Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Γυμναστική

Τα οφέλη της γυμναστικής για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού είναι πασίγνωστα. Οι παλιοί δεν είχαν ανάγκη από γυμναστική με τη σημερινή έννοια, γιατί και περπατούσαν πολύ και εργάζονταν πολύ χειρωνακτικά. Σήμερα που ακόμη και στα χωριά επικρατεί η καθιστική ζωή είναι απαραίτητη η γυμναστική με την έννοια μιας ιδιαίτερης δραστηριότητας.
Πριν αναφερθώ στη σχέση γυμναστικής και κνίδωσης, θα γράψω μερικά πράγματα που ίσως να μην είναι πολύ γνωστά.
1. Η έντονη άσκηση δυο τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει κατά πολύ τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Όταν δε η άσκηση γίνεται στο φως της ημέρας (ενν. ήπιο φως όχι καλοκαίρι καταμεσήμερο) τα αποτελέσματα είναι μέγιστα. Η σεροτονίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Η έλλειψή της οδηγεί σε κατάθλιψη, μελαγχολία κλπ. Έντονη άσκηση θεωρείται το γρήγορο βάδισμα, το τρέξιμο, το κολύμπι, το κολύμπι κλπ. Για αρχαρίους και ηλικιωμένους απ' όλα αυτά ενδείκνυται το βάδισμα (με αργούς ρυθμούς στην αρχή  που όσο συνηθίζει κανείς γίνονται πιο ταχείς) και το κολύμπι σε σωστή θερμοκρασία νερού.

2. Όταν περπατάς με γρήγορο βήμα, το σώμα εκκρίνει την ίδια ουσία που έχουν μέσα τα υπογλώσσια που παίρνουν οι καρδιοπαθείς όταν παθαίνουν κρίση, σκέψου λοιπόν τι προφύλαξη κάνει το βάδισμα στον οργανισμό.

Τώρα, όσον αφορά την κνίδωση:
Με την άσκηση ιδρώνεις. Έτσι φεύγουν τοξίνες. Αν θέλεις να ιδρώσεις υπερβολικά και είσαι απολύτως υγιής (δηλ. δεν είσαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιά ή εγκεφαλικό, δεν έχεις άσθμα, δύσπνοια κλπ) μπορείς να κάνεις και σάουνα ή θερμά ιαματικά λουτρά.
Η άσκηση βοηθά στο χτίσιμο του ανοσοποιητικού δηλ. του συστήματος που πολεμά κάθε εισβολέα (και την κάντιντα).
Τέλος, η κάντιντα και οι άλλοι μύκητες δυσκολεύονται πολύ να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον με υψηλή οξυγόνωση δηλ. το σώμα σου που πίνει πολύ νερό και κάνει αεροβική άσκηση.

Ποια είναι η κατάλληλη άσκηση;
Η πιο δύσκολη κνίδωση, όσον αφορά τη γυμναστική, είναι αυτή που οι πετάλες πετιούνται λόγω θέρμανσης του σώματος. Νομίζω πως σ'αυτήν την περίπτωση η μόνη λύση είναι η κολύμβηση ή η γυμναστική μέσα στο νερό. Καθώς καθαρίζει ο οργανισμός μπορούν να εισαχθούν και άλλες μορφές γυμναστικής.
Οι ασθενείς με χρόνια κνίδωση από πίεση, όπως εγώ, πρέπει ν'αποφεύγουν τα βάρη, τη σουηδική γυμναστική, την ποδηλασία κλπ. Η τριβή των γονάτων, των αγκώνων στο έδαφος, η άρση βαρών, το κάθισμα στη σέλα του ποδηλάτου πιθανότατα θα επιβαρύνουν τις πετάλες. Προτιμάμε λοιπόν την κολύμβηση, το χορό, την αεροβική με μουσική, το γρήγορο περπάτημα και το τρέξιμο με καλό αθλητικό παπούτσι. Από κει και πέρα σιγά σιγά καθώς καθαρίζουμε εισάγουμε και άλλα αθλήματα. Πάμε με δοκιμή, ως εκεί που δεν έχουμε πρόβλημα.

2 σχόλια:

  1. Τίτλος άρθρου : "θεραπεία της χρονίας κνίδωσης με τη διατροφή", αλλά το περιοχόμενο του άρθρο δεν αναφέρεται καθόλου σε διατροφή. ΕΕΕΕΕΕμπερδεύθην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις αναρτήσεις Οκτωβρίου 2011 περιγράφεται η διατροφή. Η γυμναστική είναι συμπληρωματικό κεφάλαιο που συνοδεύει την προσπάθεια που γίνεται με τη διατροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή