνωρίσω, πρέπει κάτι να κάνω να μάθω και τα υπόλοιπα. Ποιος ξέρει, ίσως τώρα με τις δυσκολίες να ξαναθυμηθούμε τα χόρτα.
Τα πιο γνωστά χόρτα, έστω και σαν όνομα είναι τα ραδίκια, οι καυκαλήθρες, τ' αλιβάρβαρα, η ρόκα, οι ζοχοί, τα σπαράγγια, οι βρούβες, τα βλήτα. Υπάρχουν όμως κι άλλα κι άλλα πολλά. Η μεγαλύτερη ποικιλία άγριων βρώσιμων χόρτων απ' όλη τη Μεσόγειο, υπάρχει στην Κρήτη. Στην Κρήτη υπάρχουν χόρτα που δεν τα βρίσκεις πουθενά αλλού.
Τα χόρτα, αφού τα μαζέψουμε και τα πάμε σπίτι μας, κόβουμε τις ρίζες, τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε νερό, όχι παρα πολλή ώρα ( γύρω στη μισή ώρα, δοκιμάζουμε να μπαίνει το πηρούνι στο κοτσανάκι) για να μη μας λιώσουν και να μη χάσουν και τα στοιχεία τους. Καλό είναι να τα βράζουμε χωρίς αλάτι για να μπορούμε να πιούμε το ζουμί τους που με λίγο λεμόνι είναι εξαιρετικό γιατρικό για πλήθος παθήσεων. Αν βάλουμε αλάτι το ζουμί θα γίνει λύσσα και δεν θα μπορούμε να το πιούμε. Από το ζουμί πίνουμε έτσι ζεστό μέσα στην ημέρα όσα ποτήρια θέλουμε και το υπόλοιπο το φυλάμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να πιούμε του ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό για να μην παγώσει ο λαιμός μας και πίνουμε. Στα χόρτα ρίχνουμε λάδι και λεμόνι και τρώμε.
Τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και Β, σίδηρο και άλλα μέταλλα,αντιοξειδωτικά και Ω-3 λιπαρά οξέα. Άλλα είναι διουρητικά, άλλα τονωτικά, άλλα  ηρεμιστικά, άλλα καρδιοπροστατευτικά.
Η ουσία είναι ότι εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με πολύτιμα συστατικά και τον δυναμώνουν.